Fascynacja pięknościami Paulinki Z
Re: Fascynacja pięknościami Paulinki Z
Paulinka, tak to jest z tymi uparciuchami- storczykami, a próbowałaś stworzyc choc minimale różnice temperatur choćby przez uchylenie okna na noc? Moze to pomoze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie z tym mam problem...mieszkam na poddaszu i cały czas mam otwarte okno ale temp. mocno nie spadaolcia1 pisze:Paulinka, tak to jest z tymi uparciuchami- storczykami, a próbowałaś stworzyc choc minimale różnice temperatur choćby przez uchylenie okna na noc? Moze to pomoze.
Pozdrawiam

-
- 200p
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Paulinko widać że dzieciaczkom u Ciebie bardzo dobrze
Nowość śliczna, no i nie zawodne dendrobium ,ach jak ja je uwielbiam 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
-
- 200p
Cosik na byłej mamusi znów się okazał keiczkiem...oprócz tego ma jeszcze jedno oczko jestem ciekawa co z niego wyniknie 
Przyznam że chciałabym w końcu jakieś kwitnienie...

Przyznam że chciałabym w końcu jakieś kwitnienie...
-
- 200p
Żółte duże "drzewko" z 24strony zaczyna przedłużać pędy. Byłam na wakacjach. Mama przez tel mówi, że będzie mi kwitnąć taki jeden z pralni (stoją tam tez storczyki), powiedziałam, że niemożliwe, wiem o którego chodzi ale on już tak stoi i stoi z niewielkimi kuleczkami. Przyjeżdżam patrzę i rzeczywiście
mama zaczarowała!
Wszystkie miltonie mi zmarniały, ewidentnie im warunki nie odpowiadały. trudno, chyba się na dendrobium skupię bo to mi jako tako wychodzi. Jak białe skończy kwitnąć będę musiała je rozsadzić bo takie drzewsko się zrobiło, nawet przy czubkach zaczęły rosnąć nowe pseudobulwy.
Jakiś instruktaż mogę prosić?

Wszystkie miltonie mi zmarniały, ewidentnie im warunki nie odpowiadały. trudno, chyba się na dendrobium skupię bo to mi jako tako wychodzi. Jak białe skończy kwitnąć będę musiała je rozsadzić bo takie drzewsko się zrobiło, nawet przy czubkach zaczęły rosnąć nowe pseudobulwy.
Jakiś instruktaż mogę prosić?
-
- 200p
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję udanych zakupów
są śliczne a ten piegowaty żółtasek rewelacyjny.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

-
- 200p
Dziękuję Aniu. Każde kolejne dendrobium to Twoja dydaktyczna zasługaAnnaL pisze:Gratuluję udanych zakupówsą śliczne a ten piegowaty żółtasek rewelacyjny.
![]()

A propos muszę podzielić to moje pierwsze, które dopiero co przestało kwitnąć. Możesz mi poradzić jak to zrobić? Co tam w korzeniach zastanę? Coś do rozrywania czy jak?
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulinko ja jak rozsadzam to najpierw dobrze namaczam, by korzonki były bardziej giętkie. Jak namoczę to delikatnie wyjmuje z doniczki i usuwam albo palcami albo wykałaczką do szaszłyków podłoże spomiędzy korzonków. Jak będą mokre korzonki to będziesz widziała czy są zdrowe czy niektóre trzeba usunąć. potem patrzę ile jest pseudobulw i dzielę tak , by była i stara i nowa w jednej kępie. Zależy czy chcesz podzielić na 2 czy więcej. Jak już wybiorę wtedy delikatnie przekładam korzonki tak , by pasowały do wybranych części i próbuję rękoma delikatnie rozdzielić. Robię to rękami, bo wtedy są mniej uszkodzone korzonki. Jak podzielę to każdą część sadzę do doniczki. Na pewno sobie poradzisz - powodzenia. 

Początek mojej przygody.
))

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne nowości
. To niekwitnące Dendrobium to bedzie D. nobile. Pierwsze to jest D. phalaenopsis.

-
- 200p
Wiem ;) To nie pierwszeStorczykowa pisze:Piękne nowości. To niekwitnące Dendrobium to bedzie D. nobile. Pierwsze to jest D. phalaenopsis.
Aniu Twoja rada jak zwykle jasna i przydatna Dziękuję

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Aha. Właśnie nie byłam pewna, czy wiesz.
-
- 200p
niespodzianka na reanimowanym super
a piegusek przesliczny jest

a piegusek przesliczny jest

Patrysia