Ali uśmiechnięty ogród cz. 3
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ali uśmiechnięty ogród cz. 3
Alu świetna robota i mimo,ze piszesz o jakichś krzywiznach wzrokowo nic nie zauważyłam.
To jest taki ala kontener z siatki na nóżkach i dolna część nie dotyka gruntu.Dobry pomysł z siatką - jakiej wielkości oczek użyłaś ?
Możesz dać tak z grubsza rozmiary bo wygląda na dość mały.My potrzebujemy duży bo jest sporo zielonej masy.
W tym roku zaczęłam wykorzystywać ściętą trawę sypiąc ja pod krzewy aby nie rosło zielsko i zaraz w kompostowniku luz ale przy jesiennych porządkach będzie aż za pełny.
Nasz sie sypie bo ... to typ otwartego kompostownika z drewnianych kantówek obitych deskami.
Wszystko wbite częściowo w ziemię a grunt mokrawy i tylko na początku był impregnat.
Po poprzednim właścicielu było sporo desek więc wykorzystaliśmy.Teraz pomyślimy inaczej.
Pozdrawiam
To jest taki ala kontener z siatki na nóżkach i dolna część nie dotyka gruntu.Dobry pomysł z siatką - jakiej wielkości oczek użyłaś ?
Możesz dać tak z grubsza rozmiary bo wygląda na dość mały.My potrzebujemy duży bo jest sporo zielonej masy.
W tym roku zaczęłam wykorzystywać ściętą trawę sypiąc ja pod krzewy aby nie rosło zielsko i zaraz w kompostowniku luz ale przy jesiennych porządkach będzie aż za pełny.
Nasz sie sypie bo ... to typ otwartego kompostownika z drewnianych kantówek obitych deskami.
Wszystko wbite częściowo w ziemię a grunt mokrawy i tylko na początku był impregnat.
Po poprzednim właścicielu było sporo desek więc wykorzystaliśmy.Teraz pomyślimy inaczej.
Pozdrawiam
Halinko dziękuję 
Krysiu, te nóżki są trochę za długie, bo myślałam że będzie mało stabilny i głębiej trzeba będzie go wkopać, ale nóżki zawsze można skrócić. Na pewno drewno od dołu będzie próchnieć... ale dużo roboty żeby coś wymienić nie ma... Mi się wydawało, że spory ten kompostownik
... Czytałam że minimum powinien być metr na metr i taki jest... Wysokość siatki jest około 115 cm + nóżki do wbicia w ziemię. Ten kompostownik to mój wymyślunek, więc nie wiem jak się bezie praktycznie sprawował... zobaczymy ;) dla mnie i dwa kompostowniki to za mało... ale na szczęście działka brata jest niezagospodarowana i trochę tam wysypujemy...

Krysiu, te nóżki są trochę za długie, bo myślałam że będzie mało stabilny i głębiej trzeba będzie go wkopać, ale nóżki zawsze można skrócić. Na pewno drewno od dołu będzie próchnieć... ale dużo roboty żeby coś wymienić nie ma... Mi się wydawało, że spory ten kompostownik

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
ALUTKU kompostownik fajowy a jesień już całą gębą zawitała do Ciebie 

Gratuluję kompostownika. Bardzo udany. Piękne zdjęcia jesienne, a jeżyk bardzo sympatyczny 

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brawo,kompostownik wyszedł super
Zdięcia jesienne piękne...ale mnie jest szkoda lata

Zdięcia jesienne piękne...ale mnie jest szkoda lata

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Super pomysł z tym kompostownikiem
ja tez uważam, że kompostownik mozna zrobic ... z tego co sie ma pod ręką, niekoniecznie wydając forsę w sklepach.
Fajne te jesienne fotki... i takie ... słoneczne
Alu, widziałam u Ciebie na ogrodzeniu takie maty ? są ze słomy czy z czegoś innego ? zdejmujesz je na zimę ? jak się sprawują ?

