Ogród Soczewki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki

Post »

Moniko piękna ta wierzba, przyznam się ze pierwszy raz widzę. Wygląda troszeczkę jak dereń jest taka podobna odmiana. :wink:
Jaka ona duża urośnie ?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu.W przyszłym tygodniu jadę do Ciechanowa.Jak chcesz jakąś roślinkę to napisz.Może będą już róże w sklepie ogrodniczym .Ale będę też u Szmita. ;:14 Z przyzwyczajenia.Przelew na róże zrobiony.Pewnie pod koniec tygodnia będzie dostawa ,bo wysyłki są od poniedziałku do czwartku.Więc w sobotę planuj wizytę u Alicji. :lol:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podoba mi się ta wierzba, byłam dzisiaj w szkółce,ale facet nie ssłyszał jeszcze o tej odmianie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

A czy dereń compressa to nie inaczej dereń świdwa? Widzieliśmy go u Szmita i chyba nawet Przemek kupił :)
Bukszpany na pieńku drogie. Czy nie lepiej wyprowadzić sobie samemu? Z podcinaniem bukszpanu nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jacku, ja na pewno spróbuję wyprowadzić. Tylko ile to bedzie trwało :roll:
Myślę, że dlatego w ogóle bukszpany są drogie, bo trzeba długo czekać na wyrośniętą roślinkę.

Ala ma rację wysyłki zaczynają od poniedziałku. Też czekam. ;:138
Co zamówiłyście?
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Kasiu ta wierzba rośnie bardzo wolno, Tak jak już pisałam powyżej roczne przyrosty mają 3 cm. To niewiele. Na taki efekt jak widziałam u Szmita będę musiała długo poczekać.
Ala sobotę rezerwuję na wizytę u Ciebie. Nadal żałuję,że nie mogłam przyjechać w piątek. Mikołaj czuje się już lepiej i mam nadzieję że obędzie się bez antybiotyku. W poniedziałek i wtorek jeszcze zostanie w domu, ja niestety już muszę wracać do pracy.
Zazdroszczę Ci tych wypraw do Szmita, Nie kuś mnie bo ja sobie obiecuję że nic już nie kupię i nic mi z tego nie wychodzi. ;:223 Już zaczęłam kupować roślinki z listy wiosennej.
W piątek popołudniu i sobotę spędziłam na wyrywaniu trawy. Szykuję już nowe rabaty. Wiosną będę miała mniej do zrobienia.
Małgosiu ja też wczesniej nie spotkałam takiej wierzby. Możliwe, że jest ona mało popularna ponieważ rośnie bardzo wolno i nie zachwyca jak jest młoda. Przyznam się,że gdybym nie obejrzała dorosłych okazów w ogrodzie p. Szmitów to na pewno nie zwróciłabym na nią uwagi.
Jacku jak zwykle masz rację to dereń świdwa. Też go widziałam u Szmita. Zachwycił mnie. Mam nadzięję, że mój za kilka lat też będzie taki piękny. A z bukszpanami ta nie takie łatwe jak się wydaję. Po pierwsze ja potrzebuję tych bukszpanów na "już" czyli na wiosnę, a wyprowadzenie zajęło by mi kilka lat. Po drugie chciałabym,żeby były w miarę wysokie powyżej metra, niestety to też nie jest proste. Pan w szkółce poinformował mnie że wyprowadzenie tak by pień był prosty bez kolanek jest możliwe w naszych warunkach klimatycznych do 80-90 cm.
Gosiu zamówiełam Otello i Leonarda skromniutko, ale za to Ala z tego co wiem zaszalała.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja trochę więcej :D Eden rose, History, Qween of Sweden, Home&garden,Jazz,Candelight.
No tak słyszała o jej planach. Muszę ją zapytać jakie zamówiła.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Gratuluję złotka ;:138

