Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Mateusz, u mnie jest podobnie z opisywaniem odmian. Chęci na początku, ale jak przyszło do sadzenia, to wszystkie cebulki pomieszałam . Grunt aby ładnie kwitły. Być może kiedyś opanuję część nazewnictwa

Aniu, motylki sobie upatrzyły rozchodnik wyjątkowo. Ściągają do niego jak do budlei. Wczoraj zauważyłam na nim jednocześnie siedzących 5 motylków, ale nie miałam pod ręką aparatu. Piękny widok ;:224

Janeczko , masz jeszcze truskawki ? To musi być jakaś ciekawa odmiana. U mnie maliny w tym roku słabo ... (jak zresztą większość owoców).Teraz Polana jeszcze troszeczkę, tak na deser, ale nie można sobie konkretnie podjeść. Napisz co to za odmiana tuskawki i jakie ma owoce.

Agatko, to jest proso :shock: . Dostałam te trawli od Ani (Tary) jako czerwona trawka i to wygląda jak trawa.
Sprawdziłam jak wygląda proso w necie. Moja musi być trawka , bo ma pojedyncze ?kwiatostany? a u prosa jakby miotełki. Zrobię zdjęcie większego fragmentu tej trawki, to będzie lepiej widać.
A dla ptaszków chyba zostaną owoce aronii, bo już nie mam pomysłu na ich zagospodarowanie.

Witaj Kaziku w mych skromnych progach. Mnie także było bardzo miło poznać Ciebie w świecie realnym. Teraz jakoś inaczej prowadzi się z poznanymi osobami rozmowy. Mam nadzieję na następne spotkania z Tobą i Twoją Grażynką.
Prace u mnie idą na ćwierć gwizdka, bo czasu jakoś nie staje. Trwają tylko w soboty i o zgrozo w niedziele tak jakoś ukradkiem. Muszę ze wszystkim skończyć przed zimą. Może się uda wyrobić. A trawniczka ubywa, ubywa.. :D

Alu witaj serdecznie,
Zima to najlepszy czas aby pozwiedzać ogrody innych forumków. Oj będzie co oglądać, obiecuję. Ja także trafiłam na forum jesienią. Co prawda sama nie miałam co pokazywać, ale jak naładowałam akumulator? do tej pory trzyma :D

Basiu, te jabłuszka nie są takie wielkie na jakie wyglądają.Tak jakoś mi się sfociły ?dobrze?. Chciałam pokazać, że na jednym drzewku rosną trzy odmiany jabłek. Trzy różne gatunki zostały zaszczepione na jednym drzewie. Jabłuszka jak i cała jabłonka po 8 latach wygląda jak jabłoń z sadu krasnali. Muszę ją dokarmić, wtedy będą lepsze plony.

Janeczko, Jadziu, też narobiłyście mi smaka na jabłka prosto z drzewa, ale jak pisałam one mają owoce raczej na ozdobę. Jabłka niestety kupuję w sklepie ;:14

Aleksandrze, mam kilka kolorów wrzosów, ale pojedyncze egzemplarze. W grupie lepiej wyglądają. Trawka to wiosenny nabytek i czekam teraz na jej zakwitnięcie różowym pióropuszem, ale jakoś się nie spieszy.
Winogrona dopiero w tym roku mają więcej owoców. Jeszcze nigdy nie robiłam wina. Może do przyszłego sezonu mój M dojrzeje do tego pomysłu. Ja się zabrałam za nalewki. Aroniowa nastawiona, a pigwa jeszcze rośnie spokojnie nabierając aromatu.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

z aronii jest dobry sok lub połączona z gruszkami i jabłkami daje niesamowity smak dżemu dobrego do naleśników ,
maliny i truskawki dostałam od znajomej ,po kilka sadzonek , truskawki mają mało rozłogów tylko trzeba je dzielić ale owocują do samej zimy i są bardzo smaczne natomiast maliny mam już z nimi kłopot bo się rozrastają jak głupie ale też mają duże smaczne owoce ,,które trudno przejeść ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku, widzę że awatarek trochę zmieniony :D
Ja raczej wolę wczesną wiosną szaleć w ogrodzie. Mam wtedy więcej zapału do pracy :D

Janeczko ja też bym chciała mieć taki "kłopot" z malinami :;230 Z malin w poprzednich latach robiłam soki, bo w dżemach pestki włażące w ząbki i nie ma chętnych na konsumpcję :;230 Moje maliny przełażą za płot do sąsiada z jednej strony (tam konieczna przeprowadzka) a z drugiej za płot gdzie rośnie zboże.
Natomiast dżemik z samej aronii jeszcze pozostał na półce z poprzedniego sezonu :cry: Zrobię troszeczkę tak jak radzisz z gruszką i jabłkiem :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wszystkie owoce o małych pestkach przecieram przez sitko , bo też dzieciaki nie chcą jeść z pestkami .. ja w ogóle nie jadam dżemów bo dla mnie za słodkie ... wolę jeść owoce na surowo ..
Mój album
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu. Przepraszam, że w Twoim wątku - Janko, jak masz za dużo malin to je zamroź. Są o wiele lepsze niż mrożone truskawki, nie robi się z nich papka, wyglądają i smakują jak świeżo zdjęte z krzaka. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU to trzeba przetestować . Jak zobaczę jeszcze maliny to spróbuję ;:196 ;:180 . Czego to człowiek się na Forum nie dowiaduje . To skarbnica wiedzy ;:108 . Olu więc trzeba kupić takie dobre drzewko . Wszystko przed Tobą ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam już sporo zamrożonych malin a nawet poziomek , specjalnie kupiłam zamrażalkę na grzyby i owoce . , mam również parę torebek kopru i zieleniny jeszcze mam do zamrożenia natka pietruszki ... truskawka też ładnie się przechowuje ale obtoczona w cukrze i zamrożona . później przesypuję do woreczków i do szuflady .. zapomniałam dodać że w mojej zamrażalce jest pod blatem blacha specjalna do takiego zamrażania ..ale można i na plastykowej tacy ..
Mój album
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Po degustacji pigwówki daj znać jak wyszła ,moja dwa lata tamu wyszła za słodka ,nie wykluczone iż miałem zły przepis ,jak Twój dobry to się uśmiechnę ;:7
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

