kocham kosmosiki ale nie wiedziałam że są też pierzaste, ale muszą być cudnetralaluszy pisze:Miechuneczki rozdętej jakoś nikt nie wymienił? Nikt nie posiada? Tudzież kosmosik podwójnie pierzasty.
Spotkałam się gdzieś kiedyś z ostrzeżeniem w opisie jakiejś rośliny,że raz wprowadzona do ogrodu może przeżyć gospodarza.
Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
- tesala
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sie 2010, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zwykłe kosmosy,one się tak po prostu nazywają,bo podwójnie pierzaste listki mają. Ale specjalnie dla Ciebie,proszę:

Pozdrawiam - BabajAGA
śliczny, chętnie przyjmę nasionka. Bardzo lubię kosmos - mam go od lat, ale nie podwójny
- tesala
- 10p - Początkujący
to już po mnie,teraz będe poszukiwać tego cudutralaluszy pisze: (...) Tudzież kosmosik podwójnie pierzasty.(...)
Panie i Panowie - tniemy zbędne cytaty! Nalewka
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Nie przesadzajmy z tą inwazyjnością kosmosu, u mnie był siany specjalnie, siał się sam kilka lat, a teraz ani śladu - po prostu z roku na rok całkowicie wyginął. Te półpełne okazy są przepiękne 

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Steasi - nie stresuj się jasnotą. Ją dosyć łatwo się wyrywa.Steasi pisze: Kurcze ta jasnota jest aż taka straszna?Szczerze mówiąc to planuje jej zakup i trochę wystraszyły mnie wasze opinie.No coż będzie trzeba ja 'krótko' trzymać ;:44
A ja poszłam po rozum do głowy i stwierdziłam, że skoro u mnie ona dobrze rośnie, to pora
rozejrzeć się za jej ładnymi odmianami. No i już mam. Tylko posadzę w miejscu, gdzie będzie
mogła sobie rosnąć do woli.

Pozdrawiam serdecznie
- tralaluszy
Vilmorin w torebeczkach sprzedajetesala pisze: to już po mnie,teraz będe poszukiwać tego cudu

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Potwierdzam! To był największy intruz w ogrodzie. Po wycięciu sumaka jego korzenie wykopywaliśmy w promieniu 3-4 metrów od pnia. Rozchodzą się poziomo pod powierzchnią gleby dusząc inne rośliny. Po wielu latach do dziś miejscami wybija odrost sumaka mimo, że był potraktowany Roundapem. Nr1. w Parszywej dwunastce!tesala pisze:S U M A K straszliwy chwast.Tepic nalezy w kazdej postaci.Spotkalam sie z nim w Kanadzie w 1991 roku jest roslina dyskryminowana zarasta wszystko nawet tory kolejowe wypiera rosliny wartosciwe.Jak go zobaczylam to mnie zatkalo.On ucieknie do lasow i bedzie nieszczscie.Dlaczego ?nikt z nim nic nie robi

Aniu, u mnie żubrówka wydarła się z donicy dołem. Ma tak straszne kłącza, że wszędzie trafi.W tym roku, aby definitywnie ją zwalczyć, wykopałam na części podjazdu wszystkie rośliny (oprócz drzew) i pryskałam środkami chwastobójczymi.anka_ pisze:Ależ żubrówka ma wiele zalet, a posadzić najlepiej do doniczki
Wcześniejsze przekopywanie widłami i ręczne wyciąganie kłączy nie pomogło.
Co do jasnoty : mam na hostowisku kilka jej odmian, prócz niej gajowce i bluszczyk kurdybanek. Te wszystkie bylinki są bardzo łatwe do utrzymaniu w ryzach.

- tralaluszy
A powiedzcie mi proszę,zanim wysadzę z doniczki na działkę, czy lnica bluszczykolistna przypadkiem nie grozi inwazją? Nie chciałabym sobie później w brodę pluć.
Pozdrawiam - BabajAGA
- tesala
- 10p - Początkujący
kto to jest,gdzie sprzedaje,prosze o kontakttralaluszy pisze:(...)Vilmorin w torebeczkach sprzedaje

Panie i Panowie - tniemy zbędne cytaty! Nalewka
Mam lnicę na skalniaku i hostowisku i wg mnie nie należy do podelców, których nie można opanować. Jest w gruncie rzeczy delikatna i ławo ją poskromić.tralaluszy pisze:A powiedzcie mi proszę, czy lnica bluszczykolistna przypadkiem nie grozi inwazją?

Nie uwierzycie,że ja po swoim sumaku płakałam jak bóbr,gdy niechcacy oskalpowałam go kosą.Zadna próba reanimacji nie przyniosła rezultatu,po pięknym sumaku pozostał 'kikut'.A był to "Tiger Eyes"tesala pisze:S U M A K straszliwy chwast.Tepic nalezy w kazdej postaci.Spotkalam sie z nim w Kanadzie w 1991 roku jest roslina dyskryminowana zarasta wszystko nawet tory kolejowe wypiera rosliny wartosciwe.Jak go zobaczylam to mnie zatkalo.On ucieknie do lasow i bedzie nieszczscie.Dlaczego ?nikt z nim nic nie robi

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- tesala
- 10p - Początkujący
jeszcze jeden poszedł

A może jednak odbije od korzeni?
,o ile nie był szczepiony