Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
- Motylica100
- 200p 
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
Witam,
czy ktoś posiadał lub posiada pepino? Jakie są wasze doświadczenia co do tej roślinki?
Ja ją mam w szklarni

czy ktoś posiadał lub posiada pepino? Jakie są wasze doświadczenia co do tej roślinki?
Ja ją mam w szklarni
- 
				GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pepino - Solanum muricatum (Melon gruszkowaty)
Mam go co roku na balkonie.Potem wykopuje i w doniczce zimuje w pomieszczeniu ( możliwie najchłodniejszym).Owocuje co roku
Jeden jest jeszcze na krzaczku bo niedojrzały

Jeden jest jeszcze na krzaczku bo niedojrzały

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
A jak to smakuje?

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- 
				GrazynaW
Jest bardzo ale to bardzo soczyste.Smak ananasowo-melonowy lub jak kto woli gruszkowo-melonowy.Pyszny!!!

- 
				frant
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Noo .. wygląda bardzo apetycznie   . Napiszcie troche wiecej o metodzie uprawy , np. czy z nasion można w pierwszym roku doczekać sie owocu , czy może lepiej sadzonka ze sztobra ??
 . Napiszcie troche wiecej o metodzie uprawy , np. czy z nasion można w pierwszym roku doczekać sie owocu , czy może lepiej sadzonka ze sztobra ??

. Napiszcie troche wiecej o metodzie uprawy , np. czy z nasion można w pierwszym roku doczekać sie owocu , czy może lepiej sadzonka ze sztobra ??
 . Napiszcie troche wiecej o metodzie uprawy , np. czy z nasion można w pierwszym roku doczekać sie owocu , czy może lepiej sadzonka ze sztobra ??- Motylica100
- 200p 
Grażyno masz piękne pepina !! Zachwyt bierze, zdradz nam tajniki uprawy.  

Moje pepino było siane z nasion, wysiewałam w kwietniu, po 15 maja sadziłam 20cm sadzonki do szklarni. Niestety nie zdarzyło dojrzeć.
Słabo też zawiązuje owoce.

Moje pepino było siane z nasion, wysiewałam w kwietniu, po 15 maja sadziłam 20cm sadzonki do szklarni. Niestety nie zdarzyło dojrzeć.
Słabo też zawiązuje owoce.
- 
				GrazynaW
Kilka lat z rzędu rósł w ogrodzie syna.Wykopywałam go w okolicach połowy października i w donicy przenosiłam do widnej piwnicy.Teraz mam go tylko na balkonie.Tez wykopie przed przymrozkami i wniosę do pomieszczenia.Nie zawsze przezimuje!!Dlatego warto zrobić sadzonki i spróbować przezimować.Przed wniesieniem do domu obowiązkowy oprysk Magusem ( na przędziorka)W czasie zimy lubi spryskiwanie,na pewno 1 lub 2 razy zrobię Magusem bo jest przysmakiem przędziorków.Podlewany jak wierzchnia warstwa ziemi lekko przeschnie,wrażliwy na przelanie!!A jeżeli nie uda się go przezimować to wiosną kupuje sadzonkę w OBI lub Castoramie,w MONI tez był.W granicach 15-18 zł ładne sadzonki.Nie bawię się już z nasionami bo sadzonki wiosną zbyt miękkie i wyciągnięte były.Kiedyś był problem z kupnem ale przez kilka lat wstecz widuję go na półkach   Lubi słońce,kocha ciepło,u mnie południowy parapet.
 Lubi słońce,kocha ciepło,u mnie południowy parapet.

Lubi słońce,kocha ciepło,u mnie południowy parapet.
 Lubi słońce,kocha ciepło,u mnie południowy parapet.- Motylica100
- 200p 
Dziękuję Grażyno za wszystkie rady! A wiesz czy Actellic jest dobry na przędziorki? Pryskałam nim moją roślinę ctenanthe, ale jakoś te potworki wracają, ale być może to od tego, że sucho w domu.

- 
				GrazynaW
Mam sprawdzony Magus - działa na wszystkie stadia rozwojowe przędziorka.Czyli raz a dobrze.Przy okazji spryskuje i sąsiadujące rośliny.Actelic wiem,że w 100% działa na wełnowce.

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Fajnie że ktoś wreszcie się ujawnił z solanum ,  ja też mam posiane wiosną całe lato próbowało urosnąć , ale coś mu nie wyszło .
  ja też mam posiane wiosną całe lato próbowało urosnąć , ale coś mu nie wyszło .
Teraz mam jeszcze na balkonie niedługo przeniosę do chłodnego pomieszczenia i będę czekał do wiosny , wtedy spróbuję ukorzenić odrost na nowe krzaczki ....

ja też mam posiane wiosną całe lato próbowało urosnąć , ale coś mu nie wyszło .
  ja też mam posiane wiosną całe lato próbowało urosnąć , ale coś mu nie wyszło .Teraz mam jeszcze na balkonie niedługo przeniosę do chłodnego pomieszczenia i będę czekał do wiosny , wtedy spróbuję ukorzenić odrost na nowe krzaczki ....
- 
				loeb
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A mi nie urosło kompletnie:/ Kiedy najlepiej byłoby wysiewać je w domu, żeby później przesadzić tak akurat do ogródka?

- 
				GrazynaW
Nie próbowałam siania.Zawsze kupowałam sadzonkę wiosną (OBI<Castorama),która bardzo dobrze rosła w odrodzie lub na balkonie.Teraz zimuje tą z balkonu ale skutek już jest marny.Nie mogę rozgryżć,dlaczego tak żle znoszą zimę w domu.

- Motylica100
- 200p 
Ja siałam nasiona tak jak pomidory, czyli jakoś tak w marcu/kwietniu.
Wschodziły podobnie. W ogóle wszystko robiłam tak jak z pomidorami, dałam do szklarni, dałam obornika, podlewałam tak samo, uszczykiwałam boczne pędy tak samo... Tylko nie zdąrzyły dojrzeć, może przez to że były z nasion.
Ja też je właśnie zimuję, liści już nie maja, ale łodygi póki co zielone, podlewać trzeba, bo ziemia wysycha. Zimuję je w jasnym pomieszczeniu o tem 3-10 stopni, ale chyba przeniosę do ciemnej pywnicy w bardziej stałych temp ok 8stopni.
A jak u Ciebie Grażyna to wygląda?

Wschodziły podobnie. W ogóle wszystko robiłam tak jak z pomidorami, dałam do szklarni, dałam obornika, podlewałam tak samo, uszczykiwałam boczne pędy tak samo... Tylko nie zdąrzyły dojrzeć, może przez to że były z nasion.
Ja też je właśnie zimuję, liści już nie maja, ale łodygi póki co zielone, podlewać trzeba, bo ziemia wysycha. Zimuję je w jasnym pomieszczeniu o tem 3-10 stopni, ale chyba przeniosę do ciemnej pywnicy w bardziej stałych temp ok 8stopni.
A jak u Ciebie Grażyna to wygląda?
- 
				GrazynaW
Izo fatalnie w tym roku!! Łodyżki całkowicie zżółkły i są do wyrzucenia. Na tym etapie są nie do uratowania! Oby tylko Tobie udało się przezimować.Ja muszę poszukać wiosną.