Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo cz.2

Post »

Pamelko, dla nas już grzybów nie wystarczyło, wszystkie wyrosły na Lubelszczyźnie :P . Ach, ten problem z miejscem. Chciałoby się mieć i wiszące ogrody jak w Babilonie, były by piętra i ile nowego miejsca ;:224

Martuś, na to nie wpadłam. Ale kilka rachitycznych sosen rosło w tym lesie, muszę się przyjrzeć :;230 Tylko jak już znajdę miotłę na 30m wysokości, to co dalej? Ściąć drzewo chyba bym musiała żeby się do niej dostać :twisted:

Aniu, mnie też zdjęcie aksamitki przypadło do gustu. Nieraz oglądam jej zdjęcia i nie rozpoznaję moich roślin, jak jakiś detal znajdzie, nie chcę uwierzyć że to z naszego ogrodu :lol:

Ewuś, ano jakoś tam ustawia sobie przysłonę i robi takie fotki. Dla mnie to jednak wyższa szkoła, ja najchętniej w opcji głupi jasiu działam :D

Tomku, bardzo się cieszę że do mnie zaglądasz :D Ściółka z trawy to wiele zalet, też ją dawałam na ścieżki w ozdobnej części i spisała się świetnie. I nie ma problemu z nadmiarem trawy w kompostowniku. Zbiory skromne, ale w ciągu sezony miałam swoje ogórki na mizerię, fasolkę szparagową, nawet małe kapusty na sałatki. Cukinie jeszcze zbieram, czeka na wykopanie marchewka. Będę też miała do zamrożenia nać selera i pietruszki. Wyjątkowo udały mi się dynie, jedna 9kg, dwie po 13,5 kg. Jak na moje warunki glebowe to duże. Wiem że u Ciebie był problem z sezonem warzywnym, ale jak tam pomidory w szklarni? Wyglądały na bardzo bujne.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj trafiła mi się wycieczka do rezerwatu Dolina Juraniowa na Słowacji. Nie padało, ale trochę brakowało słońca. W tym miejscu byłam po raz trzeci, ale niezmiennie zachwyca mnie skalny krajobraz Juraniowej Cieśniawy i huk wodospadów. W drodze powrotnej obejrzałam pięknie zachowane drewniane domy w Chochołowie. Cebulki jeszcze nie posadzone, a więc liczę na pogodę w nadchodzącym tygodniu :D

Wąwóz tzw. Juraniowa Cieśniawa.
Obrazek

Łąki górskie przybrane były zimowitami.
Obrazek

Straszne, prawda? Widać było go już z daleka.
Skubaniec spał na asfalcie bo miał cieplej niż na trawie. Wcale się nie przejmował przechodzącymi obok ludźmi, zainteresował się dopiero jak nadleciała jakaś mucha- próbował ją złapać, po czym wrócił do przerwanej drzemki :D
Obrazek

W Chochołowie jest wiele tradycyjnych wiejskich ogródków, wspaniale wkomponowanych w otoczenie.
Obrazek

Są jednak i takie "kwiatki" :lol: Pozostawiam z życzeniami udanego tygodnia :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Udana wycieczka widzę była Aniu :uszy
Najpiękniejszy wąwóz, a psina miejsce sobie znalazła ;:14
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, ja chcę taki potoczek u mnie! Jakbym to hostkami i trawami obsadziła, dopiero byłoby pięknie :;230
Aniu, rustykalne ogródki piękne na swój sposób... Tylko ten jelonek na uwięzi jakiś z innej bajki... :)
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, śliczne widoki rzeczka genialna. Dom z drewna to moje niespełnione marzenie (tutaj sobie wzdychnęłam).
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Zdjęcia ogrodu, jak zwykle śliczne. Dużo pomarańczowego koloru u ciebie ostatnio. Pomarańczowe dynie, kwiaty.. i nawet kurka taka ruda :) Ciekawe fotki z wycieczki.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zobaczyłam tego psa, pierwsze wrażenie było bardzo nieprzyjemne :roll: dopiero potem się zorientowałam, że on tylko drzemie :lol: Gratuluję wyprawy ;:138
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Co do psa to miałam takie samo odczucie jak moja poprzedniczka :wink: ale dobrze że to tylko wrażenie ;:108 Piękna fotorelacja z wycieczki ;:138
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe komentarze :D Z trudnością odpisuję, bo jeden z moich kotów usiłuje wejść mi na głowę, aktualnie układa się w okolicy szyi i zasłania mi całą klawiaturę, a i jeszcze mizia mi mokrym nosem po twarzy :twisted:

Pamelko, Aniu i Arletko, właśnie widok tego psa, jak leżał nieruchomo był taki przerażający, bo dziad ani drgnął! A zaraz obok była bacówka i to był jeden z trzech strażników, a zarazem żywa reklama, nie było człowieka żeby nie przystanął i nie sprawdził o co chodzi. Wyglądał po bliższym przyjrzeniu na szczęśliwego, tylko Ci natrętni gapie przeszkadzali mu spać :;230

