Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Ja wierzchołek pędu w połowie sierpnia obciąłem. Liści tylko parę jej zabrałem zresztą te liście już były prawie suche miały jakieś duże suche plamy i dziurki
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam amatorów dyń, od pewnego czasu również dyniuję
W tym roku trochę bezmyślnie podeszłam do tematu i część uprawy dyniowej zagłuszyły mi topinambury, w przyszłym roku dyńki będą miały specjalnie wydzielone miejsce.
Również jestem ogromną fanką hokkaido ze względu na gabaryty i smak, lubię też prowansalską- raczej do zup, delicata super nadaje się do faszerowania i zapiekania; jestem natomiast bardzo rozczarowana dynią makaronową :/

Również jestem ogromną fanką hokkaido ze względu na gabaryty i smak, lubię też prowansalską- raczej do zup, delicata super nadaje się do faszerowania i zapiekania; jestem natomiast bardzo rozczarowana dynią makaronową :/
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Witajwegetarianka pisze: lubię też prowansalską- raczej do zup, :/

-
- 200p
Frant, u mnie zupy bezkiełbaskowe się jada ;) a jeśli zupa wydaje się być mało pożywna, zawsze można ją doposażyć ;)
Ja dynię piekłam, potem wrzucałam do zupy i miksowałam, pyszna była i aromatyczna, z szałwią, rozmarynem, olejem z pestek dyni, w konsystencji musu wręcz, nie każdemu by odpowiadała, ale na jesienne czy zimowe dni dla mnie rewelka
Pyszne są też zupy dyniowe z mlekiem koko, mlask mlask 
Ja dynię piekłam, potem wrzucałam do zupy i miksowałam, pyszna była i aromatyczna, z szałwią, rozmarynem, olejem z pestek dyni, w konsystencji musu wręcz, nie każdemu by odpowiadała, ale na jesienne czy zimowe dni dla mnie rewelka

- Tomek-Warszawa
Ważyłem swoją dynie http://img840.imageshack.us/img840/7708/zdjcie0100b.jpg odmiana bambino i waży 17kg

-
Ważyłeś na polu , czy już ostatecznie zerwałeś ?
- Tomek-Warszawa
Już jest zerwana i leży na polu
-
Ten cały tydzień ma być ładnie i cieplo , więc ja jeszcze sie wstrzymuje z ostatecznymi zbiorami
. Ale próbnie ściąłem kilka Hokkaido , zanioslem do tunelu -niech dosycha ... Ale przy zrywaniu bardzo trzeba z nią uważać , lubi "chrupnąć " przy szypulce .. Możliwe ,że ta chrupkość to widomy znak niedoboru jakiegoś składnika , np. potasu ..
No i tak w ogóle , to dynia raczej codzień gości na talerzu ... Prasa codziennie podaje info o zatrutych grzybami , a o przedawkowanych dyniami nie podaje .. Ale jak poda , to na pewno będe w tej grupie , bankowo 

Frant, nie tylko Ty
. U mnie też codziennie dynia, w sumie co najmniej raz dziennie. Ja już prawie wszystkie dynie zwiozłam, bo noce juz zimne, a zresztą potem i tak nie dałabym rady tego zwieźć. Dziś wreszcie moja ulubiona zupka krem z dyni, rozgrzewająca, pyszna. Mnie ogromnie zauroczyła Butternat i Lunga di Napoli, obie pyszne. Lunga di Napoli rośnie jak zwariowana, mamy wielkie, długaśne i grube cygara. Na pewno wejdzie na stałe do naszego ogrodu, podobnie jak Butternut.
Nie mogę zrozumieć, dlaczego w Polsce sprzedaje się nasiona tak słabych dyń jak melonowa (chodzi mi o różne aspekty, tu też wielkość, która nie sprzyja uprawie w ogrodzie - trudno potem taką dynię i przewieźć i szybko zjeść). Nie wiem, dlaczego tak trudno kupić nasiona Butternut

