Witam moich stałych miłych Gości...
Moniś na grzybki nieśmiało wproszę się do Ciebie ... bo ja nie mam osobistego lasu a w Państwowych to tylko spotkaliśmy z M w niedzielę - to... - popatrz proszę
Moniś proszę o fotkę z ogniska.
Izuś - sezon grzybowy nadszedł, a tam gdzie grzybów brak to sobie chociaż o nich pomarzymy.
Różyczki znowuż są weselsze - gdy słoneczko wyjrzało.
Ewuś -
Fasolnik z Ogrodu Botanicznego ...hi,hi ma pasożyta - sąsiada, zieloną fasolkę i nie jestem pewna czy to szparagówka?
Też tak sadziłam pod uschniętym drzewem i mam jeszcze dużo zdrowej tyczkowej fioletowej fasolki - szparagowej, jutro cyknę fotkę przed wyjazdem do Zamościa.
Ewuś -
szałowi mam 5 kolorków.
Krysiu Dalie masz zdrowe i pięknie się prezentują. U mnie dobrej prezencji są tylko
astry, bo późno siane - dopiero jak wróciłam już po raz koleiny ze szpitala...
popatrz
Anuś Grzybki w ogródku rosną u
Monisi - ja tylko marze o nich nawet we śnie... dzisiaj zobaczyłam duży wysyp grzybków które pozwoliłam sobie wkleić do swojego wątku...
Tadeusz zaprasza do lasów
Solskich... - popatrzcie to zemdlejecie jak ja...och!
tadeusz48 pisze:
w naszych lasach jest olbrzymi wysyp grzybów, prawdziwków i kołpaków, dzisiaj dużo zebraliśmy również podgrzybków, podobny w obfitości wysyp grzybów był ostatnio w 2001 roku.
Kołpaczki są smacznymi grzybami, są to grzyby "blaszkowe" i dlatego zbierając je trzeba je bardzo dobrze znać. Są świetne do bezpośredniego spożycia( całkowicie rozwinięte kapelusze), a przygotowuje się je podobnie do schabowych.
Prawdziwki w lesie są piękne i sama przyjemność je fotografować w chwilę po dojrzeniu , przed wykręceniem z grzybni.
W lasach Puszczy Solskiej jest duży wysyp grzybów, nie pozostaje Ci nic innego tylko jechać do lasów otaczających Biłgoraj na grzybobranie, w razie potrzeby służę za przewodnika.
We wtorek i dzisiaj również spędziliśmy znaczną część dnia w lesie , oto nasze "trofea" leśne.
A oto zdjęcia niektórych "prawdziwków" rosnących w większości na krawędzi lasu tuż przy drodze;