Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.2

Post »

Dalu jak powiedziałam rzecz gustu , swoją miałam z 20 lat może mi się opatrzyła :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"W brązie zachodu kute wieczornym promieniem...". Całkowicie się zgadzam ze Staffem. Bez drzew nasz świat byłby bardzo ubogi.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Oglądają , oglądają.I ogród dali i ogród e-geni i ogród Wandy7 też.Tylko nie zawsze wpisują słowa zachwytu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Jagoda 68
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjecia,ja też mam zamiar posadzic u siebie Serduszkę,tylko nie mogę jej spotkac :( wiosną widziałam ale taką w foliowym worku z wyciągniętymi i bladymi pędami.Nie skusiłam się...
Pozdrawiam Jagódka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Och, mało co jest piękniejszego, niż wysokie drzewa...oczywista, pod warunkiem, że się ma warunki :-) A teraz, szczególnie w zachodzącym słońcu, są przepiękne...

Ten Król Kier świetny! I naprawdę kwitnie przez cały sezon? Rzeczywiście, te małe delikatne serduszki są jakby mniej popularne, niż te duże, a szkoda...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Mało co piękniejszego... ale jakby te liście z nich ktoś za nas pograbił... miło by było, co? :wink:
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09

Post »

Ciekawe dlaczego Król Kier a nie Królowa? Serduszki kiedyś były bardzo popularne, rosły prawie w każdym babcinym ogródku, ale ich skromny urok przegrał z modą na bardziej okazałe rośliny, najlepiej egzotyczne. Obecnie mamy okazję być świadkami tryumfalnego powrotu wszystkich zapomnianych, osobiście bardzo mnie to cieszy :D
x-d-a

Post »

100krotko, może przypomnę pierwszą zwrotkę tego wiersza Staffa, bo jest naprawdę piękny:

"O, cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa,
W brązie zachodu kute wieczornym promieniem,
Nad wodą, co się pawich barw blaskiem rozlewa,
Pogłębiona odbitych konarów sklepieniem."

Za każdym razem, gdy zachwycam się wielkimi drzewami, które uwielbiam, przypomina mi się ten wiersz...

Gosiu, wiesz, co roku wściekam się, jak grabię i zamiatam te tony liści, później pakuję je do worów, albo na kompostownik, ale nigdy, przenigdy nie przyszło mi do głowy, żeby wyciąć moje stare drzewa owocowe lub wybujałe do nieba brzozy...Choć wiele razy słyszałam "dobre rady" - po co ci te drzewa, pozbądź się ich, a nie boisz się, że ta brzoza spadnie ci na dom itd, itp. I wiele razy też widziałam, jak ludzie w mojej okolicy po kupieniu pięknej, zalesionej albo zadrzewionej działki, co robili w pierwszej kolejności? Karczowali ją :evil: Tak, tak, bo drzewa śmiecą, brudzą, zacieniają, przeszkadzają...

Jagódko, Ty chyba spotkałaś serduszkę okazałą, która jet popularniejsza od wspaniałej, ale równie ładna. No, może nie kwitnie tak długo, co jest ogromną zaletą serduszki wspaniałej :D

Magry, witam w moim ogrodzie! Bardzo się cieszę, że oglądają i nawet dzisiaj coś wpisali ;:224

Wandziu, zgadzam się w 100% i dodam, że również nasze ogrody bez drzew są ubogie i czegoś im brakuje ;:108 Szkoda, że drzewa rosną tak długo...

Geniu, zdecydowanie nie można mieć w ogrodzie wszystkich roślinek i trzeba dokonywać jakiś wyborów i podejmować jakieś decyzje :lol:

Iwonko, masz rację, że w naszych ogrodach, w takim, a nie innym klimacie i otoczeniu te najzwyklejsze, tradycyjne rośliny wyglądają najpiękniej. Bo to one najobficiej rosną i najbujniej kwitną, no, po prostu dobrze się czują...Wiem, że kuszą nas tzw. rarytaski czy egzotyki, ale ja też się cieszę, że wraca moda na rośliny z babcinego ogródka :lol:

Kariopteris nie kwitnie zbyt obficie, bo ma za mało słoneczka, za to asterek wrzosolistny jest uroczo filigranowy:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Daluniu piękny asterek. :roll:
Nawet Barbula Ci zimuje :?:
Zazdroszczę Ci, ale tylko trochę, więc się nie gniewaj. ;:196
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Daluś drzewa muszą być w ogrodzie, ja tez mam kilka owocowych , nie wyobrażam sobie , żeby nie skubnąć swojego owocu będąc na działce, chociaż w tym roku nie było co skubnąć
taki urodzaj ;:223
kwiaty jesienne masz piękne, moje nie kwitną jeszcze , chyba że teraz po tygodniu zakwitły
zobaczę jutro :D :D
pozdrawiam serdecznie :wit :wit
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

dala pisze: Piotrze, dziękuję za dokładne namiary na tę serduszkę :) Będę jej szukać, bo chyba jest rzadka i trudno osiągalna...
Należy do nowinek, ale ja swoją dostałem w zwykłym centrum ogrodniczym - z tymże była dosyć droga jak na niewielką bylinę :wit
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Ogród bez drzew i krzewów , nie jest do końca ogrodem! :roll:
Wiem o czym mówię , mam zdecydowany nadmiar pustostanów , i marzę wprost o tych tonach liści! :lol:
Też mam serduszkę wspaniałą , tą która się nie chowa po kwitnięciu , i jest wprost niezmordowana , cały czas ma kwiaty!
Zachwycił mnie Twój asterek wrzosolistny , jest cudowny ! ;:108
Moja barbula też przezimowała , i choć jest młodziutka rozwija już swe pączuszki!
Bardzo na nie czekałam ! :lol:

:wit
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Urzekł mnie ten widoczek z psinką. Bajkowy taki. A ja muszę się pochwalić, że od niedawna jestem posiadaczką upragnionych serduszek. Zawsze bardzo chciałam je miec właśnie ze względu na sentyment do przeszłości - i mam. :D
Ale ta pokazana przez Piotra to jakaś nowość ale bardzo urokliwa.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Bardzo ciekawy ten asterek, nie znałem takiego - wygląda prawie jak fioletowy nachyłek, rzeczywiście uroczy! ;:63
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

No właśnie Piotruś powiedział to co myślę, asterek też skojarzył mi się z nachyłkiem, jest śliczny, taki zwiewny i delikatny :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”