Jacku, sporo już zrobiłam w ogrodzie, ale przede mną jeszcze mnóstwo pracy. No, cóż, jak to jesienią...Zwłaszcza, ze ja nie lubię zostawiać porządków na wiosnę i co mogę, staram się zrobić przed zimą :P
Ja również dość rzadko wchodzę na strony konkursowe, ale czasami można tam kliknąć dla zabawy
Na tym polega wszechstronność naszego forum, że można tu znaleźć wszystko na tematy ogrodnicze, około ogrodnicze i ...nie tylko.
Dawidku, jesień jest bardzo fotogeniczna i na pewno będę robić fotki tych drzew, krzewów i innych roślinek, które właśnie o tej porze roku są najpiękniejsze, bowiem wspaniale się przebarwiają
Gosiu, barbula kwitłaby jeszcze ładniej, gdyby miała więcej słońca. A jest wciśnięta między inne roślinki i ledwie łapie przed południem trochę promieni, ponieważ rośnie na wschodniej rabacie
A brak czasu to znak czasów - wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy często drogi na skróty...
Dzisiaj mamy nareszcie piękną pogodę. Od rana świeci słoneczko i jest dość ciepło. W ogrodzie od razu zrobiło się pięknie i nic tylko podziwiać. A jest jeszcze co - róże kwitną jak oszalałe, hortensje przyjmują ciekawe, złamane kolory, najczęściej odcienie borda (ogrodowe) i brudnego różu (bukietowe), wrzosy w pełnym rozkwicie, zwłaszcza te białe, miechunki płoną na rabatach niczym pomarańczowe pochodnie, asterki nieśmiało zaczynają otwierać kwiatki w różnych odcieniach fioletu, winobluszcz z daleka krzyczy ostrą czerwienią, a brzozy zaczynają się ubierać w złote sukienki... Nie można zapomnieć o pięknych o tej porze berberysach, ciepłych barwach liści azalii, czy ślicznych owockach winnika, ognika, irgi i ligustru...
W ogrodzie nie brakuje jesiennych gości - jeszcze uwijają się motylki, pszczółek już coraz mniej, ptaszki są jakby zaaferowane zbliżającą się zimą, a ważki...no właśnie, co robią o tej porze ważki