Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Witaj Wando :!: Dęby - piękne drzewa ale wolałbym je poza ogródkiem. I tak się też stało, bo gmina posadziła dęby czerwone 2m od mojego ogrodzenia :) To mi odpowiada. Mam kilka wierzb więc roboty z wybieraniem liści co niemiara a sucho pod nimi tak, jak pod Twoimi dębami.
:wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, witam serdecznie :wit
Moniko i Polu bardzo dziękuję za cenne rady w sprawie nawadniania i nawożenia host oraz rododendronów, coraz bardziej skłaniam się ku zainstalowaniu takich węży.
Dalu, jeśli chodzi o lilie, to z pewnościa nie posadziłąm ich za głęboko. Powodem zbyt wczesnegowykiełkowania i dalszego wzrostu jest chyba to, że gdy kupiłam je na all..., mialy juz spore korzenie i zielony kiełkujący czubek (były po prostu źle przechowywane). jeśli chodzi o tego szkodnika, jest nim ostępka lilianka. Informacje na temat tego paskudztwa są w Internecie śladowe. Ale zadałam pytanie na wątku Basowej i czekam na odpowiedź.

Dzisiaj rano miałam u siebie w domu Wielkie Podlewanie storczyków. Trochę czasu mi to zawsze zajmuje. Potem pomaszerowałam spacerkiem (2 km) do centrum ogrodniczego. Tam to dopiero czuję się jak w raju. Kolory jesieni niesamowite, szczególnie barwne są berbersysy i tawułki. Nie wiem dlaczego, ale gdy nawet kupię jakąś bordową lub złocistą odmianę (właśnie na przykład berberysu), i tak na drugi rok wszystko staje się zielone. Dotyczy to również iglaków, które w sklepie są żółte, a w ogrodzie z czasem zielenieją.
Nie zważając na to, kupiłam sobie trzmielinę z bordowymi liśćmi (nazwa odmiany wielce mówiąca: "Color").
Dokupiłam także krokusy, hiacynty oraz dwie odmiany lilii, o dziwnych nazwach z zakresu informatyki: Pixels White (białą z ciemno nakrapianym środkiem) i Dot Com (różowa dwubarwna z nakrapianym środkiem). Już siedzą w ziemi.
Jesień nadal czaruje swoimi widokami
Winobluszcz nie dość że sam przystraja się w granatowe kolczyki...Obrazek

...to jeszcze ubiera w delikatną ażurową firaneczkę wszystkie rośliny, które rosną obok.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p
Od: 27 lip 2010, o 16:30

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozmarzyłam się. Wandziu, Twój ogród coraz bardziej mnie zachwyca :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

mirzan pisze:
wanda7 pisze:Bo był to kolejny rok, w którym tylko płakać mi się chciało na widok moich znękanych, zniszczonych kwiatów.
Był kiedyś taki środek o nazwie Bi 58.Bardzo długi okres karencji,chyba 60 dni.Roślina wchłania
substancję i jest cała trująca dla szkodników,przez długi czas.Myślę,że wystarczyło by prysnąć
dwa razy w sezonie i spokój.Ten Bi miał szeroki zakres stosowania,może pomoże.
Wiem,że został wycofany z produkcji,bo mocno toksyczny.Poprawiono środek,nazywa się
Bi 58 Nowy.Poprawienie polegało na tym,że -uwaga-ilość substanci czynnej została zwiększona.
Pryskałem tym kiedyś śliwki,jeden oprysk po kwitnieniu i ani jednego robala.
Mirku, bardzo ci dziękuję za wskazanie tego środka. Mam nadzieję, że poskutkuje.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu witaj.
Już Ci pisałam, że bardzo podoba mi się Twój ogród, taki naturalny i ślicznie zrobione ścieżki.
Ty masz utrapienie z dębowymi liśćmi, a ja z jesionowymi, który już dawno zaczął je gubić, muszę wybierać liście z rabat, gdyż są wyściółkowane korą i nie bardzo da się grabić.
Piszesz, że lilie zaczynają wyrastać.
Może to są białe lilie Candidum, chyba tak się nazywają, którym jesienią wyrastają rozety liściowe i tak zimują.
Powodem zielenienia bordowolistnych i żółtolistnych berberysów może być ocienione stanowisko.
U mnie zielenieje berberys Aurea, gdyż jest posadzony w cieniu magnoli.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Nastrojowy ogród w jesiennych szatach i górujący nad nim przystojny Czesław , to jest to ! Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia i poczytałam Twoje ciekawe, a zarazem pełne ogrodniczej pasji posty .
Wiem , jak trudno stworzyć ogród na zaśmieconym kawałku ziemi, bo sama przez to przechodziłam. Ale z drugiej strony - czy może być większa frajda ? Najpierw planowanie, a potem krok po kroku mozolne czyszczenie , przekopywanie, zakładanie rabat kwiatowych , sadzenie, pielęgnacja... "Ogrodnik ma w sobie coś ze Stwórcy !"
Nie bardzo wyobrażam sobie , jak na działce 600m2 mieszczą się trzy dęby ( w tym barczysty Czesio) , dom i tyle rabat , ale widocznie bywają rozciągliwe ogrody :wink:

