Ogród Ignis05
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Ignis05
Krysiu po raz kolejny zachwycam się Twoimi różami. Nie tylko przepięknie kwitną ale także doskonale prezentują się w całości. Proszę napisz co robisz że one tak cudnie wyglądają. Nie zauważyłam na listkach oni mszyc ani czarnej plamistości. A przecież, przy tej pogodzie trudno utrzymać róże w dobrej kondycji. Może masz jakiś sekret. U mnie Carina całkowicie obdarta z listków, przez plamistość.
Mimo,że robię opryski to i tak nic nie pomaga. Może profilaktycznie opryski na plamistość należałoby robić już wiosną?
Mimo,że robię opryski to i tak nic nie pomaga. Może profilaktycznie opryski na plamistość należałoby robić już wiosną?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj NeluAlionuszka pisze: Żywopłot z dzikich róż... ,miałam podobne zamysły ,ale skończyło się na dwóch żywotnikach i paru różach pnących...
Różę Lagunę kupiłam niedawno........
...o Warszawie,to na 99% ona...

Coś mi się wydaje, że gdybym teraz zaczynała przygodę z ogrodem, to też skończyłoby się na kilku żywotnikach i PARU PARU PARU ...różach pnących

Chociaż to położenie działki zmusiło mnie do posadzenia żywopłotu z żywotników i później , już na zewnątrz żywopłotu z dzikiej róży. Żywotniki chronią ogród przed kurzem z ulicy (jeszcze polnej) i zachodnimi wiatrami. A róże miały chronić żywotniki przed pieskami

Z Laguny jestem bardzo zadowolona i tylko pragnę, aby oparła się kaprysom zimy w moim regionie. Myślę, że jak przetrwa zimę w dobrej kondycji, to dopiero wtedy pokaże, na co ją stać.
Zresztą Lagunę ma pięknie rosnącą na pergoli Ewa - Daisy.
Widzę, że Ty też punktujesz za Warszawą.

- Ignis05
Witam Cię MoniuSoczewka pisze: .....co robisz że one tak cudnie wyglądają. ...... Może profilaktycznie opryski na plamistość należałoby robić już wiosną?

Po twoim poście zdałam sobie sprawę, że w tym roku rzeczywiście nie mam specjalnych kłopotów z różami ( poza tym, że marnie wyglądały po zimie i późno wystartowały).
Ale poprzednie sezony bywało podobnie, jak piszesz.
W tym roku poszłam za radą koleżanek z forum i już wczesną wiosną po przycięciu róż opryskałam miedzianem róże i ziemię wokół nich. A i jeszcze jesienią starałam się wyzbierać możliwie wszystkie porażone liśćie.
Już później latem kilka razy podlałam róże rozcieńczoną gnojówką ze skrzypu (bo tego ci u mnie dostatek

Mam też takie mydło potasowe czosnkowe i to dodawałam do oprysków na mszyce.
A pryskałam chyba 2 razy, raz profilaktycznie przed moim wyjazdem i chyba pod koniec sierpnia, kiedy tylko zauważyłam mszyce.
Wczoraj robiąc fotki zauważyłam kilka mszyc na prawdziwym Westerlandzie, ale na tym podrabianym mszyc nie ma.

Na początku sierpnia pryskałam też na mączniaka .
Czyli wychodzi na to, że dobry jest miedzian na początek sezonu.

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Dzięki muszę na wiosnę zastosować miedzian u siebie, bo róże bez listków mnie przerażają.
Pozdrawiam Monika
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Krysiu,
przechadzam się po twoim ogrodzie
i podziwiam pięknie rozrośniete krzewy, drzewa i całą resztę na czele z różami
Widzę ,że nasze ogródki mają bardzo dużo wspólnego ;) - głóg Paul's Scarlet, pęcherzenice, kalinę wonną, agapant, liliowce, lilie, powojniki, hortensja Anabelle i oczywiście róże. ;)
Taki żywopłot przed płotem mi sie marzy!
Czy robisz z płatków powidła?
Wycieczka po ogrodach niemieckich to też moje marzenie! Mam nadzieję, że będę je mogła za kilka lat pozwiedzać. ogród Scarmana do pozazdroszczenia!
Posiedzę tu jeszcze dłużej, jeśli można
przechadzam się po twoim ogrodzie

Widzę ,że nasze ogródki mają bardzo dużo wspólnego ;) - głóg Paul's Scarlet, pęcherzenice, kalinę wonną, agapant, liliowce, lilie, powojniki, hortensja Anabelle i oczywiście róże. ;)
Taki żywopłot przed płotem mi sie marzy!

Wycieczka po ogrodach niemieckich to też moje marzenie! Mam nadzieję, że będę je mogła za kilka lat pozwiedzać. ogród Scarmana do pozazdroszczenia!

