Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

Wiesiu ponoć tuberoza po kwitnięciu jest do wyrzucenia,gdyż po raz drugi nie zakwita ta sama cebula,poleciła mi tak osoba sprzedająca te pachnące kwiaty... :D A hodowanie cebulek przybyszowych do wielkości potrzebnej do rozkwitu jest dosyć trudne i potrzbują odpowiednich warunków...to są wiadomości uzyskane od hodowców...Nie wgłębiałam się bardziej w temat,gdyż już tak mam mnóstwo doniczek do przechowania i dbania o nie ,także dałam sobie spokój... :D
Raz mi zakwitła tuberoza wsadzona do gleby,ale po raz drugi już kwiatu cebula nie wydała... :?
Zapach jest oszałamiający... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu ;:196
Świetnie wygląda ta kapustka z kwiateczkami (to bratki czy fiołki ?)
Też kiedyś posadziłam tuberozę dlatego, by poznać jej zapach.
Ale, aby wyglądała dekoracyjnie, to przydałby się cały łan tuberozy ;:170
Słonka Ci życzę ;:3
U nas już nieśmiało jeszcze, ale wygląda zza chmur.
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Neluś, może i maja rację, ze trudno zakwita drugi raz, choć naszej elbląskiej Izie Tuji się udało dwa lata z rzędu. Ale w takim razie jeszcze mniej
będę żałować jęśli u mnie wygnije :;230 zresztą nie bedę się cackać z nimi, bo w zeszłym roku moje cebule acidantery z którymi się cackałam wygniły a
maluszki w suchej donicy i maluszki w ziemi przeżyły. Więc nie ma co się bawić ;:224
Krysiu, z kapustką posadziłam te malutkie bratki Viola cornuta, które chyba są skrzyżowaniem pomiędzy bratkami i fiołkami. Tuberozie to chyba
cały łan nawet nie pomoże by stać się dekoracyjną. ;:224 każdy kwiatek ma swoją metodę by przyciągnąć owady, jeden jest ładny a drugi pachnący :;230
a trzeci kolorowy :;230
U nas jeden promyk słońca się przedarł przez chmury ;:3 ale wieczorem ma znów padać i tak do końca przyszłego tygodnia ;:223 buuuuuuuuu
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu cudna kompozycja z kapustką i brateczkami, prześliczne dopasowanie kolorków :D
I chryzantemka śliczniutka, taka delikatna, i piszesz, ze już tak długo kwitnie :shock: :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aguś, ;:196 cieszę się że moja kompozycja Ci się spodobała :heja a chryzantemka kwitnie dwa razy, raz na początku lata ale dość długo
chyba z miesiąc, a teraz powtarza i mam nadzieję że też długo bedzie kwitła.

W Paryżu nie brak balkonowych, a nawet bezbalkonowych ogrodników. Bardzo fajnie to wygląda taki wiszący ogród. Ogniki wychodzą same na ulicę. Wystarczy
mieć murek.

Obrazek Obrazek

Na skwerze lawenda z astrami tworzy ładną kompozycję a na oknie doniczki z bluszczykiem, powojnik i nawet pomidorki, czemu nie?

Obrazek Obrazek
Wątki Pszczółki
x-d-a

Post »

Wiesiu, srebrna lawenda z astrami ślicznie wygląda, podobnie zresztą jak wiszący ogród paryskiej kamienicy i ogniki na klimatycznym murku ;:138 Ty to zawsze potrafisz wypatrzeć jakieś piękne zakątki, rabatki, kompozycje i profesjonalnie je sfotografować :lol:
Zapach kwiatu tuberozy...wszyscy, którzy mieli szczęście wąchać, zachwycają się. A ja...nie znam :oops:
U mnie dalej fatalna pogoda :(
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wiesiu przepiękne kompozycje, uwielbiam takie widoki, astry z lawenda bajkowe.
U nas jest to malutka uliczka powinna nazywać się bajkowa - tak ja nazywamy kiedy zimą jest oświetlona a latem tonie w kwiatach, szkoda tylko że zakaz robienia fotek ;:224

