Storczyki mala06
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki mala06
Wszystkie piękne a prążkowany ma jeszcze tyle pączków do otwarcia.
Witajcie kochani po długiej nieobecności
Sezon się skończył, więc wzięłam się za moich podopiecznych. Większość już przekwitła niestety w tym mój ulubieniec
Dzisiaj postanowiłam przesadzić go i oddzielić keiki.
Chciałabym prosić Was o pomoc. Roślinka, jak przypuszczałam od dawna, nie posiada zdrowego systemu korzeniowego i zastanawiam się teraz co zrobić z tym fantem. Zdjęcia oczywiście wkleję za jakiś czas.

Sezon się skończył, więc wzięłam się za moich podopiecznych. Większość już przekwitła niestety w tym mój ulubieniec

Chciałabym prosić Was o pomoc. Roślinka, jak przypuszczałam od dawna, nie posiada zdrowego systemu korzeniowego i zastanawiam się teraz co zrobić z tym fantem. Zdjęcia oczywiście wkleję za jakiś czas.
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
Oto zdjęcie "Drzewka Dziwadełka":

jak sami widzicie nie wygląda za ciekawie. Dziwi mnie, więc fakt, że z takimi marnymi korzeniami kwitła aż 7 miesięcy
chwała jej za to, bo kwitła pięknie.
Czy powinnnam zasadzić roślinkę z pozostałymi korzeniami do podłoża? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby obcięcie korzeni ziemnych oraz liści ponad wysokość korzeni powietrznych i wówczas usadowić roślinkę z trzonem i korzeniami powietrznymi w podłożu?
Czekam pilnie na Wasze rady i wskazówki

jak sami widzicie nie wygląda za ciekawie. Dziwi mnie, więc fakt, że z takimi marnymi korzeniami kwitła aż 7 miesięcy

Czy powinnnam zasadzić roślinkę z pozostałymi korzeniami do podłoża? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby obcięcie korzeni ziemnych oraz liści ponad wysokość korzeni powietrznych i wówczas usadowić roślinkę z trzonem i korzeniami powietrznymi w podłożu?
Czekam pilnie na Wasze rady i wskazówki

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
No i doczekałaś się mnie
Najpierw Cię witam
, a teraz przejdę do rzeczy
Wszystkie zgniłe, suche, połamane korzenie dokładnie wytnij zdezynfekowanym nożem. Jeżeli nie masz pod ręką spirytusu, wódki, denaturatu, opal narzędzie nad ogniem (kuchenka gazowa). Z braku pod ręką węgla (z apteki) zasyp wszystkie rany zmielonym cynamonem, zapobiega to infekcjom. A resztę doczytaj w wątku naszej koleżanki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814
Koleżanka nasza poprowadzi Cię krok po kroku opisując, co masz dalej zrobić
Pozdrawiam i życzę uratowania rośliny

Wszystkie zgniłe, suche, połamane korzenie dokładnie wytnij zdezynfekowanym nożem. Jeżeli nie masz pod ręką spirytusu, wódki, denaturatu, opal narzędzie nad ogniem (kuchenka gazowa). Z braku pod ręką węgla (z apteki) zasyp wszystkie rany zmielonym cynamonem, zapobiega to infekcjom. A resztę doczytaj w wątku naszej koleżanki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814
Koleżanka nasza poprowadzi Cię krok po kroku opisując, co masz dalej zrobić

Pozdrawiam i życzę uratowania rośliny
tak wyglądają oddzielone od rośliny macierzystej keiki:

mam nadzieję, że będą mi ładnie rosły... pfuu, pfuu, pfuu ;)

mam nadzieję, że będą mi ładnie rosły... pfuu, pfuu, pfuu ;)
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
W doniczce u jednego ze storczyków pojawiły się białe, okrągłe kuleczki (jak gorczyca). Tworzyły one takie małe skupiska. Nie mam pojęcia co to mogło być, bo żadnego ruszającego się stworzenia w podłożu nie zauważyłam
Może Wam przychodzi do głowy co to mogło być
Jak to mówią: przezorny zawsze... więc wzięłam się i przesadziłam roślinkę do nowego podłoża a korzenie przemyłam wodą z płynem do naczyń.
Te kuleczki wyglądały tak:

Te kuleczki wyglądały tak:

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
To prawdopodobnie mikoryza - korzystne dla roślin współżycie korzeni i grzybów.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Też myślę, że to mikoryza. U mnie wiele Phal. ma takie w doniczkach. na początku był 1, a teraz calkiem sporo je ma, pewnie się porozsiewały albo z podłożem przeniosly na inne rośliny. Nie zauważyłam, by szkodziły storczykom.
-
- 100p
- Od: 17 cze 2010, o 18:18
Ładne, duże keiki!
A co zrobiłaś z "drzewkiem dziwadełkiem"?
A co zrobiłaś z "drzewkiem dziwadełkiem"?
Fragolotta, Storczykowa witajcie
oj to niepotrzebnie przesadziłam Phal.
ale nie miałam pojęcia, że to mikoryza
Mam nadzieję, że roślinka dobrze zniesie zmianę podłoża bo szkoda by było gdyby zmarniała. Ona ma basal keiki a do tego rośnie jej pęd kwiatowy. Z tym pędzikiem to taka dziwna sprawa jest, gdyż wypuścił on łodygę w takim samym czasie jak mój drugi storczyk a tymczasem tamten już dawno kwitnie a ten leniuszek coś nie kwapi się do dalszego wzrostu
Jest taki... tyci tyci od dawna
ma jakieś góra 2 cm 
A co do "Drzewka" to wsadziłam je wraz z korzonkami co widać na zdjęciu wyżej do nowego grubego podłoża, mieszanka na oko: kora, kermazyt, sphagnum. Póki co storczyk dobrze się trzyma, nie widać żeby odchorowywał w przeciwieństwie do keiki

oj to niepotrzebnie przesadziłam Phal.

A co do "Drzewka" to wsadziłam je wraz z korzonkami co widać na zdjęciu wyżej do nowego grubego podłoża, mieszanka na oko: kora, kermazyt, sphagnum. Póki co storczyk dobrze się trzyma, nie widać żeby odchorowywał w przeciwieństwie do keiki

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
Kasiu przeoczyłam Cię
dziękuję za pomoc

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
Mój Phalenopsis "Drzewko Dziwadełko" nadal mnie zaskakuje. Co tu się rozpisywać, po prostu zobaczcie sami:

Ta keiki ma już 3 póki co krótkie (bo ok. 1,5 centymetrowe) ale piękne i zdrowe korzonki
Storczyk szykuje mi kolejną niespodziankę
widać nawet jak wyżyna się pierwszy korzonek:

Żeby rozchmurzyć troszkę ten szary, ponury dzień pokażę Wam coś kolorowego. To orchidea tzw. "leniuszek", bardzo długo musiałam czekać aż zakwitnie ale było warto:

Ta keiki ma już 3 póki co krótkie (bo ok. 1,5 centymetrowe) ale piękne i zdrowe korzonki

Storczyk szykuje mi kolejną niespodziankę

Żeby rozchmurzyć troszkę ten szary, ponury dzień pokażę Wam coś kolorowego. To orchidea tzw. "leniuszek", bardzo długo musiałam czekać aż zakwitnie ale było warto:

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Rózowy Phal. kwitnie pięknie, a keiczki też cudne
.

- justus27