Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Dziękuję dziewczyny, Izuniu, ten tort z mielonego zrobię na pewno, już go gdzieś, w jakimś wątku widziałam.Ale to nic, nauczyłam się przynajmniej na pamięć jak się go wykonuje:-)))
Marzanko Twoją sałatką też zrobię wcześniej na "próbę" , Jagódko też dzięki za sugestie.Mam mętlik w głowie, rozumiecie prawda?
Marzanko Twoją sałatką też zrobię wcześniej na "próbę" , Jagódko też dzięki za sugestie.Mam mętlik w głowie, rozumiecie prawda?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
106. Smalec do chleba
Składniki:
Kiełbasa, wędzony boczek, słonina, cebula, czosnek, jabłko, majeranek, sól, pieprz mielony, ziele mielone, listek.
Wykonanie:
Wszystko mielimy oprócz jabłka i cebuli. Wytapiamy na patelni dodając pod koniec majeranek, pieprz, ziele, zesmażoną, pokrojoną drobno cebulę i starte jabłko na dużych oczkach. Jeszcze trochę smażymy. Smacznego

Składniki:
Kiełbasa, wędzony boczek, słonina, cebula, czosnek, jabłko, majeranek, sól, pieprz mielony, ziele mielone, listek.
Wykonanie:
Wszystko mielimy oprócz jabłka i cebuli. Wytapiamy na patelni dodając pod koniec majeranek, pieprz, ziele, zesmażoną, pokrojoną drobno cebulę i starte jabłko na dużych oczkach. Jeszcze trochę smażymy. Smacznego

"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
powojnik .. mniam ..,
(dodaję tylko podgardla) reszta jak Ty
i ciemny chleb..mniam i cebulka
(dodaję tylko podgardla) reszta jak Ty

i ciemny chleb..mniam i cebulka

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
107. Coleslaw
Składniki:
-1/2 główki białej kapusty
-1 cebula
-2 marchewki
-150 ml majonezu
-sok z cytryny
-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka cukru
-sól i pieprz do smaku
-trochę chrzanu i musztardy
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę. W misce solimy, dodając sok z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, cukier, pieprz, trochę chrzanu i musztardy. Dobrze jest ją przygotować trochę wcześniej przed jedzeniem. Smacznego

Składniki:
-1/2 główki białej kapusty
-1 cebula
-2 marchewki
-150 ml majonezu
-sok z cytryny
-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka cukru
-sól i pieprz do smaku
-trochę chrzanu i musztardy
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę. W misce solimy, dodając sok z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, cukier, pieprz, trochę chrzanu i musztardy. Dobrze jest ją przygotować trochę wcześniej przed jedzeniem. Smacznego

"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
108. Marynowane cytryny
Składniki:
6 cytryn, sól, sok z 1 cytryny, woda.
Wykonanie:
Cytryny wyszorować, zalać zimną wodą, odstawić na 5 dni codziennie zmieniając wodę.Następnie rozciąć cytryny na ćwiartki nie docinając do końca tak, aby się nie rozpadły.Później nacisnąć cytrynę aby się rozchyliła i wsypać do środka około 1/4 łyżeczki soli.
Zrobić tak z pozostałymi ,następnie włożyć do wyparzonego słoika, wsypać łyżkę soli i sok z jednej cytryny. Na koniec zalać wrząca wodą do przykrycia cytryn.Zostawić na 3-4 tygodnie.Zalewę można używać jako ocet, a cytryny jako dodatek do sałatek, duszonych mięs, ryb. Smacznego

Składniki:
6 cytryn, sól, sok z 1 cytryny, woda.
Wykonanie:
Cytryny wyszorować, zalać zimną wodą, odstawić na 5 dni codziennie zmieniając wodę.Następnie rozciąć cytryny na ćwiartki nie docinając do końca tak, aby się nie rozpadły.Później nacisnąć cytrynę aby się rozchyliła i wsypać do środka około 1/4 łyżeczki soli.
Zrobić tak z pozostałymi ,następnie włożyć do wyparzonego słoika, wsypać łyżkę soli i sok z jednej cytryny. Na koniec zalać wrząca wodą do przykrycia cytryn.Zostawić na 3-4 tygodnie.Zalewę można używać jako ocet, a cytryny jako dodatek do sałatek, duszonych mięs, ryb. Smacznego

Zrobiła i jest pycha tylko troszkę ją "odchudziłam" dodając mniej majonezu a zamiast śmietany dałam jogurtPowojnik pisze:Coleslaw![]()

Pozdrawiam.
Panie i panowie, tniemy zbędne cytaty. Nalewka
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Panie i panowie, tniemy zbędne cytaty. Nalewka
Miło mi
Miło mi

Re:
Wypróbowałam właśnie tego śledzika.Anulko część przepisu Twojego część Pana Woynowskiego.Dodałam to co polecasz,a groszek,ktorego nie bardzo wszyscy lubią zastąpiłam jabłuszkiem pokrojonym w kosteczke,ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulką.Dodałam łyżkę chrzanu i powiem szczerze jestem zachwycona tym śledzikiem.W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego.Nie lubie selera i używam go jedynie do sałatek i zup,a tu po prostu poezja.Seler dał ostrosci i smaku ,który niweluje przykry zapach śledzia.Wielkie dzięki za przepis.anulka pisze: Śledzie w selerze
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.Świeży seler zetrzec na tarce z duzymi oczkami ..Przełozyc do salaterki i zalac duzym kubkiem śmietany 12%.Mozna ,jak ktos lubi dodac trochę majonezu.Całośc wymieszac z selerem i dodać groszek zielony-całą puszkę.Do smaku trochę pieprzu i soli.W tak przygotowany sos włozyc kawałki sledzi i odstawić na godzinkę.Wierzch mozna posypac szczypiorkiem.

