Nowy ogród Jacka 2010
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
u mnie też kwitnie kilka rączników ale nasion w tym roku nie będzie , bo nasionka gniją na pniu ...
też muszę na wiosnę kupić nowe nasiona ..
też muszę na wiosnę kupić nowe nasiona ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dopiero teraz zauważyłem, że jedno zdjęcie wkleiłem niewłaściwie
Już poprawiłem (zamiast rączników miała być pęcherznica)
Dalu, pamiętam jak pisałaś, dlaczego Twój M lubi rączniki
No i chyba coś w tym jest. Ja też je lubię za duży rozmiar
A w tym roku wyrosły małe, że nawet nasion nie będzie. Na szczęście w starym ogrodzie nie zawiodły
Piszesz, że czerwień teraz jest przydymiona, a u mnie - jaskrawa
zwłaszcza dalie, które wyszły na plan pierwszy.
Grażynko, moszenki to krzew. Niski jak np. śnieguliczka i trochę do niej podobny. Coś mi się kojarzy, że powinien mieć - no właśnie moszenki/torebki ale to chyba później.
Tak, upoluj Aniu
Twojemu M się spodoba, bo faceci w szczególności lubią rączniki
Janko, mi zostały z ub. roku ale obawiam się, że straciły ważność kiełkowania więc liczę na mamę

Dalu, pamiętam jak pisałaś, dlaczego Twój M lubi rączniki

Piszesz, że czerwień teraz jest przydymiona, a u mnie - jaskrawa

Grażynko, moszenki to krzew. Niski jak np. śnieguliczka i trochę do niej podobny. Coś mi się kojarzy, że powinien mieć - no właśnie moszenki/torebki ale to chyba później.
Tak, upoluj Aniu

Janko, mi zostały z ub. roku ale obawiam się, że straciły ważność kiełkowania więc liczę na mamę

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Jacku wpadłam na twój wątek pozwiedzałam twoją działkę pierwszy raz ładne roślinki piszecie o kroskomi ja jeszcze nie nabyłam tych piękności już nie mam gdzie tego mieścić może wiosną się skuszę witam warszawiaka i pozdrawiam 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku - piękna czerwień! Trzeba się jeszcze nasycić takimi kolorami, bo
potem to już tylko biel zostanie.
Dalie bardzo mi się podobają, ale ponieważ trzeba je wykopywać,
więc (przynajmniej na razie) nie będę ich sadzić.
A rączniki 2x posiałam. Mimo, że w różnych latach i w różnych miejscach,
nie urosły zbyt duże. Może za mało "papu" dostawały?
potem to już tylko biel zostanie.

Dalie bardzo mi się podobają, ale ponieważ trzeba je wykopywać,
więc (przynajmniej na razie) nie będę ich sadzić.
A rączniki 2x posiałam. Mimo, że w różnych latach i w różnych miejscach,
nie urosły zbyt duże. Może za mało "papu" dostawały?

Pozdrawiam serdecznie
Intrygują mnie moszenki południowe, już jakiś czas na nie łypię w Internecie, może w końcu kupię hehe
Jak się u Ciebie sprawują, jesteś zadowolony z tego krzewu?
Jak się u Ciebie sprawują, jesteś zadowolony z tego krzewu?

- JacekP
Witaj Pestko u mnie
Jeśli lubisz wykopywanie cebul albo martwienie się przezimuje-nie przezimuje to polecam krokosmie
Ale cebulki małe są więc przechować można nawet w lodówce
Czerwoną nie wykopię ale pomarańczową tak
Warszawiak ze mnie zdradliwy - po czterech latach mieszkania tam z ulgą przeniosłem się na tereny pobliskie (czyt. wiejskie)
Jadziu, rączniki to bardzo żarłoczne rośliny. W końcu skądś muszą czerpać na te swoje 2 metry
Dziś był lekki nocny przymrozek. Dalie trzymają się jednak dzielnie i rażą czerwienią. Najwięcej mam czerwonych.
Udało mi się dokończyć dołowanie roślin i zgrupowanie wszystkich tarasowców, by w jednej chwili móc je ewakuować do środka. Na Twoim miejscu też bym sobie na razie odpuścił te bardziej kłopotliwe rośliny. Ale przyjdzie i na nie czas u Ciebie
Piter, na moszenki nie poluj; po prostu ukorzenię Ci, bo one chętnie puszczają korzonki. Nie mam z nimi żadnych problemów.

Warszawiak ze mnie zdradliwy - po czterech latach mieszkania tam z ulgą przeniosłem się na tereny pobliskie (czyt. wiejskie)

Jadziu, rączniki to bardzo żarłoczne rośliny. W końcu skądś muszą czerpać na te swoje 2 metry

Dziś był lekki nocny przymrozek. Dalie trzymają się jednak dzielnie i rażą czerwienią. Najwięcej mam czerwonych.
Udało mi się dokończyć dołowanie roślin i zgrupowanie wszystkich tarasowców, by w jednej chwili móc je ewakuować do środka. Na Twoim miejscu też bym sobie na razie odpuścił te bardziej kłopotliwe rośliny. Ale przyjdzie i na nie czas u Ciebie

