Podjazd z tłucznia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2010, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Podjazd z tłucznia

Post »

Kochani! Cały podjazd do domu i tym samym część podwórka mam wysypany tłuczniem i małymi okrągłymi kamieniami. Jest to dość praktyczne ale szczerze mówiąc trochę mnie przytłacza widok takiego kamieniska. Ostatnio sobie wymysliłam, że fajnie byłoby posadzić na tych kamieniach jakieś roślinki, które będą niskie i zniosą ciężar przejeżdzających po nich samochodów. Czy możecie mi cos doradzić? Pozdrawiam! ;:7
***I bijąc sercem w mur otworzyć drzwi
By słuchać szumu drzew***
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Podjazd z tłucznia

Post »

Taki materiał stosuje się wtedy, gdy nie chcemy innych roślin na rabacie niż te posadzone głęboko w ziemi. Coś jak ściółkowanie korą...

Trzeba zamiast kruszywa geokraty ułożyć - wtedy można trawę posiać.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania Hedera pisze:(...) na tych kamieniach jakieś roślinki, które będą niskie i zniosą ciężar przejeżdzających po nich samochodów.
Jasne, na ubitej podsypce, między ostrymi krawędziami tłucznia...
A pamiętasz taką piosenkę sprzed lat: "Na betonie kwiaty nie rosną..." W takich warunkach może jakaś trawa dałaby radę wyrosnąć w ociupince kurzu, ale co wyrośnie, to ją czołg zdepcze... No cóż, pozostają tylko chwasty :P Te na pewno dadzą sobie tam radę ;:223
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie musisz Nalewka być taka uszczypliwa. Może brak Ci wyobraźni, żeby wpaść na taki pomysł, że zawsze można wykopać dołek, dać lepszej ziemi i obsypać kamykami z podjazdu. Czołgiem nie jeżdzę tylko zwykłą osobówką więc roslinki bedą sporadycznie traktowane jej kołami zwłaszcza, że podjazd mam szeroki.
Łysy
200p
200p

Post »

Ania Hedera pisze: brak wyobraźni(...)
Na takim podłożu jak beton, polbruk, tłuczeń nic oprócz kilku chwastów nie przetrwa. Więc się od razu nie spinaj przy pierwszym żartobliwym komentarzu :wink:
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Spoko, wcale sie nie spinam :heja . To, że na betonie, polbruku itp nic nie rosnie to sprawa oczywista :tan . Chodzi mi o cos takiego jak ogródki żwirowe. Każdy pewnie o tym słyszał ;:224
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Nalewka czasem a nawet częściej rosną. Ostatnio byłem w Czechach i w jednym z przydomowych ogrodów widziałem jak najprawdopodobniej tufy wulkaniczne były wkomponowane w kostkę brukową, umieszczone około 50 cm od toru jazdy kół . Tufa była podniesiona na wysokość ok. 10 cm wyżej od kostki. Gdyby nie zielone i srebrne poduchy najprawdopodobniej skalnic to nie zauważył bym tego.

jarek
Łysy
200p
200p

Post »

Ania Hedera pisze:(...)ogródki żwirowe. Każdy pewnie o tym słyszał
Nawet 20-minutowy referat wygłaszałem....

Piasek na trapezie o wymiarach 23 x 9 metrów oraz 15 głazów ( Ogród Ryoanji w Kioto - Japonia)

Ale ten sławny ogród służył włącznie do medytacji ;:19 ( co symbolizują te grupy głazów to się od XV w. zastanawiają ;:223 )
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu! Zobacz, może coś z tych wybierzesz: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
Waleria
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ja mam podwórze niegdyś wysypane kamykami różnej maści i to nie raz- i znacznie je wolę od betonowego; no może miejscami pod koła na kostkę bym się zdecydował.
Ale do rzeczy- sama posiała sie na nim trawa i chwasty- tych drugich nie lubiię, bo po pierwszych przymrozkach całe podwórko robi sie bure- i tak przez pół roku. Natomiast trawa jest OK; niestety nie kupowana tylko taka niziutka, słabowita samosiejka. Przez lata "nałapała" sobie błota i kurzu, tak że te kamienie to już tylko w paru miejscach dominują. Ale fakt- po deszcu niestety jest błoto i u Ciebie z czasem tez tak będzie. Albo, albo.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za zainteresowanie tematem ;:7
Łysy
200p
200p

Post »

Wklej jakieś foto to jeszcze z rok temat pociągniemy :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ania Hedera pisze:Spoko, wcale sie nie spinam :heja . To, że na betonie, polbruku itp nic nie rosnie to sprawa oczywista :tan . Chodzi mi o coś takiego jak ogródki żwirowe. Każdy pewnie o tym słyszał ;:224
Problem w tym, że ogródki żwirowe to w skrócie rośliny sadzone w normalnej glebie, a potem wyściółkowane żwirem, a ty piszesz o utwardzonej drodze żwirowej, gdzie korzenie roślin nie mają szans na przebicie się korzeniami przez pospólkę i żwir do ziemi. Dlatego pisałam o roślinach, którym wystarcza do życia ociupinka kurzu, który zebrał się między żwirem, mało jest jednak takich roślin, którym wystarczy do życia naparstek ziemi... A ty jeszcze chcesz je wałować kołami samochodu... Dlatego napisałam o chwastach i trawie - samosiejce, ja to widzę u siebie na podjeździe, na drodze żwirowej u mnie rosną (i wytrzymują niestety ugniatanie kołami samochodów) tylko chwasty i pachnąca lebiodka :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”