Witam hurtem moje miłe znajome i pozdrawia
Anno i Janko jeśli macie miejsce na parapecie i chęć posiadania hibiskusów o takich kwiatach jak moje nic nie stoi na przeszkodzie abym przy nadarzającej sie okazji dołożyła przy naszych wymianach lub ... specjalna przesyłka tylko dla hibiskusa.
Proszę dać znać - ja zawsze mam kilka ukorzenionych w wodzie lub w trakcie ukorzeniania.
szyszunia Iwonko hibiskusy nie są trujące, ta opinia to mit, który powstał w ub stuleciu w domu pewnego lekarza.
Stał tam piękny duży okaz hibiskusa i pacjenci podskubywali sadzonki.
Pielęgniarka wpadła na pomysł i przykleiła kartkę o podobnej treści"nie zrywać i nie dotykać - roslina trująca "
Zdarzenie to zaczęło zyc własnym życiem i przez powtarzanie zaczęto uważać go za prawdę.
Jak może byc hibiskus trujący skoro my z hibiskusów pijemy herbaty ?
To roslina jak wiele innych i do tego ma cudne kwiaty.
Rożnica polega tylko na tym, że jest w grupie tych roslin, które jonizują powietrze dodatnio ale mamy inne w mieszkaniach i się neutralizują.
A ... roślina, o która pytasz na zdjęciu przy rozchodniku o liściach srebrzysto zielonych to Bylica Albula.
U mnie w tym miejscu rosnie z tyłu i w gąszczu, dlatego urosła tak wysoko bo pięła sie po słońce.
Trzeba ja przycinać aby nie zakwitła bo jej urok to pięknie wybarwione liście - ja zapomniałam...
Uwielbiam zapach piołunu, do tego zioło lecznicze a ponadto roślina z której robi sie opryski na działce.
Wreszcie mamy piękną słoneczna pogodę więc ruszyliśmy w plener poszukać innych zwiastunów jesieni.
Las kusi o każdej porze ale jesienią ma szczególny urok.
jeszcze nie widać zbyt dużych zmian kolorystycznych na drzewach ale liści mnóstwo pod nogami i wreszcie znalazłam ... BABIE LATO
Grzyby były i owszem ale ... mnie tym razem zauroczyły takie, którymi nikt sie nie interesuje
- czyż nie wygladaja uroczo ???
Po drodze z lasu zajechaliśmy na działkę na kawę i własne witaminki
- najzdrowsze i najsmaczniejsze.
A jutro biorę się ostro za wykopywanie dalii itd
Był u nas lekki przymrozek, dalie rosnące na otwartej przestrzeni maja przymrożone liście.