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Rozumiem, Moniko. Mnie czeka sadzenie bukszpanów wokół rabaty ziołowej. Mam ich za mało ale w przyszłym roku znów będę sadzonkował.
W zastępstwie sadzę astry krzaczaste, które tworzą ładne obwódki :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko ! Rzeczywiście ładne zdjęcia zrobiła u Ciebie Ala - rabaty wyszły doskonale ! Ani listeczka nie ma na tych kamyczkach...Zazdroszczę Ci tego porządku.
Widzę, że bardzo starannie komponujesz kolory (np. żurawki , berberysy i różowe kosmosy ).
Pamelka ma rację, że hutujnia jest pięknie wybarwiona, moja , niestety, nie jest tak ładna, chyba ma za mało słońca.
Szybko się uwinęłaś z tymi bukszpanami ! Cena dobra, ciekawa jestem , jak wyglądają ( szczególnie te na pniu ). Jaką mają średnicę te wyprowadzone ? Czy one będą bardziej wrażliwe na mróz ?
Oj, ciekawa jestem tej bukszpanowej kompozycji..!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Renim dziękuję
Jacku czy możesz opisać w jaki sposób robisz młode sadzonki? Może i ja nie będę wyrzucała obciętych gałązek.
Izo dzięki za odwiedziny. Z bukszpanami to tak wyszło przez przypadek. Pojechałam do szkólki by sobie poprawić humor i nabyłam kilka. Wilekość tych po 8 zł jest bardzo podobna do tych co kupowałaś u Szmita (tak mi się wydaję, mogę się mylić)
Zrobię dziś zdjęcia to będziesz mogła ocenić. Te wyprowadzone na kiju dopiero zarezerwowałam i mam zamiar kupić na wiosnę.
Wybrałam sobie jedne z najwyższych czyli gdzieś do 1m wysokości. Rozmawiałam również z właścicielką szkółki bukszpanowej z Sochaczewa i dowiedziałam się że raczej wyższych nie dostanę, a cena jest bardzo rozsądna. Mogłabym sprowadzić wyższe z Holandii ale jest duże ryzyko, że one nie przetrzymają w naszych warunkach klimatycznych.
W niedzielę przywiozę od mamy 2 szt już dość sporych bukszpanów. Jestem ciekawa jakie będą , bo mama je próbowała obcinać i nie wiem jak jej to wyszło. Ale wszystko jest do naprawy.
Izo tak sobie pomyslałam, że wiosną mogłybyśmy się wybrać na turne szkólkowo-zakupowe. Sądz,że można u nas kupić fajne rosliny po atrakcyjnej cenie.
W maju w Nowym Dworze organizowane są dni otwarte i wszystkie roślinki są po cenach hurtowych. Mozna taniej nabyć dorosłe iglaki, klony palmowe, pnącza, róże i inne krzewy w różnych odmianach. Oprócz tego w okolicy mam tanią szkółkę z bylinami, inną z drzewkami ozdobnymi liściastymi i jeszcze tą co kupuję bukszpany. Czyli wyprawa na cały dzień
Więc wszystkich chętnych szczerze zapraszam
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Zrobiłam zdjęcie bukszpanowi ma 46 cm( bez doniczki)

Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękny bukszpan w bdb cenie :shock: U nas znacznie mniejsze po 10-15zł, nad czym mocno ubolewam, bo akurat jestem na etapie kupowania bukszpanów na żywopłociki. Ciekawa jestem tego na pniu ;:65
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Monika na te na pniu będziesz musiała poczekać do wiosny. ;:196
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Pokażę porównawcze fotki moich niektórych żurawek. Może nie rozrosły się bardzo ale zmieniły ubarwienie. Pierwsze fotki były robione w lipcu drugie we wrześniu
Na początek Mahogany Widać różnicę
Obrazek Obrazek

Electra Bradziej mi się podobała latem.

Obrazek Obrazek

Berry Smoothie

Obrazek Obrazek

Sweet Tea

Obrazek Obrazek

George Peach moja ulubiona

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika