Grażynko a to on się rozłazi a tak serio to może to że kamyczki i leniuchowi się nie chce spod nich wychodzić Winogronek jeszcze nie olbrzym ale owocu trochę było jeszcze dzień dwa lub trzy i będzie skonsumowany
Kochane, nie wiem, jak się nazywa ta odmiana miskanta, ale on się nie rozłazi Rośnie grzecznie w kępie, tak jak zebrinus. Tylko kępa się stale powiększa
Beatko, sliczne te zdjęcia! Czy dalej jeszcze tak u Ciebie wygląda?
Lalcia Mój miskant tak ładnie się układa kogra Jesień hmmm oj mizerna w tym roku ....zmroziło więc już po różach choć nie miałam sumienia jednej obciąć może jeszcze zakwitnie na rabatkach bylinowe z gliniaki hostowe jednym słowem taka sobie ta zimna jesień .... chatte Izo pięknie ujęłaś miskant twarda bryła która się poszerza i za nic go nie można uskubać
U mnie to tak z lata od razu zrobiła się późna jesień:chryzantemki nie zakwitną bo zmarzły, troszeczkę tylko kolorku jest na berberysach
sumaki mizerne - prawie się nie przebarwiły a po przymrozku i wiatrach gołe
- pociesza mnie irga ta to cudnie wygląda :
-moja ulubienica dzielnie się trzyma już obsypana i przykryta gałązkami
przebarwia się mahonia i różyczki wystają gałązki tej co nie przycięłam jak były wielkie porządki na rondku
rozchodniki mają się świetnie i zachwycają swą barwą
a tu ciągle zielono tylko miskant odział się w pióropusze....
Irga w tych kamykach wygląda przepięknie.
To taka kolorowa jeszcze plama na rabatach.
Miskant ma świetne pióropusze - mój nawet nie zrobił ani jednego i chyba już nie zdąży.
Beatko przepięknie jest u Ciebie, miskanty fantastyczne, to ich czas. Mi bardzo podobają się stare sumaki, one są takie majestatyczne, pełne wdzięku ... A zakątek z grillem wspaniale urządzony, jest na czym oko zawiesić, wypoczywać tam to sama przyjemność. Super wyglądają te kamienne zakątki a irga na tle kamieni to znakomity duet
Rany! Aco to za miskanty na 2 ostatnich zdjęciach? Pierwszy raz takie widzę!
Takie jakieś ... wełniane Super! Czy one przypadkiem nie dojrzały do obskubanie? ;)
Wiesz Beatko jak to sie robi? Najlepiej piłą A ja mam taki długi nóż z ząbkami
Irga rzeczywiście wygląda jak królewna A moja ... zielona jak świerk!
kogra Irga faktycznie ma swój urok ślicznie szybko zadarnia i te kolorki którymi obdarza jest co podziwiać Tylko zimą stoją gołe patyczki ale tak to bywa z liściastymi ....O Grażynko miskant Ci się opróżnia -może go przesadzałaś i stąd niechęć jego do rozwoju jola 1010 No nie było takiej możliwości by mnie aura jesienna ominęła ....hmmm z sumaków to ja nie jestem zadowolona brak pięknego widoku a to co widać to sterczące badylki Grzegorz B Jak widać na zdjęciach sumaki zostały za ogrodzeniem -ale ich nie wycinam bo są ślicznie rozrośnięte nawet o jednego przybędzie żeby sobie rosły tak trzy w komplecie - a co będzie kiedyś na tej działce to wielka niewiadoma sprzedawać jej nie zamierzam Próbowałam kiedyś posadzić sumaki wzdłuż drogi hmmm ani jeden nie przetrwał ....Tak samo nie zamierzam ich sadzić na obecnej działeczce czyli na tej co mam ogród bo szkoda mi szlachetnych krzaczków i drzewek bo jak by nie było sumak to chwast którego ciężko wytępić a się rozłazi niesamowicie
Niektóre miejsca w ogrodzie mają swój urok -wystarczy tylko patrzeć na to co się chce zobaczyć a cała reszta jest nieistotna - i podziwiać chatte Izo no i mnie rozpracowałaś tak na tych 2 ostatnich zdjęciach to są dwa miskanty i kropka w kropkę mają takie same pióropusze czyli spisały się w tym roku obydwa na medal hihi oj dojrzały ale jeszcze się nimi troszeczkę pozachwycam nim pójdą pod sekator - bo nie lubię jak trawsko lata po ogrodzie O irga zielona tylko nie mów że przez cały rok -a może to taki jej kaprysik
Niestety trzeci rok już w tym samym miejscu, więc to nie kaprys.
Pewno podgniły mu korzenie wiosną przy zalaniu a teraz przyspieszone ochłodzenie nie pozwoliło mu zakwitnąć.
Może w przyszłym roku będzie lepiej.
piterek najbardziej pasuje mi miskant chiński ?Klenie fontane" Dorasta do 200cm, tworzy kępy. Kwiaty wyrastają ponad listowie. Liście trzcinowate, przeważnie łukowato wygięte, zielone. Pierzaste wiechy w różnych kombinacjach kolorystycznych. ..jest parę odmian chińskiego
a taki bukiet miałam w 2007 i na pewno jest to tylko część miskanta
Grażynko miskant lubi wodę ale jak masz ziemię gliniastą i faktycznie było u Ciebie bardzo mokro to i biedach musiał walczyć o przetrwanie grunt że nie zgnił - za rok się popiszę
lalcia moje rosną w słoneczku ale się dziwie czemu Twoje się nie przebarwiają to one tak od razu gubią listki :P
Czas bukietów i stroików za wielkiego pola popisu nie miałam ale coś tam w ogrodzie znalazłam i powstało coś z niczego takie urozmaicenie ogrodowe
A taką zaniosę na cmentarz ...