Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Całkiem sporo tej zupy będzie, u mnie z 2 kg wychodzi zupa jak dla sześcioosobowej rodziny na 2 dni :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ania D. pisze:Tomek, ale dlaczego zależy Ci na melonowej, a nie na innych, smaczniejszych i wygodniejszych w kuchni dyniach?
Bo u mnie nie ma takich dyń jakie Ty masz
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Tomek , pozwol sobie zaznaczyć ,że u Ciebie nie ma innych dyń , bo po prostu ich nie wysadzasz ... Jako żywo przypomina sie opowieść : - Gospodarzu ,a czemu to nie macie ziemniakow ? _ Ziemniaków?One u nas nie rosną... -No a czemu nie widać kukurydzy?? _Przecież nie urośnie !! - No to może jakbyście posadzili truskawki , to urosną ???.. Ano JAKBYŚMY posadzili to urosną ! I truskawy , i kukurydza , i ziemniaki .. ;:14 . Tomku , nasiona dyni nie problem , odezwij sie np. na przełomie roku , moge Ci przesłać te które uprawiam :wink:

Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
wegetarianka
200p
200p

Post »

:) kto szuka ten znajdzie, ja ostatnio w swoim regionie wyczaiłam plantację dyń, Pan się ogłaszał, że ma ozdobne, to pojechałam, choć zastrzegał, że w rachubę wchodzą ilości hurtowe... Byłam w raju! Przywiozłam 4 skrzynki dyń przeróżnych, w tym trochę typowo ozdobnych dla córci; niektórych do tej pory nie rozgryzłam, a koleś nie wiedział nawet za bardzo jakie to są, pomijając te oczywiste ;) a dyniami zajmuje się od ponad 10 lat... Niestety nie miał poszukiwanej przeze mnie butternut :/
Trzeba uskutecznić jakąś propagandę na rzecz smacznej dyni! :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój baternut niestety nie zawiązał :( , trudno , spróbuję w przyszłym roku. Bambino mam 3 szt tak na oko 3kgmowe i jedna malutka zawiązana, ale rośnie o dziwo wbrew pogodzie :shock: . Atlantic zawiązał 2 szt, jedna dojrzała i odcięłam ją i .... dotoczyłam do końca ogrodu. :;230 dalej , mój M nie ułomek ledwo ją doniósł do ganku (upierdliwa do uchwycenia bo okrągła). Podejrzewam, że waży ok 70-80 kg :roll: jejuu kto to zje ;:224 ...
Druga zawiązała się na stercie cegieł na samej górze, jest chyba ok 1/2 większa od pierwszej. Ostatnio synek mnie zapytał: mamuś a jak my ją z tamtąd ściągniemy??? Jak wspomniałam sąsiadowi , że trzeba ją chyba będzie już do domu zabrać, to płaczliwym tonem powiedział : nie, no niech jej pani nie zabiera, na co ja będę patrzeć co dzień? :;230 A tłumaczyłam mu jak pęd poszedł do niego jak ma zapylić i mieć swoją.... on nie umie on nie wie jak... to teraz wzdycha do mojej "bańki".
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Tomek, wysyłam priv.
Wegetarianka, dawaj zdjęcia, bardzo jestem ciekawa Twoich dyń.
wegetarianka
200p
200p

Post »

Aniu, jak wydobędę z piwnicy, to pstryknę, na bank są tam: delicata i buttercup, brałam raczej te średnie i mniejsze, miał sporo balonów, prowansalskich i przeróżnej maści F1, miał też hokkaido. Kontakt jest z Wisznic, jeśli ktoś reflektuje- mogę podać na priv, Ciebie Aniu ten kontakt bardzo zapewne zainteresuje :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania D. pisze:Tomek, wysyłam priv.
Wegetarianka, dawaj zdjęcia, bardzo jestem ciekawa Twoich dyń.
Mam tylko dwie dynie wiecej nie sialem kiedys mialem takie tez dynie tylko były duzo wieksze przypadkowo sie dowiedzialem ze ta 2 to piżmowa mialem ich 7 ważyły po 10-13kg
http://img831.imageshack.us/img831/3554 ... ovarst.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/2111 ... chatag.jpg

Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Moje pierwsze w życiu cudeńka ;:138 :

Obrazek

Obrazek

To moja czwarta, która jako ostatna zaczeła rosnąć, a przerosła wszystkie i ma dziwny "jajowaty" kształt ;:224

Obrazek

Mam do Was pytanie, czy zostawiacie wasze dynie leżąc na boku cały czas, czy je przekręcacie?

Pozdrawiam i życzę miłej środy :wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoich dyń nie przekręcałem i tak sie ładnie wybarwiły

Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda moja dynia bambino w środku ładny kolorek żółtopomarańczowy

http://img299.imageshack.us/img299/6711/zdjcie0110l.jpg

wegetarianka
200p
200p

Post »

Piękne dynie :) Czy ktoś z Was wybiera się na festiwal do Wrocka? Od 2 lat planuję i zawsze jakoś w poprzek, może w tym roku się uda?
W przekręcaniu dyń jest jakiś sens, IMO, choć sama nie przekręcam, daję szansę naturze :)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

aniusia24 pisze:to taka dynia? Obrazek
Takie dynie w przyrodzie nie występują :evil: ! Opakowanie jest niby odmiany Marina di Chioggia , i powinno przedstawiać owoc rzeczywiście tej odmiany , zwłaszcza że firma F... szczyci sie korzeniami blisko 250 letnimi . Zupełnie nie rozumiem , po co takie zdjęcia obrabia sie w fotoszopach i zmienia radykalnie wygląd ?? Do rzeczy : dynia Marina di Chioggia przynależy do rodzaju dyń olbrzymich - szypulka przy styku z owocem ZAWSZE sie zwęża - a obraz przedstawia szypułke mocno rozszerzoną ( jak u dyń piżmowych ) .Przeciwległa część( spód) jest zakończona "turbanem" , a na zdjęciu trudno to dostrzec .. Powierzchnia dyni jest pokryta "bąblami" ulożonymi na użebrowaniu-segmentach ... a tych użebrowań jest ok. dwukrotnie więcej niż w rzeczywistości . Nie żebym sie czepiał szczegółów , ale wkurza mnie takie nadgorliwe manipulowanie , a tym bardziej że bez sensu , nic to nie da ;:14 . Czy to nie idzie pokazać na opakowaniu jak należy , bez kombinowania ?? Pozdrawiam :wit
mmnk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2010, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wegetarianka pisze:Piękne dynie :) Czy ktoś z Was wybiera się na festiwal do Wrocka? Od 2 lat planuję i zawsze jakoś w poprzek, może w tym roku się uda?
W przekręcaniu dyń jest jakiś sens, IMO, choć sama nie przekręcam, daję szansę naturze :)
Wegetarianko-ja jadę z całą rodzinką:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”