UFF o mało nie przegapiłam swojego 1000 postu .
Teraz i ja mogę pochwalić się złotą kartą.
Na forum jestem ponad pół roku. To był bardzo miły okres w moim życiu. Poznałam wielu sympatycznych ludzi, wiele się nauczyłam i całkowicie ześwirowałam na punkcie ogrodnictwa
Małgosiu to nie drzewo a pnącze. Wiciokrzew pomorski Serotina latem ma biało-różowe intensywnie pachnące kwiaty a jesienią czerwone owoce
Ula jeśli chodzi o bukszpany plany są wielkie ale realizaja dopiero wiosną. Mam zamiar zakupić sporo nisko rosnących odmian. Będą wykończeniem nawych rabat miedzyinnymi różanych. Oprócz tego przed domem przy ścieżce pojawią się trzy szczepione na kiju i kilka dużych by dopełnić kompozycji. Co mi z tego wyjdzie i czy koncepcja nie ulegnie zmianie zobaczymy wiosną.
Witaj Moniko ! Gratuluję złotej karty !
Twoja żwirowa rabata z trawami wyglada bardzo atrakcyjnie z tymi różnokolorowymi krzewami w tle ! Żałuję,że nie mogłam jej zobaczyć w realu.
Czy ten wiciokrzew pnie się po jakimś słupie ? Fajnie to wygląda.
Wspominałaś,że podlewasz rośliny obornikiem...Czy to musi być obornik przefermentowany ?
W jakich proporcjach go rozcieńczasz ? I jak często można tak podlewać ?
Dorotko, Ulu, Gosiu, Pamelko, Izo, Anetko-dziękuję Pamelko - traw będzie u mnie coraz więcej, bo planuję zrobić w następnym roku kolejną rabatę Izo wiciokrzew pnie się na metalowej krateczce. Nie mam przepisu na obornik. Mam dużą metalową beczkę, wrzucam tak kubełek obornika ( z pola od krowy) i zalewam wodą i tak sobie trochę stoi. Podlewam rośliny raz na tydzień. Jak ubędzie wody dolewam nowej i po tygodniu znów latam z wiaderkirm i podlewam. Trochę to męczące ale się opłaca.
Małgosiu fotka było robione z boku i może dlatego odniosłaś wrażenie że wygląda jak drzewko. Wiciokrzew pnie się na metalowej kratce. umieszczam zdjęcie z wiosny jak jeszcze nie miał listków
Dziś jeszcze raz byłam na Święcie Kwiatów Warzyw i Owoców. Tym razem spokojnie, bez pośpiechu i z aparatem fotograficznym.
Jak co roku mnóstwo straganów nie tylko z roślinami , jeszcze więcej ludzi, muzyka, występy zespołów ludowych, karuzele i różne dmuchańce dla dzieci.Wesoło, kolorowo i słonecznie Górowały krzewy iglaste, wrzosy, żurawki trawy i oczywiście cebule. Niestety kwiatów doniczkowych (domowych)coraz mniej. A pamiętam targi kiedy było można sobie piękne kwiaty zakupić i to za bardzo śmieszne pieniądze.
Wrzosy
Żurawki (po normalnych cenach) i Trawy (po wygórowanych cenach)
I nic nie kupiłaś?
Trawy wszędzie mają chyba wygórowane ceny widziałyśmy kilka ciekawych, ale 20-30 zł za sztukę to już chyba przesada
Za to żurawki taniej niż u producenta
Pamelko kupiłam ale bardzo skromnie bo ja szaleje z roślinami wiosną, jesienią zasób gotówki ograniczony, a po drugie wiem że to samo mogę kupić w inne dni taniej.
Mój ogród zbogacił się o wrzosy, ostróżkę, różę Sheakspir i cebule tulipanów. Na trawy miałam ochotę ale nie mam jeszcze przygotowanego na nie miejsca.