Paprocie ogrodowe Cz.1
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Tomek dzięki
, będę dalej polował nawet na te "paprocie Mix"

Jak na nowo kupione - to super egzemplarze. Większość moich paproci to po zakupie były maleństwa.
Na szczęście czas robi swoje; nie spodziewałem się, że Dryopteris sieboldi, wyrośnie mi do 0,8 m szerokości.
Na szczęście czas robi swoje; nie spodziewałem się, że Dryopteris sieboldi, wyrośnie mi do 0,8 m szerokości.
Pozdrawiam - Jean
Wygląda na Polystichum polyblepharum.
Zanna, Dryopteris sieboldi podawany jest od kilku lat w ofercie pana Siwickiego. trzeba wcześniej wysłać zamówienie na kolejny rok, ponieważ paprocie wysyła w/g kolejności zamówień.
http://paprocie.blogspot.com/
Niestety paprocie są małe ale nigdy nie spotkałem wielu gatunków, które posiadam, w punktach sprzedaży a u niego były.
Adriel, Twoja paproć wygląda raczej na Polystichum. Być może jest to Polystichum polyblepharum ale z tych zdjęć nie jestem pewny, chociaż tę paproć posiadam. Poczekaj jeszcze na ocenę bardziej doświadczonych znawców paproci, którzy tu się znajdują.
No i zanim wysłałem jest potwierdzenie.
http://paprocie.blogspot.com/
Niestety paprocie są małe ale nigdy nie spotkałem wielu gatunków, które posiadam, w punktach sprzedaży a u niego były.
Adriel, Twoja paproć wygląda raczej na Polystichum. Być może jest to Polystichum polyblepharum ale z tych zdjęć nie jestem pewny, chociaż tę paproć posiadam. Poczekaj jeszcze na ocenę bardziej doświadczonych znawców paproci, którzy tu się znajdują.
No i zanim wysłałem jest potwierdzenie.
Pozdrawiam - Jean
-
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 02:05
Mhmm... tak mówicie, dzięki więc bardzo 

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Izabello zanokcica "Incisum" przecudna, czy ona mi się wydaje bardziej filigranowa z drobniejszymi listkami niż gatunek ?
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Czy to w dolnym lewym rogu to Małgorzatka Wilson?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Elżbieto, z przyjemnością oglądałem Twoje zasoby, gdybyś je wcześniej pokazała nie spaliłbym 2 podpróchniałych połówek kłody, bo widzę, jak ciekawie i naturalnie tu wygląda ten pniak. Moje były wprawdzie bez tego zagięcia ale i tak by się nadały, jak widzę.
Pozdrawiam - Jean
Elu,tylko pogratulować takich miejsc w ogrodzie.Widoczki baśniowe.Fajnie podobierałaś inne rośliny do paproci...a to nie takie proste.Wiele ładnych bylin lub paproci na tym traci 

Jean pisze:Elżbieto, z przyjemnością oglądałem Twoje zasoby, gdybyś je wcześniej pokazała nie spaliłbym 2 podpróchniałych połówek kłody, bo widzę, jak ciekawie i naturalnie tu wygląda ten pniak. Moje były wprawdzie bez tego zagięcia ale i tak by się nadały, jak widzę.
A nie wiem , czy zaważyłeś, ze na tym pniaku rośnie Onoclea sensibilis "Nana" i miniaturowa hosta. Obie przeżyły tak już dwie zimy.
-- N 26 wrz 2010 15:28 --
Tak.magry pisze:Czy to w dolnym lewym rogu to Małgorzatka Wilson?
Pozdrawiam , Elżbieta
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie dzięki temu wątkowi udało mi się zidentyfikować mój Paprotnik (bo w paprotkach to ja zielona jestem) i z radości zarejestrowałam się na forum.
Tak wygląda:

Oglądając tutejsze zdjęcia już się zastanawiam co mu dobrać do towarzystwa...
A w temacie mam jeszcze jeden problem: jak odróżnić Pióropusznik strusi od Nerecznicy samczej?
Tak wygląda:

Oglądając tutejsze zdjęcia już się zastanawiam co mu dobrać do towarzystwa...
A w temacie mam jeszcze jeden problem: jak odróżnić Pióropusznik strusi od Nerecznicy samczej?
Elżbieto, przyznam się, że nie zauważyłem początkowo tych roślin na pniu.
Bardzo dobrze, że dałaś to powiększenie. Jeszcze ciekawiej wygląda.
Bystrzanka, pióropusznik strusi właśnie teraz wytworzył w środku, brązowe, inaczej wyglądające liście zarodnikonośne. Wstaw do Google'a nazwy tych paproci to sama zobaczysz. Na poniższym linku widać właśnie tworzące się liście zarodnikonośne, które potem całkiem zbrązowieją.
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... 60&bih=574

Bystrzanka, pióropusznik strusi właśnie teraz wytworzył w środku, brązowe, inaczej wyglądające liście zarodnikonośne. Wstaw do Google'a nazwy tych paproci to sama zobaczysz. Na poniższym linku widać właśnie tworzące się liście zarodnikonośne, które potem całkiem zbrązowieją.
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... 60&bih=574
Pozdrawiam - Jean