Ogródkowe rozmaitości cz.3
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3
Nelu, chodzi mi o Bonitę Renaisance... ale może coś poplątałam... może to Anka ja ma... 

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izka mam podobne wrażenia,będąc u Ciebie...
A tak a propos róż ,jeszcze ostatnim kwiatem zakwitł Fisherman

i Aloha

a z pnączy jednoroczna Thunbergia alata

i cynie

Izka same Izunie mnie dzisiaj uszczęśliwiają wizytą...wiesz ,a może byś chciała matkę Silver Star...,czyli Magentę...prawdopodobnie będzie ją miał sprzedawca róż w Krakowie ,a mam tam być...i co nie chcesz namiastki swojego marzenia...

A dalie może lubią bardziej gliniastą glebę... i dlatego lepiej kwitną,ale na pewno w przyszłym roku już rozrośnięte karpy zaskoczą Cię siłą kwitnienia...
Gabrysiu nie mam tej róży,ale na pewno ma ją Ania...

A tak a propos róż ,jeszcze ostatnim kwiatem zakwitł Fisherman

i Aloha

a z pnączy jednoroczna Thunbergia alata

i cynie

Izka same Izunie mnie dzisiaj uszczęśliwiają wizytą...wiesz ,a może byś chciała matkę Silver Star...,czyli Magentę...prawdopodobnie będzie ją miał sprzedawca róż w Krakowie ,a mam tam być...i co nie chcesz namiastki swojego marzenia...

A dalie może lubią bardziej gliniastą glebę... i dlatego lepiej kwitną,ale na pewno w przyszłym roku już rozrośnięte karpy zaskoczą Cię siłą kwitnienia...

Gabrysiu nie mam tej róży,ale na pewno ma ją Ania...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nali, widzisz ja jestem taka grym,aśna, ze nie chcę namiastek ;) Jak się na coś uprę, to ... tylko ta i zadna inna
Może nigdy jej nie zdobedę, ale ... przeciez chodzi o to, zeby gonić króliczka ;)
Ostatni kwiat Fishermana wyjątkowo piekny! Wyjątkowo

Ostatni kwiat Fishermana wyjątkowo piekny! Wyjątkowo

- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Neluś, wpadłam popodziwiać Twojego Casanowę i pierwsze co zobaczyłam, to smakowita pizza. Tak nie wolno
... i to z wieczora, kiedy w brzuszku ssie (chyba tak to się pisze
).
Nelu, wszystko wskazuje na to, iż to właśnie Casanova i wzrost i budowa i wybarwienie kwiatu... tylko jakby trochę za żółta... ale to może być kwestia oświetlenia, albo składu gleby. Tym bardziej, że te późnojesienne kwiaty, są ciemniejsze.

Nelu, wszystko wskazuje na to, iż to właśnie Casanova i wzrost i budowa i wybarwienie kwiatu... tylko jakby trochę za żółta... ale to może być kwestia oświetlenia, albo składu gleby. Tym bardziej, że te późnojesienne kwiaty, są ciemniejsze.
- Alionuszka
Izka bardzo grymaśna jesteś...
Myślałam,że będziesz
z radości...a Ty Chcesz właśnie tą i żadną inną...cala Izunia...jedyna w swoim rodzaju...
Fisherman...wiem ,że takie właśnie lubisz
Madziu ...
tak się złożyło ,że na pierwszym planie pizza...oglądając sama bym z chęcią schrupała...
Jeżeli to Casanova,to muszę przyznać,że robi wrażenie...chociaż miałam już zamiary wymiany...wiesz jakie róże krążą w necie...
A ona trochę choruje...najładniejsze kwitnienie ma zawsze w tym właśnie czasie... 

Fisherman...wiem ,że takie właśnie lubisz

Madziu ...

Jeżeli to Casanova,to muszę przyznać,że robi wrażenie...chociaż miałam już zamiary wymiany...wiesz jakie róże krążą w necie...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Nooo, nie tylko takie ;) Ale głównie, to fakt 
Neluś, muszę być grymaśna! Przeciez mam ok. 100 sadzonek róż

Neluś, muszę być grymaśna! Przeciez mam ok. 100 sadzonek róż

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam Fishermana i bardzo jestem zadowolona z jego niemal ciągłego kwitnienia.
A kwitnie jeszcze i ma jeszcze sporo pączków.

A kwitnie jeszcze i ma jeszcze sporo pączków.

- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Nelu, mój też praktycznie dopiero teraz kwitnie. Wiosną wypuścił jednego marnego kwiatuszka
Niestety, to wymarzanie jest chyba też jego cechą charakterystyczną... to już moje trzecie podejście do tej odmiany. Coroczne, jesienne nasadzenia, wiosną wymarzały całkowicie... ten jeden krzaczek cudem ocalał, choć też nie dawałam mu większych szans

Niestety, to wymarzanie jest chyba też jego cechą charakterystyczną... to już moje trzecie podejście do tej odmiany. Coroczne, jesienne nasadzenia, wiosną wymarzały całkowicie... ten jeden krzaczek cudem ocalał, choć też nie dawałam mu większych szans

- Alionuszka
Izka mówisz o patykach ukorzenianych...
To dopiero będzie radość ,jak wszystkie się przyjmą...
Krysiu teraz tak zimno,że nie wiadomo ,czy nie spodziewać się przymrozków,oby nie,wtedy jeszcze będziesz mogła się nacieszyć tą austinką
Też jestem zadowolona ,że skusiłam się na nią w markecie,i to całkiem przypadkiem...
Madziu to już jestem prawie pewna ,że to ta sama róża...moja wymarza prawie do ziemi,ale po ścięciu wypuszcza niewiele ,ale masywne pędy na wiadomą wysokość,a kopczyków jej nie usypuję ,bo brak mi ziemi do kopczyków
,a róż mam sporo,poza tym prawdopodobnie ma kilkanaście lat,jest tak ukorzeniona,że nie straszne korzeniom zamarzania...Ona u mnie rośnie w miejscu,gdzie usypywana jest góra śniegu z drogi,także podejrzewam,że stwarzam jej najlepszy z puchu śnieżnego kopczyk... 

Krysiu teraz tak zimno,że nie wiadomo ,czy nie spodziewać się przymrozków,oby nie,wtedy jeszcze będziesz mogła się nacieszyć tą austinką

Madziu to już jestem prawie pewna ,że to ta sama róża...moja wymarza prawie do ziemi,ale po ścięciu wypuszcza niewiele ,ale masywne pędy na wiadomą wysokość,a kopczyków jej nie usypuję ,bo brak mi ziemi do kopczyków

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nelu i u mnie Fishermen,s zakwitl a nastepne paki już się szykują do otwarcia.Najpiekniej i najobficiej kwitną Blues i Aphrodite,oraz wszystkie Fairy.Zresztą wiesz.
Adrianowi tylko potwierdzę trafny wybór Morgengruss
Adrianowi tylko potwierdzę trafny wybór Morgengruss

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Nelu a Ty będziesz zbierać nasiona z cynii? moje są niedojrzałe i w dodatku mokre, czy można je jakoś podsuszyć czy to ma sens, szkoda bo mam kilka odmian co mi zależy, nasiona stracą żywotność 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Piękny Fishermans już nie bedę się mogła doczekać na jego kwiaty zresztą wszystkie pozostałe nowości beda trzymały w napięciu całą zimę
- Alionuszka
Anka Twoja Blues jest odkryciem róży pnącej z girlandami kwiatów,jeszcze nieznana ...,ale Ty ja rozpropagujesz...
The Fairy u mnie ma więcej pąków niż latem...ciężko sie otwiera ,bo zimno...
Mati nie zbieram nasion ,bo niedojrzałe ,ale jeżeli masz tylko mokre ,a dojrzałe to możesz oberwać i podsuszyć...
Jadziu tak...nowości nas kręcą ,potem to już wiadomo i tylko czekamy na obfitość kwitnienia,a z nowych nawet jeden kwiat cieszy...
Dzisiaj weszłam do wątku hostowego,i jeżeli macie te piękne rośliny ,poczytajcie sobie na temat zagrożenia ,jakie nosi za sobą wirus HVX ,dla nich śmiertelny,choć działa powoli i sprawdźcie swoje hosty ...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=13543
A tutaj można swoje wątpliwości co do ewentualnych zmian na liściach ,przekazać do fachowców ,którzy określą stan chorób...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=15971

Mati nie zbieram nasion ,bo niedojrzałe ,ale jeżeli masz tylko mokre ,a dojrzałe to możesz oberwać i podsuszyć...

Jadziu tak...nowości nas kręcą ,potem to już wiadomo i tylko czekamy na obfitość kwitnienia,a z nowych nawet jeden kwiat cieszy...

Dzisiaj weszłam do wątku hostowego,i jeżeli macie te piękne rośliny ,poczytajcie sobie na temat zagrożenia ,jakie nosi za sobą wirus HVX ,dla nich śmiertelny,choć działa powoli i sprawdźcie swoje hosty ...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=13543
A tutaj można swoje wątpliwości co do ewentualnych zmian na liściach ,przekazać do fachowców ,którzy określą stan chorób...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=15971
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Zawędrowałam w ten świat wirusów host. Br... paskudna historia. Ale z czystym sumieniem przyznam się, że niestety ale dalej nie rozróżnię mutacji od wirusa...
Pogoda podła, nawet nie wyszłam zobaczyć co w ogródku. Bo tak z daleka, to wyskakują Nostalgia i... Pastella. Może jutro przestanie siąpić....
Pogoda podła, nawet nie wyszłam zobaczyć co w ogródku. Bo tak z daleka, to wyskakują Nostalgia i... Pastella. Może jutro przestanie siąpić....
Ja próbowałam zgłębić ten temat wiosną, kiedy jedna z zakupionych host zaczęła się dość nietypowo przebarwiać...
Niestety, nie uzyskałam pewności, w czym problem...
Prewencyjnie unikam obcinania host sekatorem: pędy kwiatowe ukręcam...
Niestety, nie uzyskałam pewności, w czym problem...
Prewencyjnie unikam obcinania host sekatorem: pędy kwiatowe ukręcam...