Storczykowe szaleństwo Joane

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane

Post »

Anetko, też bardzo mi się podobają ;:196
justus27 pisze:Joasiu, ona jest identyczna, jak moja
Justynko, twoja jest większa i trochę inaczej wybarwiona. W zeszłym roku miała 5 kwiatuszków.
justus27 pisze:czy Twoja en.cochleata pachnie?
Tak, każda Encyclia cochleatum pachnie.
Zabka_Monis pisze:No i oczywiście mam problem z blc. Hawaiian Satisfaction Romantic :( Cztery razy mi wypadł z doniczki... korzenie ma całkiem suche... podlewam ją raz na tydzień i myślę czy nie wsadzić ją do samego sphagnum. Co o tym myślisz? :)
Moniko, jeżeli co tydzień podlewasz i u Ciebie tak szybko wysycha to włożyłabym mech do środka. U mnie obie, (każda w innym podłożu) ładnie rosną i wypuszczają nowe korzenie jak i przyrosty. Nawet jedna co normalnie nadawała się do wyrzucenia, bo miała całkiem stare psb i zgnite korzenie, obecnie wypuściła dwie psb i ładnie rośnie.

Dorotko miło mi. ;:196 dla Ciebie.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu troszkę sphagnum włożyłam do środka... ale mimo to po kolejnej upadce blc. znów widziałam , że sphagnum jest suche! Do samego sphagnum troszkę boję się włożyć ze względu na nową psb.. Cóż chyba pozostanie mi częściej podlewać. Tylko znów kłopot czy wyczuję odpowiedni moment. A Ty w jakich podłożach masz swoje? :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, katleje się bardzo dobrze czują w suchszym podłożu. To znaczy, że pomiędzy podlewaniem powinny dobrze przeschnąć. Moje niekiedy są też bardzo wysuszone, ale to lepiej niż za mokro.
Co do podłoża to mam je w tej mieszance co ty, druga w korze z kawałkami kamyków glinianych podobnych do keramzytu, tylko inaczej preparowane. Jeszcze w podłożu od hodowcy. Są różnej wielkości i mają różne zapotrzebowanie na wodę. One ją gromadzą w psb. Dlatego jak stare się zbytnio nie marszczą to nie podlewaj za często, szczególnie teraz, a wkrótce nowa psb puści ładne korzenie. ;:108
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Asiu, dziękuję za wytłumaczenie :) Będę postępować wedle Twoich wskazówek. Tylko pytanie jak długo przetrwa nowa psb. Zauważyłam na niej brązowe plamy i zastanawiam się czy nie opryskać go czymś na to?
Aha i jeszcze jedno = zdenerwowałam się na sabotka i wykopnęłam go na tydzień na balkon. Może to go czegoś nauczy....
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, to na psb to uszkodzenia mechaniczne. Spróbuj spryskiwać podłoże. A przede wszystkim zadbaj aby nie wypadał, bo się nigdy mocno nie ukorzeni.

Dzisiaj Paphiopedilum otworzyło trochę pączek.
Obrazek

I zdjęcie bellatulum na życzenie Dusi i Grażynki.
Obrazek

Nowa psb na katleji od Justyny
Obrazek
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asieńko sabotek otwiera uroczą buźkę ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Ależ on (paphiopedilum) ma wspaniałe kolory :shock:
A Wiesz jaka to cattleya od Justyny?
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko, ta jego buźka jest niesamowicie cudna i dolna część jakby miała połysk :D
kasiunieczka_32 pisze:A Wiesz jaka to cattleya od Justyny?
Na pewno forbessi ale nie pamiętam czy zwykła, czy alba. Może ona nam odpowie jak tu zaglądnie. :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne Paphiopedila, i bellatulum, i concolor. Jeszcze chyba jest odmiana concobellatulum? Szkoda, ze są takie trudne w uprawie, bo te odmiany mi się podobają...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane, Powiadasz większa od Twoje?j Encyclia, oczywiście? A mi się wydawało, że ten kwiatuszek jest maleńki hihi...muszę się bliżej jej przyjrzeć ;:108

Piękna psb Ci rośnie. A katlejka to "alba". Moja tylko korzonki puszca. Ale stoi w słoneczku, może przed zimą jeszcze wypuści jakiś przyrost ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Asiu ależ piękne kropeczki ma Twoje Paphiopedilum :) Urocze :)
Odnośnie Cattleyi dostosuję się do Twoich rad i DZIĘKUJĘ za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

ale sabotek to prawdziwe cudo ;:138 Nic tylko pogratulować ;:7
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Joasiu, encyclia prześliczne. Coraz bardziej się zastanawiam nad zakupem, he he ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze:Jeszcze chyba jest odmiana concobellatulum? Szkoda, ze są takie trudne w uprawie, bo te odmiany mi się podobają
Dusia jest bardzo dużo odmian Paphiopedilum z listkami kolorowymi. Co do uprawy to nie są trudne. Wystarczy tylko się dowiedzieć jakie mają potrzeby i ich przestrzegać. Najważniejsze to wyższa wilgotność powietrza i czas spoczynku.
justus27 pisze:Joane, Powiadasz większa od Twoje?j Encyclia, oczywiście? A mi się wydawało, że ten kwiatuszek jest maleńki hihi
Justynko, wśród Encycli cochleatum są też różne krzyżówki, więc różnił się wielkością zarówno rośliny jak i kwiatu. Mają też zróżnicowane wybarwienie.
U mnie teraz druga niedługo otworzy pąki i jestem ciekawa jak będzie wyglądać?

Moniko, goskledziękuję w imieniu Paphiopedilum. :lol:

Justynko Encyclie są bardzo wdzięczne. Jak się uśmiechniesz to możesz mieć odemnie z podziału. :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia jest bardzo dużo odmian Paphiopedilum z listkami kolorowymi. Co do uprawy to nie są trudne. Wystarczy tylko się dowiedzieć jakie mają potrzeby i ich przestrzegać. Najważniejsze to wyższa wilgotność powietrza i czas spoczynku.

U mnie raczej z tym jest problem, bo uprawiam wszystko systemem ciągłym a wilgotność jest taka, jaka jest, nie mam na nią wpływu, a nawilżacz zepsuł się 3 lata temu. Chyba będę musiała zrezygnować z Paph. bellatulum, do czasu, aż będę miała miejsce i możliwość na orchidarium.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”