Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Dziś dzień słoneczny i dość ciepły.Prace przy ogrodzeniu trwają.Wracając zobaczę czy można już przenieść skrzynki z powrotem na murek.
Lisko-i racja!Do Podwórkowego nie zaglądałam,byliśmy na Jasnej Górze,a tam z roślinności jedynie samotny krwawnik wśród betonu.
Obrazek
Jednak muszę zejść do Podwórkowego,przyszły sąsiadki studentki podarować mi duże donice i ziemię.Ziemia już dosypana na Piaskową Górkę,zyskałam m.in.sporą misę,podobną do zakopiańskiej misy Olgi(Ogród Azy).Nakrywa muru w postaci dachówek ceramicznych tzw.płaszówek ukończona,ogrodzenie stoi całe,ale panowie wspominali,że jeszcze poprawią murek od strony Podwórkowego,a to zrobione nie zostało,trochę cementem obsypało rośliny i z tej racji przydałby się deszcz,muszę się jednak upewnić czy prace przerwano,czy zrezygnowano z uzupełnień muru od naszej strony,czy druty już napięte i dopiero wówczas wrócę ze skrzynkami na mur.I z truskawkami(owocują) na siatkę.Do misy mam kupione ciekawe chryzantemki dwubarwne,jeżeli to miałaby być ta duża misa trzeba jeszcze kilka kupić,z drugiej strony chłodno już bywa i chyba nie warto.
Kogro-o tak z cząstką mojej duszy....
Elsi- Znalazłam te dwie:
Obrazek Obrazek
Jadziu-to jest życie,nie jakieś problemy szczególne,komuś odpowiada tak,a komuś inaczej.Na ogól z sąsiadami można się dogadać,z Administracją również tylko trzeba więcej czasu i trzeba by obie strony chciały. ;:196 W Podwórkowym nadal kwitnie dwukwiatem dalia Ewelina i zimowit pokazuje na co go stać,to jakiś krótkodystansowiec,ma już trzy solidne pąki.Obstawiam,że to ten zeszłoroczny od Elwirki.W tym roku dokupiłam jeszcze jednego takiego samego i posadziłam obok.I dwa o kwiatach pełnych,ale niższe,jeden ma być biały,a drugi różowo-fioletowy,na te przyjdzie zaczekać.
Zyto-fasolnik z kwiatkiem,ale czy od tej drugiej strony był też chiński fioletowy?Chyba nie!
Obrazek
Ewelino-i jak grzybobranie?Wczoraj na trasie Częstochowa-Kraków(czyli naszej drodze powrotnej) co parę metrów stali sprzedawcy grzybów,przeważnie z podgrzybkami,ale na skalę masową.
Zeszłego roku oprócz woreczka z lawendą suszoną z Chorwacji dostałam olejek lawendowy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zimowit pełny różowy to Colchicum autumnale "Waterlily",a biały Alboplenum.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zobacz Ewa, czego dotyczyła ta tabliczka :;230
Nadal nie wiemy, jak nazywa się roślina okrywowa rosnąca wokół tej tabliczki :roll:, a nią mi chodziło.
Trzeba to będzie kiedyś sprawdzić :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widziałam też te zimowity na wystawie ,ale ich nie kupiłam . Było mnóstwo cebulowych ,ale chyba dokupię tylko narcyzów . Mam jeszcze tyle roboty tulipany muszę powsadzać a jakoś nie umiem się do tego zabrać . Część już w gruncie a druga czeka na swoją kolejkę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z silnym wiatrem,acz słonecznie witam.
Elsi-fakt muszę zobaczyć co rośnie jako okrywowe wokół owej łysiczki czyli pierścieniaka,którego to grzyba jak raz nie widać obecnie.Wybiorę się do Ogrodu Botanicznego któregoś dnia po pracy.Jak widać grzyby nawet na wyjeździe Cię ścigają. :;230
Jadziu-Jakuch-jestem ciekawa tych innych(pełnych białego i różowego) zimowitów w Podwórkowym.Dziś rano poszłam po trzonek do sztychówki i przy okazji kupiłam w filii "Polanu" na Basztowej rozsadę: dwa łubiny trwałe,dwie naparstnice(miałam kilka,nie wiem czy się wysiały czy nie),dziewannę,dwa przetaczniki kłosowe,szałwię(mam różne,ale od przybytku głowa nie boli),miętę pieprzową (mam)i piołun,silne,zdrowe sadzonki w przyjaznej cenie 2 zł za sztukę.
Priamie-A na rabatkę z szafirkami jeszcze dwa żółte (muscari macrocarpum). ;:224
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Ewo, u nas grzybów też jest dużo. W niedzielę synowie nazbierali po sporym koszu podgrzybków, bo my innych nie zbieramy. Już zostały przerobione. Część ususzona w piekarniku, część zamrożona, a najmniejsze w ocet.