Fajne te jesienne fotki... i takie ... słoneczne

Alu, widziałam u Ciebie na ogrodzeniu takie maty ? są ze słomy czy z czegoś innego ? zdejmujesz je na zimę ? jak się sprawują ?
Ala
on działa na 10 m tzn ze wszystkich stron, a że ja mam nieużytkowy strych 180m2....no to kupiłam tyle.
Jeśłi masz dach odeskowany no to nie wiem, ale wiem jedno - kuna wlezie w każdą szczelinę.
on działa na 10 m tzn ze wszystkich stron, a że ja mam nieużytkowy strych 180m2....no to kupiłam tyle.
Jeśłi masz dach odeskowany no to nie wiem, ale wiem jedno - kuna wlezie w każdą szczelinę.
Alu, piękne jesienne fotki
Ach, te kolorki
Śliczne! ale najbardziej podoba mi się aniołek w objęciach -chyba?- sumaka.
Pozdrowionka

Ach, te kolorki

Pozdrowionka

- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Piękne fotki Ala....
i kompostownik jak się patrzy
ale najbardziej urzekł mnie aniołek
i kompostownik jak się patrzy

ale najbardziej urzekł mnie aniołek

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ogród przybiera jesienne barwy - taka kolej rzeczy. Ładnie wpisuje się w taką tonację chryzantema o płomiennych barwach.
Santolina od Ciebie urosła w zgrabny krzaczek. Super ma pokrój
Santolina od Ciebie urosła w zgrabny krzaczek. Super ma pokrój

Witajcie... w tym tygodniu wreszcie trochę słoneczka i od razu lepiej się robi
Szkoda tylko że wieczory już takie zimne...
Dziękuję wszystkich za pochwałę kompostownika ;)
Jadziu, jeszcze dużo lata u mnie i kolorów letnich, ale te jesienne są takie energetyzujące...
Iza, jeżyk bardzo mnie zaskoczył... bo zawsze wzdychałam na forum że nie widziałam żadnego a tu proszę... nawet pobiegłam po jedzonko dla niego ale w między czasie uciekł
Grazia, mnie też szkoda lata, jak zwykle tak szybko czas leci... ale chcę się nauczyć zachwycać każdą porą... bo takie ciągłe smutanie, że koniec lata i narzekanie na zimę a potem czekanie na wiosną zabiera nam 2/3 roku, i czas przez to dużo szybciej leci a i my się nie potrzebnie denerwujemy... staram się zrozumieć bieg przyrody by pogodnie patrzeć na wszystkie jej kaprysy
Ave, miło, że mnie odwiedziłaś, właśnie dlatego lubię jesień... taka słoneczna i kolorowa jest
A w tym roku będzie piękna bo sporo ostatnio popadało... Maty są słomiane, ale zakładałam je w tym roku na wiosnę...na zimę nie będę ich zdejmować bo to szkoda zachodu i tylko się je pokruszy. One kilka lat wytrzymują, niedaleko na ogródku takie widziała, szarzeją, marszczą się trochę ale nawet takie zniszczone mi się podobają
Wyglądają bardzo naturalnie... ja lubię takie żółtawe dodatki w ogrodzie.. wiklina jakoś mi nie pasowała...bo bardziej ażurowa jest, ciemna i oczywiście ponad 2 razy droższa...no ale i wytrzymalsza...
Tess, dzięki za rady... będę myśleć... i obserwować..
Dala, dziękuję... mi tez to zdjęcie bardzo się podoba... i oczywiście to sumak... ta skrzynia ma ciężką historię... nic nie chce w niej rosnąć.. wszystko zamiera
może dlatego że co jakiś czas mrówki robią w niej ogromne mrowisko... więc posadziłam tam sumaka... bardzo mi się podoba jak się przebarwia i bardzo chciałam go mieć, ale straszyliście że zawojuje cały ogród więc wsadziłam go do donicy 
Patryku, prawda? te kolorki tak dobrze nastrajają
Grześ, fajnie, że wpadłeś... no aniołek ładnie się tam wpasował
a i sumak ładnie się przebarwia co mnie bardzo cieszy 
Jacek, właśnie... taka kolej rzeczy.. ja tam lubię jesień
Chryzantema niestety już zdechła ale jej miejsce zajęły ładne wrzosy
Choć chryzantema miała wyjątkowe kolory i kształt kwiatów... może jeszcze sobie jakąś kupię... lubię te kwiaty... mam sentyment bo naszej produkcji... i kocham ich śmierdzący zapach ! coś mnie za serce łapie 

