Grzyby jadalne - nasze zbiory

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Grzybobranie 2010... 2024

Post »

Wybieram się na grzyby w okolice Wyszkowa a konkretnie do Długosiodła, tylko tak się zastanawiam czy już zaczęły się grzyby??? Jak z wysypem grzybów w Waszym rejonie???
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Na grzyby

Post »

U mnie wysypują się na działce jakieś psiaki akurat w tych miejscach, gdzie zostały w ziemi jakieś pniaki, czy leżą zasypane ziemią gałęzie. No to w lasach też coś powinno być, i to lepszego.
Waleria
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dotąd papierzaki.... :lol:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Mój znajomy od dobrych kilku dni chodzi na grzyby. Mówi, że jest wysyp prawdziwków. Codziennie je zbiera. Lasy w okolicach Siewierza, czyli Górny Śląsk.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

MirekL pisze:Jak dotąd papierzaki.... :lol:

Jak na razie to najpopularniejszy grzyb w Polsce. :;230
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

U mnie nic, ani jednego grzyba w tym roku :( Co to się porobiło? Poprzednich lat z koszykami chodziłam a teraz... Noce co raz to zimniejsze, wątpię czy jeszcze się pojawią choć deszczu nie brak.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No co tam u grzybiarzy? Jest dość wilgotno, a w dzień jest dość ciepło i słonecznie, grzyby chyba obrodziły?

Nawet pod modrzewiami sąsiada rosną maślaki i koźlaki, szkoda, że potrzebują circa dwa dni na podrośnięcie :)
Na łące widziałam opieńki (?) jak talerze, jednego dnia były, nawet zrobiłam zdjęcia, a następnego dnia nawet śladu po nich nie zostało, zeżarły je jakieś dzikie zwierzaki :)

A teraz pytanie - czy jeśli oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby )chyba podgrzybki) nieco zielenieją na przekroju nóżki, to czy jest to objaw zdrowia, czy wręcz przeciwnie? Suszyć czy wyrzucić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Re: Na grzyby...

Post »

Nalewko, nie zabieram z lasu robaczywych, od razu tam jest selekcja, do suszenia biore tylko kapelusze, trzony na sos albo zupe, a to co opisujesz to normalny objaw. A wysyp? U nas juz po wysypie, ale jeszcze mozna znalezc prawdziwki i podgrzybki, trzeba sie tylko nachodzic. Dwa dni temu nazbieralam koszyczek wiklinowy (taki zwykly), ale chodzilam 4 godz. Ostatni raz w tym roku.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

U mnie wysyp podgrzybków nadal trwa ale w pobliskim lesie mam do czynienia z jeszcze większym wysypem - jest to wysyp grzybiarzy :;230 Tak więc chcąc znaleźć większe ilości grzybów trzeba wybrać się do lasu ok. godz 5.30 - jeszcze ciemno a ludzie już chodzą. Poza tym w młodych sosnach można kosić maślaki (zbiera się je jak truskawki, tzn są na każdym kroku) i one mają trochę mniej amatorów. Prawdziwków w tym roku jak na lekarstwo, koźlarzy (co dziwne :shock: ) tym bardziej.

Nalewko, ja nie spotkałam się zieleniejącymi nóżkami u podgrzybków (chyba, że to przegapiłam ale raczej nie). Możliwe, że za krótko u mnie stały bo ja szybko je obieram, kroję i potem zaraz do garnka albo do suszenia... Sinienie dolnej strony kapelusza (tzw. siatka) to się u podgrzybków spoyka często ale ogonki... naprawdę nie wiem :(
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A oto grzyby na łące, po południu miały ponad 30 cm średnicy, a rano następnego dnia nawet ślad po nich nie został :)

Obrazek
(zdjęcie zrobione telefonem przy kiepskim oświetleniu, ale chodziło o porównanie wielkości grzyba z psem, który wazy 43kg)

Co to za grzyby? Skoro jakieś dzikie zwierzęta je zjadły, to znaczy, że są jadalne i dla ludzi?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No wiesz... :shock:
Przejść obojętnie wobeć takiego żarełka :roll:

Czubajka kania.
I zapewniam cię, że nie zwierzęta zjadły, no na pewno nie dzikie :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kania, powiadasz? Oto dowód jak bardzo się na grzybach nie znam :lol:

I od razu sprostowanie, na pobliskiej łące ostatniego człowieka widziałam miesiąc temu. I był to mój własny syn na spacerze ze swoją matką :lol:
Bywają tam za to dzień w dzień i sarenki, i dziki z podrośniętymi małymi, i zające w różnych rozmiarach, o myszach i tym podobnych gryzoniach nie wspomnę.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sarenek nie złapałam, za szybko biegają, a o zającu zmilczę, bo to ten sam, co mi drzewka zimą obgryzał, a wiosną zeżarł całe poletko siewek...

A wracając do grzybów - lecę sprawdzić, czy urosły kolejne maślaki :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Grzybobranie 2011, 2012, 2013

Post »

Kochani , może pochwalicie się znanymi i sprawdzonymi "grzybodajnymi terenami" ? Wrzesień to zwykle pora najlepszych grzybowych zbiorów, a warto wiedzieć , gdzie się wybrać na poszukiwania...

Podobno w tym sezonie nie ma obfitości grzybów, ale mnie tak ciągnie do lasu... jak wilka !

Sama co roku buszuję w Puszczy Noteckiej, w okolicach Sierakowa, Wronek, Jasionnej. Chętnie wybrałabym się w najbliższy weekend , ale nie wiem - będzie cosik rosło ? Grzybiarze , podzielcie się swoimi spostrzeżeniami .

A na zachętę wszystkim , którzy lubią grzybobrania dedykuje mój ulubiony wiersz J. Brzechwy :

" Król Borowik Prawdziwy szedł lasem
postukując swym jednym obcasem,
a ze złości brunatny był cały,
bo go muchy okrutnie kąsały.

Wreszcie usiadł strudzony pod dębem
i na alarm rozkazał bić w bęben.

- Hej, grzyby, grzyby!
Przybywajcie do mojej siedziby,
przybywajcie, skoro świt, z chorągwiami,
wyruszamy na wojnę z muchami.

Odezwały się pierwsze opieńki:
- Opieniek jest maleńki,
a tu trzeba skakać na sążeń,
gdzie nam, królu, do takich dążeń.

Powiedziały czubajki:
- Wpierw musimy wypalić fajki.
Do jesieni je wypalimy,
Przybędziemy pod koniec zimy.

- Przybywajcie, opieńki, koźlaki,
gąski, kurki, modraczki, maślaki,
rydze, trufle, purchawki i smardze,
przybywajcie, bo tchórzami gardzę!

A Borowik wciąż siedzi pod dębem,
Znowu każe na alarm bić w bęben.

Ledwo skończył, wtem patrzy, a z boru
Maszeruje pułk muchomorów:
- Przychodzimy z muchami wojować,
ty nas, królu, na wojnę prowadź!

Wojowały grzybowe zuchy,
pokonały aż cztery muchy.
Król Borowik winszował im szczerze
i dał wszystkim po grzybowym orderze... "
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
11krzych

Re: Grzybobranie 2011

Post »

http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=mapka
http://www.grzyby.pl/wystepowanie.htm

Obydwa linki do niekomercyjnych wortali, to może mod nie usunie.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Re: Grzybobranie 2011

Post »

Jutro wybieram się do Puszczy Noteckiej na grzyby :heja Podobno mimo braku opadów pojawiły się masowo - ciepło i mgliste poranki mogły uaktywnić grzybnie. Trzeba to sprawdzić !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”