Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokusy...
Chciałabym moje krokusy wraz z szafirkami porozrzucać po trawniku, tylko co potem z koszeniem trawy na wiosnę?! 

Nie wiem jak szafirki ale krokusy to najczęściej już zdążą przekwitnąć zanim trawnik urośnie na tyle aby nadawał się do koszenia 

- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
A później liście? Przecież zostają na dłużej.Ładnie będziesz musiała lawirować kosiarką
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Sylwek - Ale przecież muszą po przekwitnięciu zamagazynować siły z liści do przyszłorocznego kwitnienia , dobry miesiąc....
.
Aniu - To może posadź w kępkach , ale za to w większych znacznie odstępach , później trawkę sobie tylko Podocinasz nożycami....
.
No niestety będzie MusiałaSteasi pisze:Ładnie będziesz musiała lawirować kosiarką

Aniu - To może posadź w kępkach , ale za to w większych znacznie odstępach , później trawkę sobie tylko Podocinasz nożycami....

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Tak zrobiłam, kępkami i na mniejszym obszarze niż planowałam
Chociaż podobno krokusy jak krokusy, ale szafirki i tak potem same się rządzą i wyrastają gdzie chcą... ;)

- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja też dzisiaj posadziłem 50 szt. , ale na rabatce nie w trwawniku . Myślę żeby posadzić i w trawce ale mam cieniste miejsce tylko hm....
. Mogę posadzić pod wielką czereśnią ? To znaczy ta czereśnia jest zaraz za płotem u sąsiada
. Tak myślę , że chyba nie będzie dawać tak dużo cienia bo one kwitną wcześnie więc czereśnia jeszcze niebędzie miała liści i będzie chyba wystarczająco dużo słońca ? 

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
mam je w doniczkach i przechowuję w garazu ,czy moze lepiej wystwić na dwór? nie mam mowy o wkopaniu doniczek w ziemie bo fizycznie nie mam juz miejsca , jak jelepiej zostawić? a jeśli w garażu to jak z nimi się tam obchodzić? jak często podlewać?czy wogółe
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Tak wyglądały moje krokusy na trawniku w marcu

a tak pod koniec kwietnia

dla mnie koszenie wokół liści krokusów to nie problem.
aga_zg - zostaw w garażu w chłodnym miejscu. Podlej zaraz po posadzeniu. Później utrzymuj tylko lekką wilgoć dopiero w styczniu możesz mocniej podlać aby krokusy szybciej zaczęły się rozwijać.

a tak pod koniec kwietnia

dla mnie koszenie wokół liści krokusów to nie problem.
aga_zg - zostaw w garażu w chłodnym miejscu. Podlej zaraz po posadzeniu. Później utrzymuj tylko lekką wilgoć dopiero w styczniu możesz mocniej podlać aby krokusy szybciej zaczęły się rozwijać.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie sadzenie wydaje się najlepsze dla cebulowych. Wyraźne odseparowanie od darni stwarza lepsze warunki do wzrostu i pielęgnacji.
Tomek
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie cebulkowy zawrót głowy, zaszalałam w tym roku i 340 cebulek czeka na wysadzenie aż dokupię koszyczki.
Boję sie troche wysadzić bez nich bo u nas po zimie trawnik dość mocno przekopany prze nornice a i że zabardzo sie rozejdą w trawniku , który jednak trzeba kosić na wiosnę. No i mam nadzieje że przy dzieleniu kępek łątwiej mibędzie je znaleść. Tegorocznym sie udało, gdyż przy pierwszym koszeniu okazało sie że olej cieknie i kosiarka poszła do naprawy, a za nim serwis ją naprawił, wszystkie liście pięknie już zaschły.
W tamtym roku kupowałam głównie mieszanki i na giełdzie kwiatowej, więc odmian nie pamietam.
W tym roku postawiłam na różnorodność odmian i pozostawiając opakowania (bo cebulki w ramach kępki i tak chcę mieszać by były różno kolorowe) będe mogła na wiosnę je rozpoznać i podpisać zdjęcia.
A z odmian botanicznych poza dużą paczką mieszanki mam: Blue Pearl, Cream Beauty, Gipsy Girl, Prins Claus, Ruby Giant, Zwanenburg Bronze.
Z wielokwiatowych poza mixem moje oko na wiosnę ucieszy Jeanne D'Arc oraz Remembrance
Boję sie troche wysadzić bez nich bo u nas po zimie trawnik dość mocno przekopany prze nornice a i że zabardzo sie rozejdą w trawniku , który jednak trzeba kosić na wiosnę. No i mam nadzieje że przy dzieleniu kępek łątwiej mibędzie je znaleść. Tegorocznym sie udało, gdyż przy pierwszym koszeniu okazało sie że olej cieknie i kosiarka poszła do naprawy, a za nim serwis ją naprawił, wszystkie liście pięknie już zaschły.
W tamtym roku kupowałam głównie mieszanki i na giełdzie kwiatowej, więc odmian nie pamietam.
W tym roku postawiłam na różnorodność odmian i pozostawiając opakowania (bo cebulki w ramach kępki i tak chcę mieszać by były różno kolorowe) będe mogła na wiosnę je rozpoznać i podpisać zdjęcia.
A z odmian botanicznych poza dużą paczką mieszanki mam: Blue Pearl, Cream Beauty, Gipsy Girl, Prins Claus, Ruby Giant, Zwanenburg Bronze.
Z wielokwiatowych poza mixem moje oko na wiosnę ucieszy Jeanne D'Arc oraz Remembrance

Ania
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Samych odmianowych w paczkach po 10 kupiłem jakieś 20. Do tego wystarczy dwa opakowania po 50 szt celem zakrokusienia jakiegoś obszaru i już jest 

Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
A moje krokusy kiełkują. Teraz mam dylemat czy posadzić jak najszybciej, czy poczekać z wysadzeniem, żeby przed zimą nie wyszły z ziemi. Bo co wtedy z nimi, biedakami, będzie ;:96 ?
Pozdrawiam serdecznie,
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim zdaniem kajo to nic by im nie było gdyby były już w ziemi ,bo ja przez przypadek wykopałam jednego z ziemi ,który już miał kiełki więc raczej one tak mają
.
Najlepiej jak wysadzi się cebulki, które zimują do gruntu to wtedy nie ma z nimi żadnego problemu no i radzą sobie lepiej.

Najlepiej jak wysadzi się cebulki, które zimują do gruntu to wtedy nie ma z nimi żadnego problemu no i radzą sobie lepiej.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Krokusy czasami tak mają że kiełkują przed zimą. Śnieg je przykryje i nic im nie będzie.
przez przypadek wykopałam ostatnio krokusy i te pod ziemią też już mają kiełki