Co do opadających liści, z którymi już rozpoczęłaś walkę - znam ten ból ( mam brzozy i duże sosny) , przeklinam i wyrzekam każdej jesieni na wory śmieci wygrabiane z ogrodu , ale nie chciałabym , by mój ogród był jedynie kawałkiem pola obsadzonego dookoła niebrudzącymi tujkami... Drzewa tworzą aurę , klimat, nastrój... drzewa są po prostu konieczne, by ogród miał duszę... Dziś wygrabiłam , wyzmiatałam i wyciągnęłam z kątów przy pomocy odkurzacza i dmuchawy kilka worów śmieci.A to przecież dopiero początek . "Liście lecą z drzew , liście lecą z drzew..."
Nie doczytałam się , a może przeoczyłam , od jak dawna zajmujesz się ogrodem ? Czy prace wykonujesz sama?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-d-a

Post »

Wandziu, obejrzałam u Ciebie serduszkę wspaniałą, o której pisałaś w moim wątku. Dziękuję Ci bardzo ;:196 , bo to prześliczny i bardzo wartościowy kwiatuszek - niesłychanie długo kwitnie. Nie wiem, jak to się stało, że dotąd go nie znałam :?: :roll:
Ale już się poprawiłam, poczytałam, pooglądałam i przy pierwszej okazji na pewno kupię ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Daluś, zamieszczam dla ciebie jeszcze jedno ujęcie (majowe), na którym może lepiej widać kępę różowej serduszki u stóp dębu. Jeśli się zdecydujesz na tę roślinkę, a nie uda ci się gdzieś kupić, to mogę ci podeslać wiosną.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajko i Ewelino,widzę, że dobrze mnie rozumiecie, jeśli chodzi o te jesienne liście. Już słyszę te wasze coroczne narzekania i utyskiwania, bo ja od wczoraj też zaczełam grabić. WIadomo, że na początku jest całkiem przyjemnie, gdy słoneczko przygrzewa i liści jest jeszcze mało. Ale potem, gdy spadają coraz szybciej i gdy już robi się zimno, przestaje byc przyjemnie i pozostaje tylko obowiązek. Wy przynajmniej macie jesiony, sosny i brzozy. Wszystko, co one zrzucają nadaje się na kompost, a moje dębowe - niestety nie. Najchętniej bym je spaliła. Ale po pierwsze nie chcę wypalać dziury w trawniku, a po drugie, nie chcę smrodzić dymem sąsiadom. Oprócz dębów mam także jesiony i brzozę, ale te liście nei sprawiają mi problemów.
Inna rzecz, o której wspominacie, to wydłubywanie tych liści spomiędzy bylin. Szczególnie wiosną, gdy trzeba to robić szybko, by wschodzące rośliny się nie podusiły. Mimo to - dobrze jest. I tak jak wy, nie chciałabym mieć przy domu łysego pola z kilkoma tujkami.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ja mam liście tylko lipowe i brzozowe to na wiosnę ich nie wygrabiam z rabatek bo pierwsze wiosenne słonko tak ich wysuszy że te ścierają się na proch ,więc siadam na rabatce i ścieram w ręku pozostałe po zimie liście , z których mam dobry nawóz , nawet na te rabatki na których nie leżą przenoszę i później mieszam delikatnie z ziemią ... dla mnie to lżejsze niż wygrabianie i wynoszenie na kompostownik ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj słoneczko i choć nie jest zbyt ciepło, to jednak przyjemnie jest wyjść do ogrodu i chłonąć te ostatnie promienie. Dosadziłam dziś kilka białych lilii, bo chcę nieco rozjaśnić ogólny widok i bielą dodać trochę chłodu na upalne lipcowe dzionki. A więc posadziłam "Regale" smukłe, wysokie i mocno pachnące, oraz "Marco Polo", nie znaną mi jeszcze odmianę. Ponieważ staram się utrzymać ogród w tonacji żółto-różowo-białej, mam nadzieję, że te lilie zakwitną tak, jak obiecuje producent. Nie zawsze tak bywa, co burzy mi koncepcję i zmusza później do różnych przemieszczeń.
A w ogóle to jakoś tak mi dziś się zrobiło cukierkowo. Błękitnie i różowo. Niebo było niebieściutkie, bez zwykłej jesiennej mgiełki. Miłorząb zrzuca powoli złote liście, a wiciokrzew wydaje niepozorne kwiatki.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Wando podziwiam Cię że potrafisz zrezygnować z niektórych kolorów w ogrodzie , ja bym nie mogła ,uwielbiam wszystkie kolorki im więcej tym lepiej .
Najbardziej lubię ciemne koloru , niebieskie , fioletowe i bordowe .

U mnie dziś też piękna pogoda ,pracowałam też w ogrodzie ,nawet zimna nie czułam .
Genia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Andrzeju, witaj. To bardzo sympatyczne słyszeć, że mnie od czasu do czasu podczytywałeś, choć nie zostawiłeś śladu. Czasem człowiek czuje się tu taki osamotniony. Jeśli chodzi o wysypywanie na drogę czegokolwiek, to u mnie nie ma takiej możliwości. Mam ładnie wyżwirowaną ścieżkę, z której korzystamy razem z sąsiadami. Kiedyś wynosiłam liście do lasu, ale w tej chwili pobudowali się wszędzie ludzie i muszę liczyć tylko na siebie. Podziwiam, że masz działkę pod sosnami, bo powszechnie uważa się, że pod nimi to już w ogóle nic nie urośnie.
Geniu, ja jednak bardzo cenię sobie w ogrodzie harmonię i lubię, jak cały ogród jest stonowany. Dlatego ograniczam się tylko do trzech kolorów, choć czasem nie jest to łatwe.

Tonacja mojego ogródka jest biało-żółto-różowa (choć czasem trafi się też inny niezaplanowany kolorek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x_P-42

Post »

Wandziu, u mnie , jak u Ciebie moc opadłych liści z dębów. A tak naprawdę, to jeszcze nie zaczęły na dobre ich zrzucać! Brzozowe mi nie szkodzą, ale dębowe, niestety, trzeba uprżątać.Tego jesienią najbardziej nie lubię! ;:7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Wando :D
Przeczytałam odpowiedź na Twoje pytanie w wątku liliowym. Nie znam tego środka. Osobiście mogę polecić Ci Owadofos- działa dosłownie na wszystko. Nigdy nie miałam ostępki lilianki, sporadycznie jednak pojawia się poskrzypka liliowa. Doskonale zwalcza ją Mospilan, który postawiłabym na drugim miejscu po Owadofosie, jeśli chodzi o skuteczność na różnego rodzaju robactwo.
Śliczne dalie!!
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”