Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Sporo masz tych storczyków
)).

-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne podsumowanie kolekcji
imponująca!

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu- może palik wystarczy 
Grażynko- to dopiero początek, teraz fotki. Po kilka na dzień będę wstawiać
Zatem od początku. Najpierw fotka od pkt. 1-4. Niestety, do zdjęcia zapomniałam dołożyć sadzonkę sabotka. Ale niedawno go pokazywałam. Na fotce są: sadzonka Vandy, sadzonka Ludisii i kwitnąca Encyclia cochleatum:

Wszystkie moje falki botaniczne ( pkt.7). Od lewej z tyłu: MM, Equetris alba, Panterina. Z przodu od lewej: MM, sadzonka Stuartiana:

Grażynko- to dopiero początek, teraz fotki. Po kilka na dzień będę wstawiać

Zatem od początku. Najpierw fotka od pkt. 1-4. Niestety, do zdjęcia zapomniałam dołożyć sadzonkę sabotka. Ale niedawno go pokazywałam. Na fotce są: sadzonka Vandy, sadzonka Ludisii i kwitnąca Encyclia cochleatum:

Wszystkie moje falki botaniczne ( pkt.7). Od lewej z tyłu: MM, Equetris alba, Panterina. Z przodu od lewej: MM, sadzonka Stuartiana:

Pękna i pokaźna kolekcja
Czekam na resztę zdjęć 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
Dusiu- porównując do Twojej kolekcji..to tylko połowa. Ale lista chciejstw długa i wciąż się wydłuża...
Efcia- mam mało falków hybryd. Chyba czas znów na nie się przestawić
Hybrydy falków nie wszystkie ofotografowane mam. Na tej fotce tylko 9 sztuk, widać, jak różnorodne mają kształty liście:

Katlejki razem ( 10 doniczek, a nie 11, bo keiki jeszcze nieoddzielone od rośliny matki). W ostatnim rzędzie, od lewej: hybryda sklepowa, Epicattleya, hybryda sklepowa i c.forbesii alba.
Środkowy rząd od lewej: C.AltenburgxEnid, BC.Golden Mul, hybryda żółta.
Pierwszy rząd od lewej: hybryda L.M. z keiki, SLC. Jewel Box Scheherazade, hybryda L.M.

Jutro wstawię fotki: dendrobiów, miltonii, cambrii i oncidiów. I może zrobię jeszcze fotkę 3 storczyków, które stoją w budynku firmy
Uff...ile tego mam. Nawet nie widziażam, że taka różnorodność w rodzajach i gatunkach storczyków jest w mojej kolekcji. Ale jest sporo jeszcze takich storczyków, których nie mam, a chciałabym mieć. Na przykład jakaś Dracula mi się marzy...
Goska- kolejne fotki jutro, zapraszam

Efcia- mam mało falków hybryd. Chyba czas znów na nie się przestawić

Hybrydy falków nie wszystkie ofotografowane mam. Na tej fotce tylko 9 sztuk, widać, jak różnorodne mają kształty liście:

Katlejki razem ( 10 doniczek, a nie 11, bo keiki jeszcze nieoddzielone od rośliny matki). W ostatnim rzędzie, od lewej: hybryda sklepowa, Epicattleya, hybryda sklepowa i c.forbesii alba.
Środkowy rząd od lewej: C.AltenburgxEnid, BC.Golden Mul, hybryda żółta.
Pierwszy rząd od lewej: hybryda L.M. z keiki, SLC. Jewel Box Scheherazade, hybryda L.M.

Jutro wstawię fotki: dendrobiów, miltonii, cambrii i oncidiów. I może zrobię jeszcze fotkę 3 storczyków, które stoją w budynku firmy

Uff...ile tego mam. Nawet nie widziażam, że taka różnorodność w rodzajach i gatunkach storczyków jest w mojej kolekcji. Ale jest sporo jeszcze takich storczyków, których nie mam, a chciałabym mieć. Na przykład jakaś Dracula mi się marzy...

Goska- kolejne fotki jutro, zapraszam

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko, pięknie pokazałaś i opisałaś swoją kolekcję
Masz już pokaźną kolekcję a jakże różnorodną
Czekam na kolejne fotki

Masz już pokaźną kolekcję a jakże różnorodną

Czekam na kolejne fotki

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko ale pracy za Tobą no i jeszcze ile przed
Wspaniale się prezentują na tych zbiorowych fotkach i teraz też wiesz ile botanicznych a ile hybryd
Oj, jest co uzupełniać
Wspaniały equestris, pantherina widzę po kwitnieniu (a moja jakoś nie chce się zebrać
), a sadzonka stuartiany już dość okazała
No i te cattleyki
Czekam na cd.