Piter, na moszenki nie poluj; po prostu ukorzenię Ci, bo one chętnie puszczają korzonki. Nie mam z nimi żadnych problemów.
- maniusika
to i ja piszę się na taką szybko ukorzeniającą się moszenkę .. .
u mnie też był przymrozek , tylko cynie się przez niego,, postarzały ,,a dalie nadal mocno się trzymają ...
dobry pomysł z grupowaniem rozrzuconych kwiatów w jednym miejscu aby szybko przenieść je do piwnicy na zimowanie ,, , szkoda tylko mi oleandra właśnie zaczął ładnie kwitnąć , ale gdy wniosę do domu to szybko zrzuci liście a same kwiaty wyglądają nieciekawie .. kiedyś tak zrobiłam ..
u mnie też był przymrozek , tylko cynie się przez niego,, postarzały ,,a dalie nadal mocno się trzymają ...
dobry pomysł z grupowaniem rozrzuconych kwiatów w jednym miejscu aby szybko przenieść je do piwnicy na zimowanie ,, , szkoda tylko mi oleandra właśnie zaczął ładnie kwitnąć , ale gdy wniosę do domu to szybko zrzuci liście a same kwiaty wyglądają nieciekawie .. kiedyś tak zrobiłam ..
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Świetny pomysł na te jednokolorowe prezentacje!
Gdyby nie pewne problemy z wykopywaniem, przechowywaniem to dalie byłyby dla mnie super kwiatem. Jest tyle różnych odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Czy u Ciebie ta biała chryzantema też zmienia kolor w czasie kwitnienia? U mnie w tej chwili jest już fioletowa.
Gdyby nie pewne problemy z wykopywaniem, przechowywaniem to dalie byłyby dla mnie super kwiatem. Jest tyle różnych odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Czy u Ciebie ta biała chryzantema też zmienia kolor w czasie kwitnienia? U mnie w tej chwili jest już fioletowa.
- JacekP
Janko, u mnie padły zimowity i to tylko te, które leżały na ziemi. Cynie trochę przyblakły ale na szczęście wszystko nadal kwitnie.
Moszenki będę miał na uwadze
Iza, tak, ta chryzantema zmienia kolor. Zupełnie jak hortensje
Wiem, że na działkach nie można szaleć z roślinami, które trzeba wykopywać. A karpy dalii potrafią być duże. Czasem kupuję taki cienki korzonek, a po roku robi się duża bryła korzeniowa. I staram się nie otrzepywać z ziemi, by zbytnio nie wysychały
Moszenki będę miał na uwadze

Iza, tak, ta chryzantema zmienia kolor. Zupełnie jak hortensje

Wiem, że na działkach nie można szaleć z roślinami, które trzeba wykopywać. A karpy dalii potrafią być duże. Czasem kupuję taki cienki korzonek, a po roku robi się duża bryła korzeniowa. I staram się nie otrzepywać z ziemi, by zbytnio nie wysychały

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, czy zakończyłeś już jesienne sadzenie? Mnie zostały tylko lilie, ale nie mogę się od trzech dni za nie zabrać z powodu zimna, którego nie cierpię!! Na dzisiejszą noc zapowiedzieli u nas 0, więc jutro muszę już je posadzić, bo idzie zima...
- JacekP
Witaj Moniko
Tak, wszystkie cebulowe skończyłem zaprawiać i sadzić w ub. tygodniu. Wiatr wczoraj już się uspokoił.Ten tydzień jest wyjątkowo ładny, słoneczny i dużo zdziałałem w ogrodzie 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Słuchajcie, ja też już na szczęście zakończyłam sadzenie cebulowych. U mnie nadal wszystko kwitnie. Szczególnie dalie są w pełni swoich wdzięków. Natomiast, jak czytam, w lubelskim kwiaty dalii już podmarzły. Cieszmy się więc, że w naszym rejonie mamy jeszcze te parę dni, aby cieszyć wzrok ich pięknem (i utrwalać je na zdjęciach!). Życzę miłego grabienia liści.
- maniusika
patrzyłam po szkółkach za tymi moszenkami ale nigdzie ich nie ma , więc się polecam .. u mnie też jest słonecznie ale znowu robi się zimno i wietrznie a to nie zapowiada się dobrze aby dłużej posiedzieć w ogrodzie , dobrze że i ja mam wszystko posadzone ..
- JacekP
Witaj Wandziu
Temperatura schodzi do zera ale na szczęście nie spada poniżej więc cieszę się, każdym kwiatkiem, promieniami słońca i pracą w ogrodzie. Nawet grabienie liści mnie cieszy, bo mogę przebywać wśród roślin
Na daliach mnóstwo kwiatów i pąków
Nie wiedziałem Janko, że moszenki tak rzadko spotykane
Tym bardziej cieszę się, że u mnie rosną i mogę dzielić się z innymi 

Na daliach mnóstwo kwiatów i pąków

Nie wiedziałem Janko, że moszenki tak rzadko spotykane

- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Witaj Jacku
Dawno nie pisałam, ale oglądam Twoje piękne kwiaty na bieżąco i jak większość odwiedzających - podziwiam
Jacku - zaintrygowało mnie zdjęcie moszenki i przyznam, że ani owoc ani liście mi do niej nie pasują. Masz może inne zdjęcie tej roślinki ?

Jacku - zaintrygowało mnie zdjęcie moszenki i przyznam, że ani owoc ani liście mi do niej nie pasują. Masz może inne zdjęcie tej roślinki ?
Pozdrawiam Krystyna