A może coś do popicia tych rarytasów?
laponiada''
-3 cytryny -2 limonki -1 garść rodzynek -8 skórek egzotycznych owoców -5 łyżek cukru -2l wody -1l soku z wyciśniętych owoców - zamieszać i wstawić do lodówki na 1 godz.na końcu udekorować bitą śmietaną i 2 ziarnkami kawy.uwielbiam
laponiada''
-3 cytryny -2 limonki -1 garść rodzynek -8 skórek egzotycznych owoców -5 łyżek cukru -2l wody -1l soku z wyciśniętych owoców - zamieszać i wstawić do lodówki na 1 godz.na końcu udekorować bitą śmietaną i 2 ziarnkami kawy.uwielbiam

- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Laponiada zapaowiada się ciekawie - tylko nie wiem
jak te 8 skórek rozumieć ? Maja być świeże, wyszorowane? Z całych owoców? Cytrusowych - czy też innych?

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie zrobiłam kolejną wersję sałatki z rukoli. Ostatnio co najmniej raz w tygodniu mam coś z rukoli, jakoś tak mi podpasowała, że mogę ją jeść co drugi dzień
Aż mi się znudzi
111. Sałatka z rukoli
Umyte listki rukoli rozłożyć solidną warstwą na talerzach, na wierzchu rozsypać tuńczyka z wody albo oleju w kawałeczkach, ładnie rozłożyć ósemki jajka na twardo, z góry posypać płatkami twardego sera koziego (startego obieraczką do jarzyn albo na szatkownicy). Nie mieszać. Całość polać sosem z oleju sezamowego z sokiem wyciśniętym z cytryny i niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego.
Ser można zmienić na mozarellę, oscypek, ser pleśniowy czy inny, jaki lubimy.
Jajka mogą być kurze, przepiórcze, albo dowolne inne...
Tuńczyka można zmienić na łososia, pstrąga, czy inną rybę wędzoną, albo na krewetki, paluszki krabowe, czy kawior (jeśli ma być bardzo elegancko).
Olej sezamowy można zastąpić oliwą albo każdym innym olejem roślinnym.
Proporcje w sosie można zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Można użyć gęstego sosu zrobionego z awokado z cytryną i oliwą, albo majonezu z jogurtem. Można dodać octu balsamicznego, można dodać łyżeczkę musztardy, albo polać winegretem, jak kto lubi.
Urody można dodać ozdabiając sałatkę jakimś czerwonym akcentem, żurawiną, paseczkami papryki, pestkami granatu.
Smacznego

Aż mi się znudzi

111. Sałatka z rukoli
Umyte listki rukoli rozłożyć solidną warstwą na talerzach, na wierzchu rozsypać tuńczyka z wody albo oleju w kawałeczkach, ładnie rozłożyć ósemki jajka na twardo, z góry posypać płatkami twardego sera koziego (startego obieraczką do jarzyn albo na szatkownicy). Nie mieszać. Całość polać sosem z oleju sezamowego z sokiem wyciśniętym z cytryny i niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego.
Ser można zmienić na mozarellę, oscypek, ser pleśniowy czy inny, jaki lubimy.
Jajka mogą być kurze, przepiórcze, albo dowolne inne...
Tuńczyka można zmienić na łososia, pstrąga, czy inną rybę wędzoną, albo na krewetki, paluszki krabowe, czy kawior (jeśli ma być bardzo elegancko).
Olej sezamowy można zastąpić oliwą albo każdym innym olejem roślinnym.
Proporcje w sosie można zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Można użyć gęstego sosu zrobionego z awokado z cytryną i oliwą, albo majonezu z jogurtem. Można dodać octu balsamicznego, można dodać łyżeczkę musztardy, albo polać winegretem, jak kto lubi.
Urody można dodać ozdabiając sałatkę jakimś czerwonym akcentem, żurawiną, paseczkami papryki, pestkami granatu.
Smacznego

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Czy ktoś z was ma ciekawy przepis na sałatkę z fasolą czerwoną z puszki?
Bardzo prosta ale do grilla niezastąpiona , zawsze pierwsza znika ze stołu
Bardzo prosta ale do grilla niezastąpiona , zawsze pierwsza znika ze stołu
Ja ostatnio zasmakowałam w sałatce z fasolą i tuńczykiem, reszta składników na moim "apetycznym" wątku 

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
112. Kolorowa sałatka śledziowa

1 puszka kukurydzy
1 duża papryka
5 ogórków konserwowych
biała część pora
4 płaty śledziowe ( matias )
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
Śledzie wymoczyć około 4 godziny, odsączyć i pokroić w kostkę.
Paprykę, ogórki i por drobno pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z kukurydzą.
Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu.
Doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego
Przepis z mojej stronki http://www.przepisy-piter258.blogspot.com

1 puszka kukurydzy
1 duża papryka
5 ogórków konserwowych
biała część pora
4 płaty śledziowe ( matias )
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
Śledzie wymoczyć około 4 godziny, odsączyć i pokroić w kostkę.
Paprykę, ogórki i por drobno pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z kukurydzą.
Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu.
Doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego
Przepis z mojej stronki http://www.przepisy-piter258.blogspot.com