Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Mimo, że na wpół rozwinięty to i tak cudny, nie można przejść obok niego obojętnie 

- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaczyna się robić nudno w dziale z kaktusami. W zimie to już pewnie wpadnie w letarg i obudzi się dopiero na wiosnę
U mnie rośliny już przystopowały z rozwojem. Poczekam jeszcze z tydzień/dwa aż substrat dokładnie przeschnie i zaczne zimowanie. Niektóre kaktusy jeszcze 'nie myślą' o zimowym spoczynku, tak jak np E. subdenduata
Jako, że kwiat L. aurea jeszcze całkiem w formie to spróbuje zapylić jego pyłkiem kwiat echinopsisa. Ciekawe czy z nasion otrzymam żółto kwitnącego E. subdenudata...
Echinopsis subdenudata

Echinopsis subdenudata

W Tesco w czwartek było pełno takich kaktusów po 9 zł z groszami, były ( wybaczcie że nie znam nazw) różne gatunkowo aż trudno było odejść od 2 stoisk z kaktusami.
Oczywiście były też mniejsze po 4 zł, oczopląsu można było dostać ( następnym razem zrobię zdjęcia )

Oczywiście były też mniejsze po 4 zł, oczopląsu można było dostać ( następnym razem zrobię zdjęcia )

BOŻENA
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nudaaa....
Echino chce pewnie pożegnać sezon.
Swoje też chyba zacznę przenosić pod koniec tygodnia, bo zawadzają trochę, ale właśnie przeschnąć muszą.
Nie chcę spamować Arturowi kolejnym postem to odpowiem w tym jeszcze.

Nuda odnosi się do postu Artura, nie do twojego. Nuda w sensie, że wszystko kwitnie i rutyna. ;) Napisze na PW jeszcze jakbyś przeoczyła. ;)Bo-enka pisze: Jaka nuda, maile tylko fruwają z komputera w świat.
Np. korespondencja 3 miesięczna z hodowcą Selenicereusów, ma okaz który ma średnicę 34 cm i cudowny kształt kwiatu.
Jest ten człowiek uparty i odludek ( chyba), na maile czekam nawet 8-12 dni ( więcej cierpliwości muszę chyba mieć ), a dalej nic nie wiem czy sprzeda czy nie !!!!!!
Nuda![]()
![]()
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Jaka nuda, maile tylko fruwają z komputera w świat.Delete pisze:Nudaaa....Echino chce pewnie pożegnać sezon.
Swoje też chyba zacznę przenosić pod koniec tygodnia, bo zawadzają trochę, ale właśnie przeschnąć muszą.
Np. korespondencja 3 miesięczna z hodowcą Selenicereusów, ma okaz który ma średnicę 34 cm i cudowny kształt kwiatu.
Jest ten człowiek uparty i odludek ( chyba), na maile czekam nawet 8-12 dni ( więcej cierpliwości muszę chyba mieć ), a dalej nic nie wiem czy sprzeda czy nie !!!!!!
Nuda

BOŻENA
- Artur89
Spokojnie, widzę, że jesteś poddenerwowana
Co do kwiatu. Sądziłem, że max. średnica to 30cm u roślin z rodz. Selenicereus. Tak przynajmniej podają w źródłach internetowych. A tego człowieka-odludka to skąd wyczaiłaś?
A propos nudy - chodzi o sytuacje na dziale kaktusowym a nie ogólnie, choć dzisiaj dziwnie ożył. Nie ma co się okłamywać. Zimą, z racji, że rośliny 'śpią' jest "cicho wszędzie, głucho wszędzie..." bo nie ma się czym chwalić, no chyba, że nowościami z marketów bo tam prawdę mówiąc nie uznają 'zimowania' i kaktusy są w sprzedaży 365 dni w roku, jeśli wcześniej nie załatwi ich roztargniony pracownik, który je zaleje czy pasożyty, które je wpieprzą
P.S No nie mogę. Widocznie ostatnie słowo nie jest niecenzuralne.

A propos nudy - chodzi o sytuacje na dziale kaktusowym a nie ogólnie, choć dzisiaj dziwnie ożył. Nie ma co się okłamywać. Zimą, z racji, że rośliny 'śpią' jest "cicho wszędzie, głucho wszędzie..." bo nie ma się czym chwalić, no chyba, że nowościami z marketów bo tam prawdę mówiąc nie uznają 'zimowania' i kaktusy są w sprzedaży 365 dni w roku, jeśli wcześniej nie załatwi ich roztargniony pracownik, który je zaleje czy pasożyty, które je wpieprzą

