Tak,. trzy. Znalazłam jedno zdjęcie, na którym widać największą, a z lewej strony kawałek średniej. Postaram się zrobić takie zdjęcie żeby było widać wszystkie trzy
Piękne sztuki. Kwitły już?
W zasadzie to ja także mogłabym posadzić tę wielkokwiatową gdzieś obok tej bigoniowej, ale boję się rozmiarów. Wielkokwiatowa ponoć do 20 metrów rośnie. Wzwyż i wszerz.
Urośnie, urośnie (oczywiście wielkokwiatowa, bo 'Nana' to maluch). Także w centralnej Polsce.
W parku Aleksandria jest kilka pomników przyrody. Są nimi: sześć dębów szypułkowych, topola biała, klon zwyczajny oraz surmia wielkokwiatowa. Osiągnęły one imponujące rozmiary (obwód i wysokość): dęby - 310cm/27m; 380cm/30m; 318cm/28m; 310cm/31m; 302cm/30m ; 318cm/28m, klon zwyczajny - 297cm/25m, surmia wielkokwiatowa -175cm/17m i topola biała - 550cm/30m. http://parki.org.pl/parki-miejskie/park ... -siedlcach
Katalpa ma grube, mięsiste korzenie, łatwo ulegające uszkodzeniu. Można przesadzać jedynie młode egzemplarze z bryłą ziemi. Najlepiej przesadzać wiosną.
Moja surmia 4 lata temu była niewielkim drzewkiem o wielkich liściach. Teraz wyrosła dośc mocno, ma ok 7 m a mój malenki ogródek nie rośnie....czy można bezkarnie przyciąć jej jakies dwa metry od góry, i kiedy to zrobić? Czy są jakieś specjalne zasady dla tego drzewa? Mam literaturę o cieciu drzew i krzewów ale surmii w niej nie ma. Buziołki dla tego, kto zechce mi pomóc
Tnę swoją surmię w dwóch terminach, wedle potrzeby, wiosną tj. w kwietniu lub latem po kwitnieniu.
Należy zabezpieczac rany po cięciu ponieważ zarastają się one powoli i niezabezpieczone mogą byc podatne na choroby.
U starszych drzew, które mają już grube konary trzeba ciąc umiejętnie i ostrożnie ponieważ drewno jest dosyc kruche i może się rozszczepic podczas cięcia.
Moja surmia na 15 lat, pień ma średnicę ca 20cm w pierśnicy a samo drzewo ma 5m wysokości i średnicy korony.
Powód cięcie formujące, usuwam wszystkie młode pędy. Drzewo kwitnie praktycznie normalnie. Cięcie wykonuję X-XI lub III.