Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

u mnie też kwitnie kilka rączników ale nasion w tym roku nie będzie , bo nasionka gniją na pniu ...
też muszę na wiosnę kupić nowe nasiona ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dopiero teraz zauważyłem, że jedno zdjęcie wkleiłem niewłaściwie :oops: Już poprawiłem (zamiast rączników miała być pęcherznica)

Dalu, pamiętam jak pisałaś, dlaczego Twój M lubi rączniki :;230 No i chyba coś w tym jest. Ja też je lubię za duży rozmiar :;230 A w tym roku wyrosły małe, że nawet nasion nie będzie. Na szczęście w starym ogrodzie nie zawiodły :)
Piszesz, że czerwień teraz jest przydymiona, a u mnie - jaskrawa :arrow: zwłaszcza dalie, które wyszły na plan pierwszy.

Grażynko, moszenki to krzew. Niski jak np. śnieguliczka i trochę do niej podobny. Coś mi się kojarzy, że powinien mieć - no właśnie moszenki/torebki ale to chyba później.

Tak, upoluj Aniu :!: Twojemu M się spodoba, bo faceci w szczególności lubią rączniki :heja :lol:

Janko, mi zostały z ub. roku ale obawiam się, że straciły ważność kiełkowania więc liczę na mamę :)
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Jacku wpadłam na twój wątek pozwiedzałam twoją działkę pierwszy raz ładne roślinki piszecie o kroskomi ja jeszcze nie nabyłam tych piękności już nie mam gdzie tego mieścić może wiosną się skuszę witam warszawiaka i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku - piękna czerwień! Trzeba się jeszcze nasycić takimi kolorami, bo
potem to już tylko biel zostanie. :(

Dalie bardzo mi się podobają, ale ponieważ trzeba je wykopywać,
więc (przynajmniej na razie) nie będę ich sadzić.

A rączniki 2x posiałam. Mimo, że w różnych latach i w różnych miejscach,
nie urosły zbyt duże. Może za mało "papu" dostawały? :wink:
Pozdrawiam serdecznie
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Intrygują mnie moszenki południowe, już jakiś czas na nie łypię w Internecie, może w końcu kupię hehe
Jak się u Ciebie sprawują, jesteś zadowolony z tego krzewu? :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pestko u mnie :) Jeśli lubisz wykopywanie cebul albo martwienie się przezimuje-nie przezimuje to polecam krokosmie :D Ale cebulki małe są więc przechować można nawet w lodówce :) Czerwoną nie wykopię ale pomarańczową tak :)
Warszawiak ze mnie zdradliwy - po czterech latach mieszkania tam z ulgą przeniosłem się na tereny pobliskie (czyt. wiejskie) :)

Jadziu, rączniki to bardzo żarłoczne rośliny. W końcu skądś muszą czerpać na te swoje 2 metry :)
Dziś był lekki nocny przymrozek. Dalie trzymają się jednak dzielnie i rażą czerwienią. Najwięcej mam czerwonych.
Udało mi się dokończyć dołowanie roślin i zgrupowanie wszystkich tarasowców, by w jednej chwili móc je ewakuować do środka. Na Twoim miejscu też bym sobie na razie odpuścił te bardziej kłopotliwe rośliny. Ale przyjdzie i na nie czas u Ciebie :)

Piter, na moszenki nie poluj; po prostu ukorzenię Ci, bo one chętnie puszczają korzonki. Nie mam z nimi żadnych problemów.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to i ja piszę się na taką szybko ukorzeniającą się moszenkę .. .
u mnie też był przymrozek , tylko cynie się przez niego,, postarzały ,,a dalie nadal mocno się trzymają ...
dobry pomysł z grupowaniem rozrzuconych kwiatów w jednym miejscu aby szybko przenieść je do piwnicy na zimowanie ,, , szkoda tylko mi oleandra właśnie zaczął ładnie kwitnąć , ale gdy wniosę do domu to szybko zrzuci liście a same kwiaty wyglądają nieciekawie .. kiedyś tak zrobiłam ..
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Świetny pomysł na te jednokolorowe prezentacje!
Gdyby nie pewne problemy z wykopywaniem, przechowywaniem to dalie byłyby dla mnie super kwiatem. Jest tyle różnych odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Czy u Ciebie ta biała chryzantema też zmienia kolor w czasie kwitnienia? U mnie w tej chwili jest już fioletowa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, u mnie padły zimowity i to tylko te, które leżały na ziemi. Cynie trochę przyblakły ale na szczęście wszystko nadal kwitnie.
Moszenki będę miał na uwadze :)

Iza, tak, ta chryzantema zmienia kolor. Zupełnie jak hortensje :)
Wiem, że na działkach nie można szaleć z roślinami, które trzeba wykopywać. A karpy dalii potrafią być duże. Czasem kupuję taki cienki korzonek, a po roku robi się duża bryła korzeniowa. I staram się nie otrzepywać z ziemi, by zbytnio nie wysychały :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, czy zakończyłeś już jesienne sadzenie? Mnie zostały tylko lilie, ale nie mogę się od trzech dni za nie zabrać z powodu zimna, którego nie cierpię!! Na dzisiejszą noc zapowiedzieli u nas 0, więc jutro muszę już je posadzić, bo idzie zima...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniko :!: Tak, wszystkie cebulowe skończyłem zaprawiać i sadzić w ub. tygodniu. Wiatr wczoraj już się uspokoił.Ten tydzień jest wyjątkowo ładny, słoneczny i dużo zdziałałem w ogrodzie ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Słuchajcie, ja też już na szczęście zakończyłam sadzenie cebulowych. U mnie nadal wszystko kwitnie. Szczególnie dalie są w pełni swoich wdzięków. Natomiast, jak czytam, w lubelskim kwiaty dalii już podmarzły. Cieszmy się więc, że w naszym rejonie mamy jeszcze te parę dni, aby cieszyć wzrok ich pięknem (i utrwalać je na zdjęciach!). Życzę miłego grabienia liści.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

patrzyłam po szkółkach za tymi moszenkami ale nigdzie ich nie ma , więc się polecam .. u mnie też jest słonecznie ale znowu robi się zimno i wietrznie a to nie zapowiada się dobrze aby dłużej posiedzieć w ogrodzie , dobrze że i ja mam wszystko posadzone ..
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wandziu :!: Temperatura schodzi do zera ale na szczęście nie spada poniżej więc cieszę się, każdym kwiatkiem, promieniami słońca i pracą w ogrodzie. Nawet grabienie liści mnie cieszy, bo mogę przebywać wśród roślin :)
Na daliach mnóstwo kwiatów i pąków :!:

Nie wiedziałem Janko, że moszenki tak rzadko spotykane :shock: Tym bardziej cieszę się, że u mnie rosną i mogę dzielić się z innymi ;:138
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Witaj Jacku :wit Dawno nie pisałam, ale oglądam Twoje piękne kwiaty na bieżąco i jak większość odwiedzających - podziwiam ;:63 ;:63
Jacku - zaintrygowało mnie zdjęcie moszenki i przyznam, że ani owoc ani liście mi do niej nie pasują. Masz może inne zdjęcie tej roślinki ?
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”