P.S No nie mogę. Widocznie ostatnie słowo nie jest niecenzuralne.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Z tym sennymi zimowym okresem to za bardzo bym nie przesadzał. W tym czasie w Andach jest lato czyli pora deszczowa. Kaktusy rosną, kwitną, wydają nasiona. A niektórzy w tym czasie będą właśnie tam, na miejscu 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Nie tłumacz. Mnie też chodziło o Wasze NUUUUUDY.Delete pisze:Nudaaa....Echino chce pewnie pożegnać sezon.
Nuda odnosi się do postu Artura, nie do twojego. Nuda w sensie, że wszystko kwitnie i rutyna. ;) Napisze na PW jeszcze jakbyś przeoczyła. ;)Bo-enka pisze: Jaka nuda, maile tylko fruwają z komputera w świat.
Nuda![]()
![]()
Nie myślałam o swoim poście tylko o waszych nudach, bo kaktusy na zimowisku a WY cooooooooo? Nudy ?
Wszystko OK.
To czas Waszego zimowego snu

Napisałam że ja mam pełno roboty z pozyskiwaniem interesujących mnie okazów ( ciężko się czasem dogadać z hodowcami roślinek )
Artur żadnego poddenerwowania, no chyba że na czekanie na maile od tego hodowcy seleni.
BOŻENA
- Artur89
Chodziło mi raczej o sytuacje w naszych kolekcjach. Szczęściarze z tych, którzy mogą się napawać tymi widokami gdy my marzniemy i czekamy aż wreszcie skończy się ta (tu cytuje) "parszywa zima".blabla pisze:Z tym sennymi zimowym okresem to za bardzo bym nie przesadzał. W tym czasie w Andach jest lato czyli pora deszczowa. Kaktusy rosną, kwitną, wydają nasiona. A niektórzy w tym czasie będą właśnie tam, na miejscu
Bo-enka. To się ciesze, że wszystko ok

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Z tą zimą to zależy. Np. od listopada do stycznia pojawiają się nowe oferty nasion we wszystkich firmach specjalizujących się w kaktusach. To gorący okres jeśli chodzi o ten temat.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Już od listopada?! Ja się nastawiałem na styczeń bo zmawiam razem z kolega z PTMK prawdopodobnie na koehres-kaktus.blabla pisze:Z tą zimą to zależy. Np. od listopada do stycznia pojawiają się nowe oferty nasion we wszystkich firmach specjalizujących się w kaktusach. To gorący okres jeśli chodzi o ten temat.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Koehres ma ofertę aktualizowaną co miesiąc. Ostatnia jest z początku września. I lista dostępnych nasion niewiele się zmienia. Przynajmniej jeśli chodzi o lobiwie. Generalnie jeśli chodzi o Andy to nie polecam tego źródła. Bardzo często wyrasta zupełnie co innego, niż było zamawiane (zwłaszcza rebucje) i nasiona lubią kiepsko kiełkować lub wcale.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Dobrze wiedzieć. Jak nie koehres to coś innego się znajdzie. Kupiłem w Czechach tych małych kuwetek i trzeba je wykorzystać. Jeszcze mam do wysiania nasiona, którymi zostałem obdarowanyblabla pisze:Koehres ma ofertę aktualizowaną co miesiąc. Ostatnia jest z początku września. I lista dostępnych nasion niewiele się zmienia. Przynajmniej jeśli chodzi o lobiwie. Generalnie jeśli chodzi o Andy to nie polecam tego źródła. Bardzo często wyrasta zupełnie co innego, niż było zamawiane (zwłaszcza rebucje) i nasiona lubią kiepsko kiełkować lub wcale.

- Artur89
No i się stało. Wysiałem nasiona
. Jest już kilkanaście siewek Parodia penicillata z nasion o mniejszej średnicy niż ziarna maku. Rebutia albipilosa, siewki przetrwały spadki temperatury (zapomniałem je zabrać z balkonu), psiknąłem Topsinem i zobaczymy co będzie dalej. W największym pojemniku wysiane są:

L. backebergii v. larae WR 264 (kwiat)
L. saltensis WR 177 (kwiat)
R. narvaecensis KK 1518 (kwiat)
R. heliosa v. condorensis RH 276 (kwiat)
R. heliosa v. solisioides RH 1024 (kwiat)

L. backebergii v. larae WR 264 (kwiat)
L. saltensis WR 177 (kwiat)
R. narvaecensis KK 1518 (kwiat)
R. heliosa v. condorensis RH 276 (kwiat)
R. heliosa v. solisioides RH 1024 (kwiat)
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
'Condorka' już od dłuższego czasu jest na mojej liście zakupów. W następnym sezonie zakupię ją.
Gratuluje kiełkowania parodii.
R.albipilosa to nasiona od tej co mi sprzedałeś? Ponad tydzień temu zebrałem od niej sporo nasion.

R.albipilosa to nasiona od tej co mi sprzedałeś? Ponad tydzień temu zebrałem od niej sporo nasion.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce