
Moja mama takie robiła też maszynką do mięsa, ale przepis był ze śmietaną kwaśną i tłustą,
niestety pozostaną mi tylko wspomnienia

więc robione były ich hurtowe ilości

Ja za to piekłam moje ulubione ciasto ze śliwkami
Anpio7 pisze:Dziś upiekłam
![]()
Szybkie ciasto z plasterkami jabłek
Składniki
250 g margaryny
200 g cukru
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
3 żółtka
4 białka
3 łyżki śmietany 18% - ja dziś dodałam jogurt.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka jabłek - obranych i pokrojonych w grubsze plastry
Margarynę utrzeć z cukrem na sztywny biały puch, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich dwóch - trzech łyżek: będą potrzebne do polewy.
Gęste ciasto wylać na średnią tortownicę, poukłać jabłka na stojąco wzdłuż i powciskać w wolne miejsca między już poukładanymi owocami - te wpadną do ciasta na dół. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu, lekko ciepłe posmarować resztą piany ubitą na sztywno z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.
Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym niepracochłonne.