Ciekawa jestem, czy te pełne zimowity będą rzeczywiście pełne.
Już trzy razy kupowałam cebule jako pełne, a wyrosły zwykłe.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Gdzie nie zaglądnę o grzybach...chyba jutro sama pojadę...mam ochotę :lol:

Ewa

coraz fajniej w podwórkowym jest...czytałaś ze zimowity są mocno trujące?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajgo-zimowity wszystkie kupiłam w Centrali Nasiennej "Polan" stąd spodziewam się mieć rzeczywiście pełne- takie jak na załączonej ilustracji!
Zaraz idę sadzić narcyzy drobnoprzykoronkowe(Narcissus):Barret Browning,"babcine"(Actaea),Bursztynek,pełne Ice King,Cassata(Narcissus Split-Corona)[/i ]i prof.Einstein.W dalszej kolejności posadzę zeszłoroczne.
Tess-Przechodziłam dziś na zebranie związkowe przez Stary Kleparz,grzybów było zatrzęsienie,a kupujących mało,spieszyłam się,więc nie wiem jakie ceny.
Korzystam z ładnej pogody,pracowników przy murku nie widziałam,więc może naprawcze obrzucenie go zaprawą od naszej strony jest sprawą perspektywiczną?Z marszu posadziłam na grzędzie ziołowej przyjemnie pachnącą pysznogłówkę,łubiny trwałe i naparstnicę.
Mam nadzieję,że nikt z mieszkańców naszej kamienicy,odwiedzających czy czwórnożnych nie będzie zimowitów jesiennych nadkosztowywał.Uważasz,że powinnam dorysować trupią czachę i dwa skrzyżowane piszczele?
x-T-s
---

Post »

Ewa

ha ha ha moze lepiej nie :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess-w końcu udało mi się zasilić nawozem jesiennym cały Podwórkowy.Zasadziłam wszystkie zakupione rano rośliny,podlałam całość(26 konewek),zasadziłam śnieżnik lśniący różowy Pink Giant(Chinodoxa luciliae) i śnieżnik olbrzymi fioletowy(chinodaxa gigantheum),przebisniegi o pełnych kwiatach(galathus nivalis) "Flore pleno",cebulicę syberyjską niebieską(scilla siberica) i białą(Alba)oraz cebulicę Tubergena(scilla tubergeniana).Cebulice i śnieżniki już mam w innym miejscu i bardzo ładnie kwitły wczesną wiosną.
x-T-s
---

Post »

Ewa

nosiłaś te konewki z wodą z domu??? :shock: :shock:
widzę też się narobiłaś...ja pod wszystkie teraz sadzone rośliny podsypuję potas.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ewuś ta roślinka okrywowa przy tabliczce to lnica bluszczykolistna , bardzo szybko się rozrasta i rozsiewa , nie zagraża roślinkom bo jest ukorzeniona praktycznie pod powierzchnią :roll: kwitnie na okrągło .
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś dziękuję za tel. ;:196
Wpadnę wieczorkiem zobaczyć co kupisz dzisiaj. Udanych zakupów.
Do zobaczenia.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija-bardzo dziękuję za rozpoznanie!
Elsi-nie muszę już iść sprawdzać w Ogrodzie Botanicznym-lnica bluszczykolistna jak wyżej.Jak to dobrze,że Forum mamy.
Po łacinie cymbalaria muralis,bylina kobiercowa,zalecana do półcienia,szybko rośnie,łatwa w uprawie,rozmnażanie przez podział i przez samosiew.Lubi porastać mury zamkowe,to może jej jakąś ruinkę podsunąć na stanowisku?
Zyto-kupiłam czerwoną(prawie bordową) i niebieską przecenioną,bo przekwita lobelię,trochę cebul,głównie czosnków ozdobnych co polecała Tess,opiszę jak posadzę,trzy brakujące koszyki do tulipanów.Zimowitów pełnych już nie mieli,ale podejdę jeszcze do filii na Basztowej jak nie lunie natychmiast.
Tess-tak,z piwnicy.Jest wiatr i szybko glebę przesusza,a sadziłam cebulowe to i podlać trzeba było i także roślinki w skrzynkach z murku.Pod cebulowe polecono mi obornik bydlęcy granulowany.
Dla wszystkich pozdrowienia od Aśki,która ma bardzo poważny remont.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-niestety na Basztowej także nie mieli pełnych zimowitów i w tym roku już nie będzie.Zasadziłam narcyzy trąbkowe białe Mount Hood,kamasję,czosnki ozdobne:Allium molly,Allium aflatunese,allium atropurpureum,karatawski,szachownicę kostkową(fritillaria meleagris)(mix). Czosnki ozdobne wszystkie mają być różowe,tylko w róznych odcieniach.
Piękna jest moja pysznogłówka Monnarda Gardenview Red,ale jak przeczytałam jakie są jeszcze inne pysznogłówki to pomyślałam,że warto powalczyć o różową Comanche,Cherokee,ciemno fioletową Blaustrumpf,czy purpurową.Chryzantemy są misa w misie i w jeszcze jednej misie jak ruska baba,a to dlatego,że czekam kiedy będzie ukończony murek i wtedy ewentualnie dokupię jeszcze chryzantem tak na schyłek jesieni.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękne chryzantemy a cebulowych Ewciu to nakupiłaś niemożliwie dużo . Ja aż tyle nie mam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”