Wspaniale się prezentują na tych zbiorowych fotkach i teraz też wiesz ile botanicznych a ile hybryd

Wspaniały equestris, pantherina widzę po kwitnieniu (a moja jakoś nie chce się zebrać

Czekam na cd.

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Kolekcja okazała i bardzo różnorodna
Mnóstwo ciekawych roslin
GRATULACJE 

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Justynko ależ sporo pracy w to włożyłaś ale takie usystematyzowanie dużo daje
coś wiem o tym. Naliczyłam 57 storczyków - kolekcja wspaniała, różnorodna i godna podziwu.
I jak znam życie stoczykomaniaka to nie koniec więc życzę kolejnych pięknych storczyków w kolekcji i proszę o pochwalenie się nimi na bieżąco.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko imponująca kolekcja i jak pięknie uporządkowana

- justus27
Asiu- dziękuję. Ale lista chciejstw jeszcze długa. Na jej, pierwszym miejscu jest niebieska Vanda i 3 falki do reanimacji bym sobie kupiła 
Kasiunieczka- ja zazdroszczę Twojej kolekcji. Chciałabym poprobować teraz z bardziej wymagającymi storczykami. Może jakies maleństwa sobie sprawię, ale to na wiosnę dopiero
Dorotko- cały czas się uczę i co chwia jakiś inny storczyk mi się podoba
Choć zwyczjane falki hybrydowe nadal bardzo lubię ;)
Aniu- Wiesz, wczoraj wyszło...że mam straszny bałagan w zeszycie storczykowym, niepełne nazwy, itd. Mówisz, na bieżąco....dziś doszło jedno dendrobium
Arlet- to tylko w opisie tak uporządkowana. Ale "na żywo" w każdym z pokoi jest część mojej kolekcji i już w firemce nawet orchidee już stoją w oknach

Kasiunieczka- ja zazdroszczę Twojej kolekcji. Chciałabym poprobować teraz z bardziej wymagającymi storczykami. Może jakies maleństwa sobie sprawię, ale to na wiosnę dopiero

Dorotko- cały czas się uczę i co chwia jakiś inny storczyk mi się podoba

Aniu- Wiesz, wczoraj wyszło...że mam straszny bałagan w zeszycie storczykowym, niepełne nazwy, itd. Mówisz, na bieżąco....dziś doszło jedno dendrobium

Arlet- to tylko w opisie tak uporządkowana. Ale "na żywo" w każdym z pokoi jest część mojej kolekcji i już w firemce nawet orchidee już stoją w oknach

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko a wybierasz się może na wystawę do Krakowa?
- justus27
A dziś kolejne fotki. Najpierw moje 2 oncidia < tzn. jedno prawdopodobnie żółte będzie, kupiłam, jako niespodziankę w Praktikerze>. Od lewej: kremowo-cytrynowe i niespodzianka:

Miltonie,od lewej: kolor niespodzianka i bordowa:

Cambrie, od lewej: Miltonidium(od Joane), Baleara ( od Gogi), B. Nelly Isler:

Niestety fotki dendrobiów niechcący sobie skasowałam. Może jutro nowe zrobię.
Za to, dziś przyszedł z wymiany z Kasiunieczką_32 - keiki dendrobium anosmum. Dziękuję Ci ślicznie za niego
Pojemniczek po deserze już wykorzystany, oto moja nowość:

Miltonie,od lewej: kolor niespodzianka i bordowa:

Cambrie, od lewej: Miltonidium(od Joane), Baleara ( od Gogi), B. Nelly Isler:

Niestety fotki dendrobiów niechcący sobie skasowałam. Może jutro nowe zrobię.
Za to, dziś przyszedł z wymiany z Kasiunieczką_32 - keiki dendrobium anosmum. Dziękuję Ci ślicznie za niego

Pojemniczek po deserze już wykorzystany, oto moja nowość:

- justus27
Arlet- nie, nie jadę ;) odkładam kasę na kolejne storczyki i może na wiosnę się wybiorę 

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Justynko oby zdrowo rosły :P
A z maluszkami warto popróbować, lecz czasami wydaje mi się, że to tak jakby mieć znów małe dziecko
Ja mam kilka i jestem bardzo zadowolona, nie widać może jak rosną z dnia na dzień, ale warto robić zdjęcia właśnie dla porównania, gdy wydaje mi się, że nic je nie rusza 
A z maluszkami warto popróbować, lecz czasami wydaje mi się, że to tak jakby mieć znów małe dziecko