Storczyki Katarzynki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Katarzynki
Pewnie po prostu chciał zakwitnąć, teraz będzie się pojawiać coraz więcej pędów, więc warto codziennie przeglądać storczyki, bo mozna znaleźc pędziki.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dusiu a powiedz mi bo czy ty w swoich storczykach masz cattleya bo ja wczoraj byłam L.M i mieli właśnie te.Tylko zastanawiam się jakie one muszą mieć warynki czy u mnie nie miały by za ciemno.
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, pozazdrościłam Ci grupowego sadzenia dendrobiów i dwa nowe posadziłam razem w plastikowym pojemniczku po owocach. 

-
- 1000p
I dobrze ,wtedy jest więcej miejsca na następne zakupy 

- Storczykowa
Niestety Cattleye się u mnie nie udawały, więc już nie mam, ale kiedyś miałam. Przyrastały tylko w liście, jedna jakimś cudem zakwitła, raz, ale nie wiem, czemu. Cattleye mają trochę inne wymagania niż Phal. i nie u każdego się udają. Z tego, co wiem, potrzebują dużo światła, w miarę grubego podłoża, ale nie wiem, w jaki sposób je doprowadzić do kwitnienia. Chyba mozna je latem wynosić na zewnątrz, może to coś robi na kwitnienie?katarzynka575 pisze:Dusiu a powiedz mi bo czy ty w swoich storczykach masz cattleya bo ja wczoraj byłam L.M i mieli właśnie te.Tylko zastanawiam się jakie one muszą mieć warynki czy u mnie nie miały by za ciemno.
-
- 1000p
Dzięki Dusiu, jeszcze się zastanawiam ale chyba się skuszę ,no trudno najwyżej będzie tylko zielona 

- Storczykowa
Warto spróbować, może akurat się uda?
-
- 1000p
Dopada mnie jakieś choróbsko
więc nastrój mam taki sobie ale dzisiaj tak mi się poprawił że nie wiem jak to opisać a to za sprawą Jaśminka to ten którego kupiłam z pędzikiem wyrastającym ze środka.Z tego co się zdążyłam już zorientować to roślina która kończy już swój żywot .Jaśminek dał mi już keika a dzisiaj zauważyłam to
Nie wierzę własnym oczom
czy to listek ,czy następna keika Jaśminek chce jeszcze żyć i daje temu dowody
.Niedawno pisałam wam że wypuszcza nowy korzonek i to już mnie zastanowiło bo jakby miał już kończyć swój żywot to raczej by już nic nie wypuszczał .TAK SIĘ CIESZĘ aż mi się łezka z radości zakręciła w oku

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu to wygląda na pędzik, ale na 100% pewności nie mam. Na pewno nie jest to listek, a basal-keiki wypuszczał by u podstawy. Więc może jeszcze Cię uraczy pięknym kwitnieniem 

-
- 1000p
Kasiu ale to jest bardzo płaskie i bardziej mi na listka wygląda (no ja cały czas początkująca jestem i nie wiem co o tym myśleć)a keika jest na samym spodzie i rośnie 

- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Ale super masz!!!Nie muś ,że storczyki łatwo się poddają mojej mamie puścił 4 keiki zaczął umierać.Mama się nie poddała.Przesadziła go do nowej ziemi.A on zaczął podnosić pomarszczone listki puszczać korzonki.Patrzymy a ze środka wyrastają dwa maleńkie listeczki.Nic straconego będzie żyć tylko trzeba w to wierzyć.Fajowsko ,że ci pędzi puszcza ciesze się!!

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-
- 1000p
Jagódko dzięki za ciepłe słowa.Ja też w to wierzę ,ja swoje często głaszczę po listkach i rozmawiam z nimi i może to to 

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu nie pozostaje w takim razie nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i za kilka dni się okaże co to takiego. Ja raczej obstawiam pędzik. Nie jest powiedziane, że roślina ma umrzeć za raz, ale jak już było pisane ona nie może już wypuścić listka ze stożka wzrostu, w związku z czym nie będzie mogła już rosnąć. Ale to nie znaczy, że nie może jeszcze wypuścić korzeni i pędów oraz się rozmnożyć, aby przedłużyć "gatunek". Życzę Ci oczywiście, żeby jak najdłużej cieszyła Twoje oczy może nawet jeszcze własnym kwitnieniem.
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Ale fajnie, że kwiatek pokazuje chęć życia i wypuszcza "świeżonkę".
Będziesz jeszcze miała z niego trochę pociechy, a co! 

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Dziewczyny ja też bym obstawiała, że to rośnie pęd
Ale pewności nie mam. Lecz trzymam kciuki, bo wiem jak każdy kwiatuszek cieszy