Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Słuchajcie moi drodzy, a po jakim czasie odwijać te folie? Bo im więcej czytam tym mniej wiem.. Bardzo mi zależy bo przyjął mi się tylko jeden szczep i to w dodatku nie szczepiłam na jabłoni, dopiero pod koniec kwietnia szczepiłam, i nie owijałam folią tylko płótnem. Wszystkie "po bożemu" na jabłoni szczepione padły. Nie wiem kiedy to rozwinąć, czy może rozwinąć i wymienić te dzianinkę na folię? Nie chcę żeby zatamował się przepływ soków a z drugiej strony nie chcę zepsuć szczepienia bo może coś z niego będzie..
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam chciałbym przeszczepić stara śliwę węgierkę na śliwę renkloda.Mam książkę o szczepieni i w niej piszą 2 terminy na szczepienie marzec i wrzesień.Ja chciałem szczepić w pół szparę lub szczepienie za korę.I czy mogę we wrześniu próbować?Czy czekać do wiosny?Który sposób będzie lepszy?
I jeszcze jedna sprawa bo mam w ogrodzie czereśnie ptasią i chciał bym na niej zaszczepić dwie odmiany białą i vega.Ale nie wiem jakie szczepienie zastosować,czy może okulizację spróbować?Mam w książce podany termin okulizacji sierpień,a szczepienia marzec i wrzesień.Jaki jest najlepszy?
I jeszcze jedna sprawa bo mam w ogrodzie czereśnie ptasią i chciał bym na niej zaszczepić dwie odmiany białą i vega.Ale nie wiem jakie szczepienie zastosować,czy może okulizację spróbować?Mam w książce podany termin okulizacji sierpień,a szczepienia marzec i wrzesień.Jaki jest najlepszy?
Postrasz ją siekierą,to zacznie owocować.kasia_rom pisze:Tylko w zeszłym roku miała kilka kwiatów,dlatego jeszcze dałam jej szansę.
Nigdzie też nie mogę przeczytać ,co dalej po przyjęciu się szczepionki.Ja np. zaszczepiłem na śliwce Ałyczy 8 szczepionek Renklody. Przyjęły się trzy .Co zrobić mam dalej?Może zrobić z tej ałyczy takie drzewo wielośliwe,szczepiąc następne odmiany w przyszłym roku.Narta
Bogdan
Czy znajdę osobę z Gdańska lub okolic,która potrafi zaszczepić gruszę?
Próbował tego kilka razy,ale bez skutku.Widać nie mam do tej czynności ręki.
Bardzo zależy mi na zachowaniu odmiany,ponieważ moja rodzina postanowiła wyciąć kilkudziesięcioletnie drzewo.
Dali mi czas do wiosny przyszłego roku.
Nie mam pojęcia co to jest za odmiana,ale rodziła niezwykle smaczne owoce (podobne do Bojki).
Piszę rodziła,bo od kilu lat choruje na rdzę,podobnie jak wszystkie w sąsiednich ogrodach.
Prawdopodobnie została przez tą rdzę osłabiona,ponieważ ostatnio dopadła ja także brunatna zgnilizna i w rezultacie w zeszłym roku wszystkie owoce były do wyrzucenia.Do momentu wystąpienia rdzy nigdy nie chorowała.
Ochrona chemiczna nie wchodzi w rachubę,ponieważ pomimo tego że drzewo zostało mocno skrócone to i tak jest duże, a poza tym w sąsiednich ogrodach nikt nie będzie swoich pryskał. "Moi" uważają,że choroba związana jest z wiekiem drzewa.
Już wcześniej ogołocili 70 letnia jabłoń, na której każdy konar dawał inne pyszne owoce.
Ponawiam prośbę i apel.Pozdrawiam Grażyna
Próbował tego kilka razy,ale bez skutku.Widać nie mam do tej czynności ręki.
Bardzo zależy mi na zachowaniu odmiany,ponieważ moja rodzina postanowiła wyciąć kilkudziesięcioletnie drzewo.
Dali mi czas do wiosny przyszłego roku.
Nie mam pojęcia co to jest za odmiana,ale rodziła niezwykle smaczne owoce (podobne do Bojki).
Piszę rodziła,bo od kilu lat choruje na rdzę,podobnie jak wszystkie w sąsiednich ogrodach.
Prawdopodobnie została przez tą rdzę osłabiona,ponieważ ostatnio dopadła ja także brunatna zgnilizna i w rezultacie w zeszłym roku wszystkie owoce były do wyrzucenia.Do momentu wystąpienia rdzy nigdy nie chorowała.