I tak leciutko przeszliśmy od kwiatów do owoców, od owoców do przetworów, a w konsekwencji do jesieni :) Pierwsze jesienne dni udane i oby tak dalej ;:108
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku, masz rację ;:108

Janeczko, u mnie generalnie dżemy słabo ?schodzą?. Mój syn je tylko z truskawek. Naleśniki jadamy bardzo rzadko i to raczej z jabłkiem lub bananem + biały ser, czyli ze świeżymi owocami. Nadwyżki jakoś trzeba zagospodarować, bo szkoda aby się zmarnowały. Co można to przerabiam na soki, które do posiłków jakoś wypijają moi panowie.
Takie czasy nastały, że młodzi wolą soki z kartonów :evil:
Mam lodówko-zamrażarkę, ale to tylko 3 szuflady (ciągle pełne)

Krysiu, każda rada mile widziana Ja mroziłam aronię, a w zimie robiłam z miej koktajle mleczne. Aronia po przemrożeniu traci goryczkę i cierpkość.

Jadziu, jabłonki dokupiłam zeszłej jesieni (3 sztuki) :D

Aleksandrze, pigwa jeszcze na drzewie i nie wiem kiedy będzie degustacja. Jeżeli zrobię wg przepisu na nalewkęaroniową, to degustacja na święta?..wielkanocne :?
Może już podam przepis na nalewkę z aronni :

NALEWKA Z ARONII
Ok. 1,5 kg owoców aronii zalewa się 1 litrem spirytusu. Jeśli nie lubimy zbyt mocnych nalewek,można zalać owoce alkoholem o mniejszej mocy, używając 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki. Do tego warto dodać laskę wanilii, 10 goździków, cynamon, skórkę z jednej cytryny. Po zalaniu alkoholem owoców i przypraw, sok pozostawia się w ciemnym miejscu na 6 tygodni. Po tym okresie należy zlać płyn, a pozostałe owoce zasypać cukrem ok. 0,75 kg i znów zostawić na kolejne 6 tygodni. Następnie płyn zlewa się z nad owoców, łączy z pierwszym wyciągiem i znów pozostawia na pewien czas, aby się dobrze połączyły. W przygotowaniu nalewki ważna jest kolejność czynności: najpierw owoce zalewa się alkoholem, następnie po zlaniu wyciągu zasypuje się cukrem. Tylko taka kolejność pozwala na wydobycie pełnego smaku i aromatu z owoców.

Źródło: Działkowiec , wrzesień 2010

Basiu, tak to bywa jesienią, że to czas na robienie zimowych zapasów. Tych do jedzenia i tych do picia ;:136 Pogoda faktycznie ładna. Oby jak najdłużej.

Ateraz jeszcze jakieś fotki :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Trawka ala proso:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu trawa ta nazywa się Pennisetum glaucum "Purple Majesty" nie mam dobrego zdjęcia bo podobnie jak u Ciebie jest to młodziutka sadzonka - siałam ja w tym roku dość pózno ale na drugi rok powinna być okazała,
nalewkę z aroni właśnie piłam u bratowej, w ogóle aronia to pomocna jest przy nadciśnieniu, ja sobie lubię ja pojadać ale jak jest przemrożona.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, trawka i tak w pierwszym roku jest duża :D Jakie piękne ma kwiatostany (jeżeli to tak się u trawy nazywa). Będzie wyglądała super w suchym bukiecie :D

Ja mam "skaczące" ciśnienie, więc będzie pretekst do kuracjii naleweczką z aronii :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

truskawki i maliny ładnie teraz i u mnie rosną i jeszcze kwitną , wnuczek ma co podjadać ..
trzmieliny też zaczynają przebarwiać owoce ale liście nadal są zielone więc jeszcze jesień potrwa .. dalie pięknie teraz kwitną a twój Rh. chyba pomylił pory roku .. śliczny .. a pod drzewem masz suszarkę czy przyrząd do łapania owoców ???
Mój album
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu Droga ;:167 dziękuję ;:196 ;:196 ;:196

Nacieszyłam oczy w Twoim pięknym ogrodzie ;:138 ;:138 ;:138

Poleżałam na hamaczku :tan
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, mam do Ciebie prośbę. Zrób zdjęcie glicynii w taki sposób, aby było widać pień i całą kratkę. Jestem na etapie przygotowania dla niej odpowiedniej podpory i chciałabym, aby służyła jej już na zawsze. To podobno nie lada problem.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”