Nowy ogród Jacka 2010
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku gdyby nie Ty to do dziś bym myślała że jest jedna odmiana kalin 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak większość z nas 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku w te zimne pochmurne dni kolorowe piękne kwiaty wzbudzają szczególny zachwytJacekP pisze:Witaj AgnieszkoCoś dużo tych zachwytów
![]()

Jacku co do zimowitów, to są naprawdę cudne i jak dla mnie to wszystkie odmiany

Ja mam tylko 2 odmiany, ale muszę jeszcze sobie dokupić

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu
Agnieszko, na razie u mnie dwie kępki zimowitów więc zaradziłem pokładaniu, obstawiając je kamieniami. Tak często robię z pokładającymi się roślinami
Dziś pokażę trochę moich tarasowców:
dziwidło uwielbia wilgoć więc rośnie super!

roślina niezidentyfikowana, bo przywieziona z Afryki. Może ktoś wie

właściwie to bluszcz mógłby sobie rosnąć w gruncie ale jak na razie - doniczka i tak ciekawie się przebarwił

chyba z powodu słońca aukuba zrobiła się prawie żółta

Agnieszko, na razie u mnie dwie kępki zimowitów więc zaradziłem pokładaniu, obstawiając je kamieniami. Tak często robię z pokładającymi się roślinami

Dziś pokażę trochę moich tarasowców:
dziwidło uwielbia wilgoć więc rośnie super!

roślina niezidentyfikowana, bo przywieziona z Afryki. Może ktoś wie

właściwie to bluszcz mógłby sobie rosnąć w gruncie ale jak na razie - doniczka i tak ciekawie się przebarwił

chyba z powodu słońca aukuba zrobiła się prawie żółta

- Greta
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
Jacku - wspaniałe portrety roślin , ale mnie zachwycił pięknie przebarwiony bluszcz .
Dziwidło , bardzo ciekawe , tylko jak je przechowujesz w sezonie zimowym i jak znosisz przykry zapach kwiatu ?
Kilka razy przykleiło mnie się do rąk , ale zaraz je oderwałam prawie na siłę , bo zapaliła się lampka kontrolna - problemy
.
Dziwidło , bardzo ciekawe , tylko jak je przechowujesz w sezonie zimowym i jak znosisz przykry zapach kwiatu ?
Kilka razy przykleiło mnie się do rąk , ale zaraz je oderwałam prawie na siłę , bo zapaliła się lampka kontrolna - problemy

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Piękne rośliny, z wyjątkiem dziwidła - nie znoszę smierdzieli ;)
Mam podobną roślinę do tej Twojej afrykańskiej, tylko moja pochodzi z Australii - wyhodowana z nasionka. Niestety też nie wiem, jak się nazywa
Bluszcz fantastyczny! Jeszcze takiego nie widziałam. Czy on nie będzie wrażliwy na mróz?

Mam podobną roślinę do tej Twojej afrykańskiej, tylko moja pochodzi z Australii - wyhodowana z nasionka. Niestety też nie wiem, jak się nazywa

Bluszcz fantastyczny! Jeszcze takiego nie widziałam. Czy on nie będzie wrażliwy na mróz?
- JacekP
Greto, dziękuję
Dziwidło zasycha na zimę więc przechowanie bulw nie stanowi najmniejszego problemu. A co Ci się przykleiło do ręki
Bo nie zrozumiałem, czy chodzi o kwiat dziwidła
Halinko, trzymam w zapasie trochę kamieni, by wykorzystywać je pod pokładające się liście, np. sasanek, cebulic, kamasji i innych, które w przeciwnym razie skosiłbym. A teraz przydały się na zimowity
Iza, to najpospolitszy bluszcz i sam nie wiem, dlaczego tak sczerwieniał
Nie przemarza - zostanie zadołowany.
Jeszcze mi nigdy nie zakwitło dziwidło. Już się nie mogę doczekać
Jeśli to będzie faktycznie zapach nie do zniesienia - przeniosę roślinę w głąb ogrodu
A afrykanka przypomina jukę ale z tego co pamiętam dorosły egzemplarz, to juka nie była.

Halinko, trzymam w zapasie trochę kamieni, by wykorzystywać je pod pokładające się liście, np. sasanek, cebulic, kamasji i innych, które w przeciwnym razie skosiłbym. A teraz przydały się na zimowity

Iza, to najpospolitszy bluszcz i sam nie wiem, dlaczego tak sczerwieniał

Jeszcze mi nigdy nie zakwitło dziwidło. Już się nie mogę doczekać

A afrykanka przypomina jukę ale z tego co pamiętam dorosły egzemplarz, to juka nie była.
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Jacku fotki jak zwykle świetne
Ciekawe masz roślinki...dziwadło,aukuba i ten pięknie przebarwiony bluszczyk...super

Ciekawe masz roślinki...dziwadło,aukuba i ten pięknie przebarwiony bluszczyk...super

- JacekP
Dziękuję Grażynko
Dużo doniczkowych nie przeżyło zimy ale powoli odbudowuję straty. Aukubę spróbuję posadzić do gruntu ale muszę mieć sadzonkę zapasową.

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Jacku dlaczego się wahasz z posadzeniem Aukuby do gruntu
Moja ze 4 lata w gruncie i ma się dobrze,co wiosną przymarznie podcinam i ładnie odbija,
przecież ją można ciąć na niski żywopłocik

Moja ze 4 lata w gruncie i ma się dobrze,co wiosną przymarznie podcinam i ładnie odbija,
przecież ją można ciąć na niski żywopłocik

Jacku, moje dwie aukuby też rosną w gruncie już od kilku lat i nawet po najcięższych zimach odbijają...Ale jeśli chcesz mieć zapasową sadzonkę to wiosną bardzo łatwo można ukorzenić aukubę z gałązki - ja tak zrobiłam :P
Dziwidła nie znam, ciekawe jak kwitnie

Dziwidła nie znam, ciekawe jak kwitnie

- JacekP
Halinko, Dalu dziękuję
Aukuba wydawała mi się wrażliwym i wyłącznie tarasowym krzewem. Pomimo iż czytałem, że zimuje w gruncie, to nie dowierzałem. Cieszę się, że jest inaczej i w związku z tym wiosną pójdzie do gruntu
Nie widziałem jeszcze tu na forum aukuby w gruncie.
Dalu, dziwidło jest z obrazkowatych więc kwiat podobny do kalii. I podobno strasznie cuchnie

Dalu, dziwidło jest z obrazkowatych więc kwiat podobny do kalii. I podobno strasznie cuchnie

- Greta
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
Jacku - chodziło mi o wspaniały i egzotyczniy kwiat dziwidła , to on mnie zachwyca zawsze wiosną gdy odwiedzam ulubione centrum odrodnicze, ale zapach psującego sie mięsa bardzo mnie do niego zniechęcia ,( tym zapachem wabi muchy ) , ale ludzi to odstrasza
życzę , aby Tobie zakwitł i ucieszył oczy ...
Aukuba - radzi sobie w gruncie bardzo dobrze , zawsze można ją osłonić słomą , a jeśli nawet przymarznie , to zawsze odradza się i wypuszcza nowe pędy . Polecam , mam Aukubę 5 lat !

Aukuba - radzi sobie w gruncie bardzo dobrze , zawsze można ją osłonić słomą , a jeśli nawet przymarznie , to zawsze odradza się i wypuszcza nowe pędy . Polecam , mam Aukubę 5 lat !