pozdrawiam i pięknie dziękuje za mozliwość podziwiania paryskich piękności, a,,,,,,,,, bo zapomniałam proszę o więcej ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wiesiu, ten pierwszy balkon to po prostu majstersztyk :shock: ;:138 ;:138 Coś wspaniałego ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jak kwiaty potrafią dać cudowny efekt ,balkon zachwycający,ale jak widać nie wszyscy je lubią ,reszta balkoników pusta. :wink:Chryzantemy z lawendą,świetny pomysł,szkoda ,że u mnie niemożliwe... :D Na taki efekt należałoby przygotować 1/4 mojego ogródka... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, tyle miłych słów, pochlebiłaś mi :oops: ;:196 a tuberozy trzeba chociaż raz spróbować, zapach jest niepowtarzalny ;:108
Taruś, czemu jest zakaz fotografowania tej uroczej uliczki? mam nadzieję że jeszcze pokażę kilka ciekawych miejsc i że Ci się spodobają ;:196
Moniu, oczu nie mogłam oderwać tak mi się spodobał ;:108
Neluś, mój ogródek też nie wystarczy na taki efekt. :;230 no chyba żeby lawendy były u sąsiadki a astry u mnie :;230
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu, czas u Ciebie spędziłam miło i pożytecznie. Wiem już dlaczego zmarnowałam trytomę. Jak zwyklę piękne zdjęcia
z wycieczki do palmiarni.. I bardzo fajne zakupy. Super bluszczyk. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu ;:196 , ten pierwszy balkon ;:111 super
Ale już ogniki zupełnie mnie zaskoczyły.
Jak one tam rosną ? :shock:
Wyglądają, jakby je równo z murem przycinano :shock:
Musiałam się pozbyć ogników, bo wymarzały mi po każdej zimie i zamiast czerwonych czy pomarańczowych koralików miałam tylko kłujące ciernie. A nie jestem miłośniczką ciernistych krzewów :;230
W okolicy Gdańska przestało padać, za to dzisiejszy poranek przywitał się z temperaturą ledwo pół stopnia powyżej zera :(
No i gdzie znowu pcha się taka zimnica :twisted:
Czy będzie jeszcze trochę ciepełka ? No chyba, że cały zapas poszedł w letnie upały :;230
Miłego dzionka i słonka Ci życzę ;:3 :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Adrianno, takie zdjęcia z ładnych miejsc bedą akurat na poprawienie humoru w długie, zimowe wieczory. Trzeba teraz naładować akumulatory :;230
Krysiu, ogniki na pewno rosną nad murkiem a ponieważ przycinają je równo z murkiem to wyglądają jak jego przedłużenie :shock: jak się okazuje
to jednak ciepłolubny krzew i nie bardzo się nadaje jak na polski klimat. Masz rację że z niego zrezygnowałaś. ;:224
Ależ temperatury spadły strasznie u Ciebie ;:223 życzę Ci powrotu ciepełka i wielu jeszcze słonecznych dni ;:3
Wątki Pszczółki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Wiesiu,
cudne widoczki u ciebie, jak zawsze :D
Zapach tuberozy doleciał prawie do Polski ... żałuję, że w tym roku moje cebulki odpoczywały (rozrastały się) po zeszłorocznym kwitnieniu. Kwitną co 2 lata. Kocham ich zapach! ;:167 Myślę, że twoja cebula spokojnie przezimuje zakopana na głębokość 25 cm w ziemi. Nawet u nas czasem mieczyki wytrzymują zimę :wink:

Dobra wiadomość dla Bożenki Babopielki- szczęślin zimuje we Wrocławiu w Ogr. Botanicznym. ;:108
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Ewciu, zostawię tuberozę w donicy tak jak rośnie. Może tylko troche obwinę donicę na zimę i zobaczymy czy jej to wystarczy. Nie wiem czy
powinna być trzymana na sucho tak jak mieczyki czy może być w mokrej ziemi? Ma jeszcze dwa pędy kwiatowe co sie powoli formują. Będzie
jeszcze co wachać przez jakiś czas :heja Jaka dobra wiadomość dla Bożenki, świetnie że zimuje w Polsce, będzie można spróbować :heja

Chryzantemy królują juz w ogrodach. Ta pierwsza kupna tarasowa, a ta drugia kwitnie w ogrodzie od lat i jest dopiero w pączkach.

Obrazek Obrazek

Winobluszcz u sąsiadki już sie przebarwia na czerwono, jak na razie na ciemną czerwień ale mam nadzieję że przyjmie taki śliczny kolor jak powinien

Obrazek

Na żółto niebieskiej rabatce która powinna przypominać plażę z żółtym piaskiem i niebieskim morzem nareszcie kwitną oba kolory na raz. Jak dotąd to było tylko
albo morze, albo piasek...

Obrazek
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”