Nie mogę zrozumieć, dlaczego w Polsce sprzedaje się nasiona tak słabych dyń jak melonowa (chodzi mi o różne aspekty, tu też wielkość, która nie sprzyja uprawie w ogrodzie - trudno potem taką dynię i przewieźć i szybko zjeść). Nie wiem, dlaczego tak trudno kupić nasiona Butternut
-
- 200p
Butternut jest faktycznie ciekawa, ale nie miałam jej u siebie, Lunga Di Napoli też rozważę jeśli miejsca mi wystarczy; a planów kulinarnych na dynie mam tyle, że nie wiem czy zdążę ;)
Tomek Ty tą dynię dla siebie czy na Festiwal się wybierasz? ;) ja zdecydowanie jestem za mniejszymi sztukami.
Tomek Ty tą dynię dla siebie czy na Festiwal się wybierasz? ;) ja zdecydowanie jestem za mniejszymi sztukami.
-
Ania D. pisze:Nie mogę zrozumieć, dlaczego w Polsce sprzedaje się nasiona tak słabych dyń jak melonowa Nie wiem, dlaczego tak trudno kupić nasiona Butternut
No tak, powodow jest pewnie sporo : Butternut nie bardzo sie nada na "halołin" , a pestki też ma mizernie małe ... A Melonową sprobowalem , na targu sprzedają u nas na kawalki .. I nie chce nikogo urazić , bo mowie o ODMIANIE dyni , a nie o hodowcach .. Ale powiem krótko : takich rzeczy nie powinno sie sprzedawać , to-to niewiele ma wspólnego ze smakiem dyni jadalnej

Tak, ja wiem, że można kupić. Z polskich firm Butternut miał Legutko i jakaś mała firma, której nazwy nie pamiętam. Kupiłam wysyłkowo, bo w żadnym sklepie ogrodniczym u mnie Butternut nie było, nawet w takich dużych. Za to dynia melonowa była we wszystkich.
Powinny być sprzedawane nasiona średnich odmian dyni, ale w sklepach ogrodniczych raczej takich nie ma. U mnie melonowa miała od 18 do 25 kg. Była to nasza pierwsza odmiana, którą uprawialiśmy. Mam wrażenie, że w sklepach ogrodniczych są albo nasiona dyń wielkich i mało smacznych, albo ozdobnych. a takich naprawdę smacznych i atrakcyjnych dyń nie ma.
Powinny być sprzedawane nasiona średnich odmian dyni, ale w sklepach ogrodniczych raczej takich nie ma. U mnie melonowa miała od 18 do 25 kg. Była to nasza pierwsza odmiana, którą uprawialiśmy. Mam wrażenie, że w sklepach ogrodniczych są albo nasiona dyń wielkich i mało smacznych, albo ozdobnych. a takich naprawdę smacznych i atrakcyjnych dyń nie ma.
- Tomek-Warszawa
Dla siebie. Będzie z niej zupa a nasiona część się zje a część zostanie na nasienie. Mam jeszcze drugą dynie też bambino wagę pewnie ma taką samą tylko jest bardziej spłaszczona jutro zrobię zdjęcie tej drugiej. Na wiosnę kupie też melonową żółtą może urośnie jeszcze większa niż bambino.Moja sąsiadka ma jedną dynie co waży 70kg ale nie wie jaka to odmiana skórę ma żółtą.wegetarianka pisze:(...)
Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
- Tomek-Warszawa
A ja mam blisko 2 duże sklepy ogrodnicze i nigdy nie mają dyni melonowej żółtej myślę ze będzie ona na wiosnę w dużym markecie AuchanAnia D. pisze:Tak, ja wiem, że można kupić. (...)
Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
Tomek, ale dlaczego zależy Ci na melonowej, a nie na innych, smaczniejszych i wygodniejszych w kuchni dyniach?