Posiedzę tu jeszcze dłużej, jeśli można

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Krysiu masz piękne i zdrowe różyczki takie ładne ciemno zielone liscie 

- Ignis05
Chyba tak, MoniuSoczewka pisze:Dzięki muszę na wiosnę zastosować miedzian u siebie.....

Mam nadzieję, że sama też nie zapomnę o tym oprysku.

Ewuniugloriadei pisze: .....Taki żywopłot przed płotem mi sie marzy! ...Czy robisz z płatków powidła?
Wycieczka po ogrodach niemieckich to też moje marzenie! ....Posiedzę tu jeszcze dłużej, jeśli można

Jak do tej pory nie robiłam z tych płatków powideł, ponieważ te róże rosną przy polnej drodze, po której jeździ sporo ciężarówek z materiałami budowlanymi. Wiadomo : kurz cementowo wapienny, spaliny itp.
Ale przyuważyłam ludzi, którzy mimo to przychodzą zbierać płatki i owoce z tych róż.

Polecam Ci z całego serca taką wycieczkę.

A to katalogi, które mam ze szkółki Foestera i Schuiltheis'a.
Ten ostatni chyba szefowa z tamtejszej szkółki podarowała wszystkim uczestnikom wycieczki, gdy zobaczyła książkę o różach
autorstwa Schuiltheis'a wydaną w języku polskim, którą ktoś przytomny z wycieczki miał przy sobie.

Później jeszcze wstawię trochę fotek z wycieczki, między innymi ze szkółki Schuiltheis'a.
Zapraszam Ewuś, kiedy tylko będziesz mogła.

- Ignis05
Celinkotrzynastka pisze:Krysiu masz piękne i zdrowe różyczki takie ładne ciemno zielone liscie

Rzeczywiście , w tym roku wyjątkowo liście róż wyglądają dobrze. Może to właśnie oprysk miedzianem na początku sezonu tak podziałał.

A to mój Grahamek, wciąż w pąku, ale już , już

I jeszcze fotki Rugosy z żywopłotu, (nareszcie pamiętałam , by je obfocić

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja też mam aż 3 rugosy.
Na razie mają mało kwiatów bo młodziutkie, ale już niedługo......
I na pewno coś z tych płatków wyczaruję smacznego.

Na razie mają mało kwiatów bo młodziutkie, ale już niedługo......
I na pewno coś z tych płatków wyczaruję smacznego.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ignis05
Grażynko
już na tym forum dałaś sie poznać jako wspaniała ogrodniczka i gospodyni i Ty z pewnością wyczarujesz pychotki.
Jestem o tym przekonana.
Witam wszystkich w pierwszym dniu jesieni
Jesień w mojej okolicy przywitała się słońcem i ciepełkiem.
Prawdziwie złota polska jesień.
Dzień jutrzejszy mam nadzieję spędzić calutki w ogrodzie i nareszcie choć trochę nadrobić zaległości.
Teraz fotki z pierwszego jesiennego popołudnia
Nina Weibul i oczar

Margareta i irga błyszcząca

A tak rozkręca się Rhapsody

Oby taka piękna jesień pozostała z nami jak najdłużej

już na tym forum dałaś sie poznać jako wspaniała ogrodniczka i gospodyni i Ty z pewnością wyczarujesz pychotki.
Jestem o tym przekonana.

Witam wszystkich w pierwszym dniu jesieni

Jesień w mojej okolicy przywitała się słońcem i ciepełkiem.

Dzień jutrzejszy mam nadzieję spędzić calutki w ogrodzie i nareszcie choć trochę nadrobić zaległości.

Teraz fotki z pierwszego jesiennego popołudnia

Nina Weibul i oczar

Margareta i irga błyszcząca

A tak rozkręca się Rhapsody

Oby taka piękna jesień pozostała z nami jak najdłużej

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Krysiu, pięknie i jesiennie u Ciebie i róże też lubią tę porę bo cudnie Ci kwitną. A do zimy to jeszcze daleko, jeszcze wiele jesiennych dni przed nami 

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Ja myślę, ze to nie są jesienne róże.Jesienne przecież są "smutne -herbaciane" A te u Krysi są pełne radości!mirdem pisze:Po prostu jesienne róże u Ciebie
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Różyczki w jesiennym świetle prezentują się zankomicie!
Oby jeszcze było cieplo jak najdłużej, niech sobie kwitna
Katalogi miłe wspomnienia z wycieczki, a przy okazji jest co pooglądać w zimowe wieczory
Katalog Schultheisa kiedys udało mi sie dostać wysyłkowo. Odmian bez końca ...
Czy przywiozłaś może jakąś różyczke z wojaży? ;)

Oby jeszcze było cieplo jak najdłużej, niech sobie kwitna

Katalogi miłe wspomnienia z wycieczki, a przy okazji jest co pooglądać w zimowe wieczory

Katalog Schultheisa kiedys udało mi sie dostać wysyłkowo. Odmian bez końca ...

Czy przywiozłaś może jakąś różyczke z wojaży? ;)