Naprawdę Martuś, musiałabyś się wyposażyć w sprzęt alpinistyczny żeby obsadzić ten potok, bo skały pionowe i śliskie od ściekającej wody. Bardzo skąpa roślinność - no bo jak tu się uczepić takiej powierzchni. Mówisz że jelonek nie pasuje? Bo widziałam też osiołka w tej samej miejscowości, też był taki piękny :lol:

Gosiu, tak się zastanawiałam jak jest w takim domu w środku- pewnie przyjemnie o każdej porze roku. Tylko w tej dawnej architekturze wiejskiej trochę małe okna jak dla mnie.

Izo, pomarańczki są fajne, zwłaszcza w ponury dzień :D Wiosną niemal nieobecne, dopiero późnym latem mogę podziwiać takie kolory. Ale np. za taką typowo pomarańczową aksamitką nie przepadam.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dzisiaj w jednym z marketów- rośliny wymęczone, biedne żywotniki, cyprysiki i różaneczniki na wpół żywe. Wypatrzyłam za to na przecenie ciekawą książkę - Najpięniejsze ogrody botaniczne świata. Duży format, kredowy papier i to za jedyne 10zł :heja

A tymczasem w Ankowie:

Kłosowiec anyżkowy - trochę przegięte kolory na zdjęciu, ale faktycznie w miarę kwitnienia robi się niebieski, a zaczyna od takiego brudnego, słabego fioletu. Teraz mi się bardzo podoba.
Obrazek

Kleome bardzo mi się spodobała, mój pierwszy z nią sezon, ale nie ostatni.
Obrazek

Miechunka urosła bardzo mała, ma po jednym lampioniku na pędzie.
Podobno owoce jadalne, ale nie smaczne.
Obrazek

Rozchodnik okazały wciąż w pełni rozkwitu.
Obrazek

Aster gawędka- faktycznie jest trochę jaśniejszy niż na zdjęciu.
Obrazek

Co ja się namęczę żeby pisać do Was- kot przeszedł na strategiczną pozycję i głową przytrzasnął mi prawą rękę- trzyma też jedną łapką, żebym za dużo nią nie ruszała. Połowa klawiatury zasłonięta czarnym ciałem. Dobrze że dzisiaj nie zamknął mi żadnego programu jak przedwczoraj.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu widzę ze masz miechunkę u nas to się nazywa physalis lub bardziej popularnie "l'amour en cage czyli miłość w klatce" fajnie co?
Zauważyłaś mój avatar ? to właśnie miechunka, jak uschnie wygląda jak przezroczysty lampionik z nasionkiem w środku. Moje dzieci lubią owoc w smaku przypomina winogrono(mój mężuś się wtrącił) a cukiernicy często kładą go na tort jakoś oblewają lukrem , ja osobiście nawet lubię.
Raz tylko udało mi się ja wysiać, (stąd mój awatar), tego roku znowu nie wykiełkował :(
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Ankowie jak zwykle pięknie ;:138
Wracając do pieska to faktycznie niedobrzy ludzie nie dali mu się zdrzemnąć :;230 :;230

A i ;:196 ;:196 ;:196 wiesz za co :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, francuskie nazwy są jak poezja :D Ślicznie nazwali tę roślinę. Faktycznie te ażurowe lampioniki jakie powstają później są bardzo ciekawe. Wiele osób skarży się na dużą ekspansywność wieloletnich miechunek, a Ty wysiewasz co roku? Chyba jakiś inny gatunek masz w uprawie. No i teraz muszę spróbować czy faktycznie winogrona przypomina- pewnie też zależy od gatunku. Mężuś czujny i pomocny w opisie roślin, to się chwali :uszy Pozdrawiam :wit

Arletko, finał był taki że i serek owczy kupiłam i zobaczyłam jak się wędzi sery w bacówce. No i ten komplement od bacy, który mnie po prostu doprowadził do zgonu ze śmiechu : młoda, piękna i ma wszystkie zęby... :;230 Polecam wycieczki w Tatry słowackie, można się dowartościować :;230

Oj, nie ma sprawy, Arletko.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Ci faktycznie baca komplement strzelił :;230 :;230
Tatry i nasze i słowackie są piękne ;:108 często jeździmy na Słowację do Liptovskiego Miculasa :D
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Aniu ...przejrzałam "kawałek " Twojego ogródka ...i jestem bardzo zaskoczona ...robisz naprawdę ciekawe zdjęcia i bardzo mi się podobają ..." to co misie lubią najbardziej " fotografia to mój kolejny "konik" a Ty masz to coś ...gratulację ...idę dalej oglądać ... ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”