Ochrona chemiczna nie wchodzi w rachubę,ponieważ pomimo tego że drzewo zostało mocno skrócone to i tak jest duże, a poza tym w sąsiednich ogrodach nikt nie będzie swoich pryskał. "Moi" uważają,że choroba związana jest z wiekiem drzewa.
Już wcześniej ogołocili 70 letnia jabłoń, na której każdy konar dawał inne pyszne owoce.
Ponawiam prośbę i apel.Pozdrawiam Grażyna
Z zasady szczepić najlepiej jak podkład ma już miazgę i nabrzmiewają pąki.W jednym końcu Polski będzie to marzec a u mnie na Kujawach w tym roku był kwiecień.Nic natomiast jeśli chodzi o szczepienie we wrześniu nie słyszałem ,no bo i skąd zrazy?lukas93cs pisze:Witam chciałbym przeszczepić stara śliwę węgierkę na śliwę renkloda.Mam książkę o szczepieni i w niej piszą 2 terminy na szczepienie marzec i wrzesień.Ja chciałem szczepić w pół szparę lub szczepienie za korę.I czy mogę we wrześniu próbować?Czy czekać do wiosny?Który sposób będzie lepszy?
Bogdan
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
U mnie w domu rodzinnym swego czasu właściwie prowadzono sprzedaż śliw jesienią, generalnie były to węgierki. Dziadkowie umarli i nikt już o drzewa nie zadbał, obecnie nadają się jedynie do wykarczowania, uschnięte i wyrodzone.
Wokół drzew na całym terenie rozsiały się dziki z tych śliw, wszelakiej wielkości, jest tego dużo. Czy można takiej dzikiej śliwki użyć jako podkładki do szlachetnej odmiany? Prosiłbym o informację, czy może coś na nich zaszczepić? bo inaczej pójdą z pługiem.
Pozdrawiam
Wokół drzew na całym terenie rozsiały się dziki z tych śliw, wszelakiej wielkości, jest tego dużo. Czy można takiej dzikiej śliwki użyć jako podkładki do szlachetnej odmiany? Prosiłbym o informację, czy może coś na nich zaszczepić? bo inaczej pójdą z pługiem.
Pozdrawiam
Pewnie, że można zaszczepić na siewkach śliw. Dobrze jest wybrać w okresie letnim - nawet jeszcze teraz -egzemplarze najzdrowsze. Sam mam dwie śliwy szczepione na dziczkach - rosną nieźle.
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Czyli można spróbować ze śliwami. Morele lub brzoskwinie? pigwa?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Morele, brzoskwinie - spróbować można. Pigwa zdecydowanie nie. Jedyny problem - te śliwy do prawdopodobnie odroślówki, czyli będą cały czas wytwarzały nowe odrosty i zaśmiecały teren.
Pozdrawiam,
J
J
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Witam mam takie pytanko czy można owijać miejsce szczepienia przeźroczystą taśmą klejącą zamiast gumek czy foli? Chyba klej z taśmy klejącej nie zaszkodzi?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taśma klejąca jest sztywna i będzie źle przylegała do podkładki i zraza lub oczka. Jeżeli nie masz pasków do okulizacji (koszt kilkunastu zł/kg w sklepie ogrodniczym, wystarcza na lata) to możesz pociąć na 2-3 cm kawałki rolkę folii spożywczej, takiej rozciągliwej, "samoprzylepnej".
Pozdrawiam,
J
J
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
A dziś tak z ciekawości próbowałem owinąć patyk taśma ale ją naciągałem trochę i przylegała bardzo mocno.
Ale jeszcze sprawdzę w sklepie ogrodniczym co i jak z tymi gotowymi paskami

-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2009, o 23:37
Szczepienie jabłoni
Witam
Mam pytanie odnośnie szczepienia jabłoni.
Kiedy powinienem pobrać szczepy luty/marzec? Jak je przechowywać? Czy można szczepić w lecie?
Znalazłem instrukcje odnośnie szczepienia:
-w szczelinkę
-siodełko
-kożuchówka
-Oczkowanie
Kiedy przeprowadza się szczepienie (kwiecień maj) jest odpowiednią porą? Którą z metod polecacie?
Mam pytanie odnośnie szczepienia jabłoni.
Kiedy powinienem pobrać szczepy luty/marzec? Jak je przechowywać? Czy można szczepić w lecie?
Znalazłem instrukcje odnośnie szczepienia:
-w szczelinkę
-siodełko
-kożuchówka
-Oczkowanie
Kiedy przeprowadza się szczepienie (kwiecień maj) jest odpowiednią porą? Którą z metod polecacie?
-
- 50p
- Od: 4 sty 2010, o 17:16
witam najlepszy termin do szczepienia to kwiecień ja szczepie w szparke . mariusz