Pierwszy storczyk Rosjanny :)
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pierwszy storczyk Rosjanny :)
Ja dokładnie tak samo robię, przestawiam w zależności, w którą stronę się wygina 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny ten bordowy Phalaenopsis.
Drodzy storczykomaniacy!
Ostatnio spotkałam się u mojej znajomej z tym, że obcina ona liście storczyka tak, aby pozostały tylko 3-4. Czy wy również praktykujecie coś takiego? Jeśli tak, to powiedzcie co to ma na celu... bardzo mnie to ciekawi
Pozdrawiam
Ostatnio spotkałam się u mojej znajomej z tym, że obcina ona liście storczyka tak, aby pozostały tylko 3-4. Czy wy również praktykujecie coś takiego? Jeśli tak, to powiedzcie co to ma na celu... bardzo mnie to ciekawi

Pozdrawiam
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Domyślam się, że chodzi o rodzaj Phalaenopsis
Ale, według mnie, jest to coś w stylu kolejnego mitu zasłyszanego u pani w kwiaciarni...
Czegoś takiego nie praktykuję i uważam to za całkowicie bezsensowne - przecież dzięki liściom, w których jest zawarty chlorofil, storczyki mogą przeprowadzać fotosyntezę! I nie widzę w tym żadnego sensu. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że znajoma miała na myśli obcinanie zaschniętych liści, które już nie pełnią tej funkcji.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śłiczny...bardzo pdobny do mojej Wiśni ;) Hihi...Rozkręcasz się storczkowo ;)
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczny ma kolorek 

- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję uroczego pędzika z pączusiami 

- justus27
Ale ma zdrowe liscie i piękne, biale kwiaty 

Mój kochany białasek kwitnie już równe 3 miesiące
Niestety to, co piękne szybko się kończy i dziś zauważyłam pierwszy więdnący kwiatek 

Mój storczyk miał coraz mniej kory, więc postanowiłam go przesadzić. Czytałam, że powinno się to robić mniej-więcej co roku. Wyciągnęłam go z doniczki i zauważyłam, że korzenie nie są srebrno-szare a żółte!!! Ratunku co mam zrobić? Obciąć je czy zostawić? Oznacza to chyba, że są przelane, ale wcale go tak często nie podlewałam raz na 2-3 tygodnie? Może to co innego?
Wstawiam zdjęcie i proszę o pomoc...

Wstawiam zdjęcie i proszę o pomoc...

- justus27
Ale na fotce widać też zielone korzonki, to dobry znak 
Ja zrobiłabym tak: wycięłabym całe korzonki "żółte", a te z końcówkami zielonymi zostawiłabym. Storczyk z nich powinien jeszcze pobierać wodę.
Ranki zasypać cynamonem lub węglem. Średnia kora, na dno doniczki drenaż z keramzytu.
W doniczce Wypal dziurki po bokach, będzie przewiew powietrza. Wsadź storczyka i delikatnie Zraszaj<tylko wokół trzonu, młode korzonki tak, by woda nie dostała się między liście>. Możesz wokół troznu rozlozyć jedną warstwę spagnum.
A po okolo 3-5 dniach _ pierwszy raz Podlej lub Namocz.

Ja zrobiłabym tak: wycięłabym całe korzonki "żółte", a te z końcówkami zielonymi zostawiłabym. Storczyk z nich powinien jeszcze pobierać wodę.
Ranki zasypać cynamonem lub węglem. Średnia kora, na dno doniczki drenaż z keramzytu.
W doniczce Wypal dziurki po bokach, będzie przewiew powietrza. Wsadź storczyka i delikatnie Zraszaj<tylko wokół trzonu, młode korzonki tak, by woda nie dostała się między liście>. Możesz wokół troznu rozlozyć jedną warstwę spagnum.
A po okolo 3-5 dniach _ pierwszy raz Podlej lub Namocz.