Dziękuję wszystkich za pochwałę kompostownika ;)
Jadziu, jeszcze dużo lata u mnie i kolorów letnich, ale te jesienne są takie energetyzujące...
Iza, jeżyk bardzo mnie zaskoczył... bo zawsze wzdychałam na forum że nie widziałam żadnego a tu proszę... nawet pobiegłam po jedzonko dla niego ale w między czasie uciekł

Grazia, mnie też szkoda lata, jak zwykle tak szybko czas leci... ale chcę się nauczyć zachwycać każdą porą... bo takie ciągłe smutanie, że koniec lata i narzekanie na zimę a potem czekanie na wiosną zabiera nam 2/3 roku, i czas przez to dużo szybciej leci a i my się nie potrzebnie denerwujemy... staram się zrozumieć bieg przyrody by pogodnie patrzeć na wszystkie jej kaprysy

Ave, miło, że mnie odwiedziłaś, właśnie dlatego lubię jesień... taka słoneczna i kolorowa jest

Tess, dzięki za rady... będę myśleć... i obserwować..
Dala, dziękuję... mi tez to zdjęcie bardzo się podoba... i oczywiście to sumak... ta skrzynia ma ciężką historię... nic nie chce w niej rosnąć.. wszystko zamiera

Patryku, prawda? te kolorki tak dobrze nastrajają

Grześ, fajnie, że wpadłeś... no aniołek ładnie się tam wpasował

Jacek, właśnie... taka kolej rzeczy.. ja tam lubię jesień

Alu, i dobrze zrobiłaś! Bo sumak jest piękny, zwłaszcza jak się jesienią przebarwia, ale to strasznie ekspansywne drzewo; gdy naruszysz jego korzenie w ciągu roku na ogrodzie wyrośnie Ci las sumakowy
Mamy teraz piękną, słoneczną jesień :P Jest świetliście i kolorowo, wszędzie snuje się babie lato...
Miłego dnia życzę

Mamy teraz piękną, słoneczną jesień :P Jest świetliście i kolorowo, wszędzie snuje się babie lato...
Miłego dnia życzę

Daluś mam tylko nadzieję, że przetrwa zimę w tej donicy...
Pokażę Wam teraz trochę zaległych zdjęć... ku przypomnieniu co kwitnie w lipcu
lilia orientalna NN i liatra:

Lilia chyba Conca d'or i różyczka okrywowa NN.. może ktoś rozpozna.. teraz jak noce chłodne to kwiaty rozwijają się w kolorze delikatnego różu... coś pięknego... i żadnych chorób nie miała...

Łubin z floksami i jeżówki:

Pączek rozwaru z towarzyszem i rabatka:

Różyczka pienna i liliowiec:

Kłosowiec i czarnooka Zuzanna

Lawenda francuska i szczeć brawierska :

Pokażę Wam teraz trochę zaległych zdjęć... ku przypomnieniu co kwitnie w lipcu

lilia orientalna NN i liatra:

Lilia chyba Conca d'or i różyczka okrywowa NN.. może ktoś rozpozna.. teraz jak noce chłodne to kwiaty rozwijają się w kolorze delikatnego różu... coś pięknego... i żadnych chorób nie miała...

Łubin z floksami i jeżówki:

Pączek rozwaru z towarzyszem i rabatka:

Różyczka pienna i liliowiec:

Kłosowiec i czarnooka Zuzanna

Lawenda francuska i szczeć brawierska :

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu a na ostatniej fotce z dwoma motylkami jest..............?
Chyba to mam
.
A przy okazji umknęłaś mi z wątkiem i tak oto trafiam na 15 stronę
Chyba to mam

A przy okazji umknęłaś mi z wątkiem i tak oto trafiam na 15 stronę