Miskant-jaka odmiana?
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskant-jaka odmiana?
Tak, to wysoki miskant z wielkimi kwiatostanami. jeśli w tym typie to może byc np. Poseidon.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Zastanawiam się czy roślina kupiona jako miskant na pewno nim jest Mam go dwa lata, wysoki naokoło 40 cm tylko, że jak ostatnio przyjrzałam się dzikiej stawie nad brzegiem to wygląda niemal identycznie I teraz nie wiem, czy to miskant czy też zwykłe trawsko

Paulina
- paola1a
To by mnie cieszyło ale czy on ma być taki niski czy z biegiem lat podrośnie trochę?? 

Paulina
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Jest taki cały czas,można powiedzień miniaturka,jak sięgam pamięcią to w sprzyjających warunkach dorastał u nas tak do 80-90 cm,ponad metr sięgały tylko kwiatostany.
Kwiaty to resztki Raju.
- paola1a
No właśnie jakoś taki on dla mnie podejrzany, głównie dlatego, że kupiłam go od sławnego na forum sprzedawcy, któremu zamknięto wątek sprzedażowy bo niezbyt sumiennie wywiązywał się ze zobowiązań wobec klientów
Paulina
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam tę "pasiastą trawę", ale uważam,że jest to niestety (niestety w porównaniu do miskantów)
właśnie mozga trzcinowata. Bardzo szybko się rozrasta.
właśnie mozga trzcinowata. Bardzo szybko się rozrasta.
Pozdrawiam Anna
Jak myślicie Kochani czy miskanty na mojej działce to dobry pomysł...skoro:
1. mieszkam od działki 400km
2. urlop w miesiącach luty-marzec otrzymam ale czy na pewno trafię w dobry moment na ścięcie miskantów przed ich wypuszczeniem, a jednocześnie już po mrozach skoro nie zobaczę ich przed wyjazdem a dopiero na miejscu
3. będę tam wypoczywał głównie w sierpniu i wrześniu
4. czy jak się rozrosną już w duże kępy po kilku latach, lub giganteus utworzy żywopłot to czy na pewno dam radę je skosić (mam kosę "Stihl" z tarczą o maksymalnej mocy i jest to naprawdę czołg wśród kos
) + je następnie spalić będąc tam np. 3-4 dni 
5. działka ma 700m więc żywopłot wokół niej...czy dam radę tak z doskoku
Czy to wszystko ma ręce i nogi
Wielkie dzięki za szczere podpowiedzi i pozdrawiam Was bardzo serdecznie

1. mieszkam od działki 400km

2. urlop w miesiącach luty-marzec otrzymam ale czy na pewno trafię w dobry moment na ścięcie miskantów przed ich wypuszczeniem, a jednocześnie już po mrozach skoro nie zobaczę ich przed wyjazdem a dopiero na miejscu

3. będę tam wypoczywał głównie w sierpniu i wrześniu

4. czy jak się rozrosną już w duże kępy po kilku latach, lub giganteus utworzy żywopłot to czy na pewno dam radę je skosić (mam kosę "Stihl" z tarczą o maksymalnej mocy i jest to naprawdę czołg wśród kos

5. działka ma 700m więc żywopłot wokół niej...czy dam radę tak z doskoku

Czy to wszystko ma ręce i nogi

Wielkie dzięki za szczere podpowiedzi i pozdrawiam Was bardzo serdecznie

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Oczywiste jest to Phalaris arundinacea....sprzedawca błąd.paola1a pisze:Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Zastanawiam się czy roślina kupiona jako miskant na pewno nim jest Mam go dwa lata, wysoki naokoło 40 cm tylko, że jak ostatnio przyjrzałam się dzikiej stawie nad brzegiem to wygląda niemal identycznie I teraz nie wiem, czy to miskant czy też zwykłe trawsko
http://imageshack.us/photo/my-images/191/pentlika.jpg/
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)