Kolory usychania iglaków Cz.1
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolory usychania iglaków
Z tego zdjęcia można wróżyć albo albo.a na pędach głownych (w strefie zapytania)jest białawy nalot czy są oblepione ziemią
Z tego co kojarzę to w miejscu żółknięcia widziałem ziemię , natomiast biały nalot przy głównym pniu przy ziemi.
Witam,
bardzo proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny choroby mojej sosny czarnej (Pinus nigra ?Brepo?). Dwa drzewka zostały posadzone w czerwcu, kilka dni po posadzeniu na jednym z nich zauważyłam, że igły wyglądają jak przywiędnięte, a po drzewku biegały maleńkie czerwone pajączki. W sklepie ogrodniczym doradzono mi spryskanie MAGUS 200 SC (oprysk był wykonany 2 razy). Niestety sosna wygląda coraz gorzej, a ja nie wiem co jej dolega i co ewentualnie mozna zrobić, żeby ją ratować. Aktualne zdjęcia:

To drugie drzewko wygląda znacznie lepiej, ale z jednej strony igły też się tak jakby zatrzymały i nie rozwijały dalej:

bardzo proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny choroby mojej sosny czarnej (Pinus nigra ?Brepo?). Dwa drzewka zostały posadzone w czerwcu, kilka dni po posadzeniu na jednym z nich zauważyłam, że igły wyglądają jak przywiędnięte, a po drzewku biegały maleńkie czerwone pajączki. W sklepie ogrodniczym doradzono mi spryskanie MAGUS 200 SC (oprysk był wykonany 2 razy). Niestety sosna wygląda coraz gorzej, a ja nie wiem co jej dolega i co ewentualnie mozna zrobić, żeby ją ratować. Aktualne zdjęcia:

To drugie drzewko wygląda znacznie lepiej, ale z jednej strony igły też się tak jakby zatrzymały i nie rozwijały dalej:

Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.
Pozdrawiam Janusz
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematemJanusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.

Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
to nie dotyczy tego postu tylko marrcinkraania pisze:Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematemJanusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.. Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk?
Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W wyniku braku odpowiedzi....ponawiam pytanie.....
grazynarosa22 pisze:Witam, to i ja się podepnę....to 'Oberon' ,mieszka w donicy na tarsie...
igły brązowieją i odpadają..... czy tak ma być????
Spytam dla jasności - czy to wątek, w którym tylko Ty możesz odpowiadać na pytania? Z tonu reakcji na odpowiedzi innych osób tak właśnie wynikapogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację

Upsspogotowie ogrodnicze pisze:to nie dotyczy tego postu tylko marrcin

???pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
jeśli nie pomoże substral na f. to jaki preparat może pomóc?
praszka pisze:witajcie, w krótkim czasie gałązki mojej tuji occidentalis Aurescens przebarwiły sie na jasno brązowo. odrazu zerwalam wszystkie, bardzo latwo odpadały, ledwo dotknełam i spadały. rośline podlałam wodą z roztworem substrala na fytoftorozę http://www.zielen24.pl/images/Substral_ ... a_50ml.jpg , bo sąsiad powiedział że pomoże.
http://img835.imageshack.us/i/zdjcie0282.jpg/
czy rzeczywiście pomoże?
Kraania wygląda na to że twoja sosna na pieńku (Brepo ?) straciła korzenie i raczej nie madużych szans na jej ratunek (ale jeszcze z usunięciem poczekaj - czasami cuda się zdarzają). Przyczyn zamierania (zagnicia) korzeni może być kilka jak np;zbyt dużo wody w glebie(intensywne opady), lub czasami zaatakuje jakiś grzybek, albo nadmiernie były uszkodzone mechanicznie i się nie zregenerowały itd . Można je ewentualnie w okolicach wiosny wykopać i sprawdzić stan korzeni (jeśli przeżyje -bo jesienią sosny źle reagują na kopanie i przesadzanie).
grazynarossa22-Nie przejmowałbym się tym opadaniem igieł u Abies koreana Oberon (ten typ tak ma) - ale mogę się mylić
grazynarossa22-Nie przejmowałbym się tym opadaniem igieł u Abies koreana Oberon (ten typ tak ma) - ale mogę się mylić
Pozdrawiam Janusz
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janusz61-dzięki za odpowiedź