Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Ja się boję takich olbrzymów. Już mam kilka roślinek, które miały być małe, a rozrosły się niebotycznie w stosunku do moich oczekiwań.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gratuluję poczynionych porządków :D
Ciekawe czy są jacyś treserzy drobiu, żeby doradzić jak skłonić waciki do dbania o estetykę ogrodu :D Ja to wiem z czym się borykasz, kilka machnięć łapką i po korze.
Patrząc na Twoje róże, ciężko uwierzyć że to już koniec września.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne różane kompozycje- ja już tradycyjnie zachwycam się różyczkami i podziwiam je u innych. A co do szkolenia Twoich ogrodowych cudaczków - wacików to chyba walka z wiatrakami :;230 :;230 Tylko rozgrzebują korę w niewłaściwym kierunku :?: i nie niszczą Twoich roślinek? To i tak pięknie je wyszkoliłaś ;:7

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Witaj -ślicznie tu :!: oj oj będę tu wpadać i podglądać :wit
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, no właśnie. Człowiek idzie do ogrodniczego, coś mu wpadnie w oko i już targa do swojego ogrodu. Wsadzi, popatrzy czy się dobrze komponuje i zadowolony. Później dopiero okazuje się, że trzeba wykarczować wszystko wokoło, żeby taki nabytek miał należną mu przestrzeń życiową. Też mam takiego. Nazywa się jodła kaukaska. Przywiosłam ją kiedyś swoim małym autkiem a teraz po 3 latach ma już ze 3 metry i co roku powiększa się o kolejne 50cm. Jak czegoś szybko nie wymyślę, to będę miała problem.

Aniu Zielona, jak to dobrze, że mnie rozumiesz ;:196 . A świeża kora jest jeszcze fajniejsza niż taka zleżała. Jest mokra, i brudzi skarpetki na łapkach na brązowo :;230 . Wrześniowe róże faktycznie zadziwiają bujnością. Jest lepiej niż w czerwcu :tan

Jolu, wyobraź sobie, że kury nic nie niszczą. Skubią tylko trawę a na rabatach zjadają chwasty. Ja wiem, że brzmi to nieprawdopodobnie, ale tak jest. Dzięki za słowa uznania w kwestii róż.

Misia, witam miłego gościa :wit. Wpadaj o każdej porze, będzie mi bardzo miło. Ja też zaraz pędzę do Ciebie z rewizytą :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, a uszczykiwanie?
Wyobraź sobie, że ja mam problem z jodłą kalifornijską. Będę podłączała się do wody i kanalizacji. Okazało się, że rury od wody muszą iść 50 cm obok rur od szamba. Muszę wykopać 3 metrową jodłę :(
Dzisiaj byłam u sąsiadki. Ma przepiękny ogród i kilka iglaków które mi się strasznie podobają min. sosna oścista. Szukam dla niej miejsca.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Gosiu, nie wiem czy jodłę można uszczykiwać. Sosny i świerki na pewno tak. Muszę przeczesać net, może znajdę odpowiedź. Koreanki szkoda, ale na szczęście jest jesień i teraz przesadzona ma największe szanse się przyjąć. Widzę, że u Ciebie prawdziwa rewolucja. Sosna oścista - super pomysł. Zwłaszcza na Twoje piaski.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....oj zielona pozory mylą -tak to prawda tu na tym forum jest tyle pozytywnej energi :!:
Twoje róże takie śliczne mnie po tej zimie zostało bardzo mało :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jodły też można uszczykiwać :) A z przesadzeniem może być problem, bo jodła ma korzeń palowy i jeśli nie była długo szkółkowana jako małe drzewko, to może zostać uszkodzony. Wszystko zależy od tego, na ile się rozwinął. Trzeba obkopać szeroko i maksymalnie głęboko, a wtedy jest szansa na przyjęcie ;)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

ASIU
wielkie dzięki za pokaz oczarów! ;:138
niesamowite zmiany kolorów! Nie sądziłam, że są aż tak różne, mój to chyba gatunek (mollis) i robi się od razu żółty.
Odmianę Diana będę poszukiwać w okolicznych szkółkach ;:196
Pokaz różyczek wyśmienity! Co znaczy dobra gleba i dobra ogrodniczka! :uszy :D
pozdrawiam cieplutko, EWA
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Asiu, padłam normalnie ;:180
Tak kwitnące róże to niesamowity widok a do tego Twoje zdjęcia ;:167
Zresztą Ty wiesz..
Ten oczar też pięknie wygląda, duży rośnie? ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, czyli dzięki informacji od Moni mam problem z ta jodłą. Nie wiem co zrobić.
Teraz jakoś mnie wzięło na iglaczki. Wiem, że im u mnie dobrze. Przez ostatni czas jakoś o nich zapomniałam. oczywiście przez forum :D
Tutaj tyle chciejstw można się nabawić, że trudno nadązyć z kupowaniem. Ale na wiosne wrócę do iglaczków. Zreszta pokażę i naopawiadam Ci wszystko po kolei jak się zobaczymy. ;:138
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Lora, :D

Monia, dzięki za instrukcję przesadzania jodły. Teraz przydałby się jeszcze jakiś namiar na 2 silnych ludków, bo sama to nawet nie dam rady jej obkopać. Szkoda, że jej nie uszczykiwałam od początku, byłaby teraz o niebo smuklejsza.

Ewuniu (Gloria), na początek: strasznie Cię przepraszam za pomylenie imienia :oops:. Nawet nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Nie gniewaj się ;:180
Mollis ma o wiele mniejsze kwiaty niż mieszańce (intermedia), a moje dwa pozostałe oczary przebarwiają się tak jak większość, na żółto. Co do róż, to wczoraj domówiłam w Rosarium Pierre De Ronsard. I Ty pewnie wiesz dlaczego. Chodzi o ten cudny duet. No cóż, uczę się od najlepszych i stąd takie efekty ;:196 .

Aniu Różana, :D lejesz miód na moje serce. Oczar w zależności od odmiany dorasta od 2 do 6m. Rośnie bardzo powoli i nie wymaga żadnego cięcia ani oprysków (aż dziwne, że nikt go nie lubi, ani robale, ani grzybki). Trzeba tylko pamiętać o ściółce i żeby nie sadzić nic tuż pod nim ani nie przekopywać, gdyż płytko się korzeni.

Gosiu, zrobimy naradę wojenną w sprawie jodeł jak przyjadę. Iglaki w ogrodzie muszą być, no bo na co patrzeć jak przekwitną róże. Na działkach tzw. sezonowo-wyjazdowych to nie ma znaczenia ale jak się mieszka przy własnym ogrodzie to żal zimą patrzeć na gołe rabaty.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację. Dlatego iglaki wracaja u mnie do łask. Zauroczenie bylinami mija powoli. Stara miłość nie rdzewieje. :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu ;:196
nie ma sprawy :wink: kto sie nie myli ? Notorycznie mylę Jadzię z Marysią :oops:
Mówisz: Edenek w duecie? 8-) Od razu postaw ławeczkę pod nim bo tam wszyscy się zatrzymują na dłuższą chwilę :lol:
;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”