Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Niech zdrowo Ci rośnie
i cieszę sie z pędzika oncidium to żółte czy inne ?

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Agita- jak nie Znajdziesz, a moja się rozrośnie. To chętnie się nia podzielę
Na masdevallię nie liczę, jak jest łanie, to w godzinach południowych wynoszę ją na 3,4 godzinki na zewnątrz. Stawiam pod murem i tam się "opala" do słoneczka ;)
Celinko- w takim tlumie, na pewno ruszy. Nie ma wyjścia, skoro wokół "kumple" rosną
Igor-ostatnio właśnie encyclie. masdevallie i dracule mi się coraz bardziej podobają. To chyba wpływ ich egzotycznych kwiatów tak na mnie działa...
Dziś wieczorkiem pokażę Wam, jaką ładną, śrdeniej wielkości korę do storczyków wczorja "zrobiłam". Już sparzona, tylko podsuszyć na słońcu jeszcze muszę i będzie gotowa
Dziękuję za odwiedziny

Celinko- w takim tlumie, na pewno ruszy. Nie ma wyjścia, skoro wokół "kumple" rosną

Igor-ostatnio właśnie encyclie. masdevallie i dracule mi się coraz bardziej podobają. To chyba wpływ ich egzotycznych kwiatów tak na mnie działa...
Dziś wieczorkiem pokażę Wam, jaką ładną, śrdeniej wielkości korę do storczyków wczorja "zrobiłam". Już sparzona, tylko podsuszyć na słońcu jeszcze muszę i będzie gotowa

Dziękuję za odwiedziny

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
No to nie mam wyjścia, muszę kupić encyclię. W OG widziałam ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27
Igor- nie namawiam na własnoręczne robienie kory. Do tego typu prac trzeba mieć działkę albo duży ogród. Inaczej się nie opłaca
Choć satysfakcja gwarantowana...
Muszę kiedyś zrobić wspólną fotkę: kory, styropianu, skały, wulkanicznej, węglowi drzewnemu i spagnum, bo to prawie wszystkie składniki, które używam do podłoża storczykowego <jeszcze dochodzi keramzyt, drobna skała wulkaniczna i suszone liście bukowe>.
Mala_Mi- nawet nie wiedziałam, że OG je ma
Udanych zakupów
A moja może przedłuży pędzik, na razie jest zielony i widać zalążki 3,4 pączków
Dziś troszku wiedzy praktycznej. Zatem moja kora drobna < kawalki ok. 2cmx1cm>, zawsze mogę ją jeszcze bardziej pokruszyć. Sparzona, jeszcze musi odrobinę doschnąć na słońcu, bo boję się pleśni, ze wzgl. na zalaną powodzią piwnicę:

Gruba kora, kawałki mają nawet 6cmx2cm, czasami większe, może z któregoś kawałka zrobię sobie podkładkę. Myślałam o keiki katlejki, żeby wsadzić właśnie na taką korę, ale to dopiero na wiosnę:

A teraz "przepis" na małe, przezroczyste doniczki. Najpierw należy kupić pyszny deser w przezroczystym kubeczku, zjeść go <mniam, mnia
>. A potem zaczyna się "zabawa". Ja zroobiłam na razie dwie doniczki na maleńkie, np.: sadzonki storczyków. Dziurki wywiercone od spodu, dodatkowo na jednym z kubeczków zrobione też po bokach. Średnica ok.4-6 cm:

Muszę kiedyś zrobić wspólną fotkę: kory, styropianu, skały, wulkanicznej, węglowi drzewnemu i spagnum, bo to prawie wszystkie składniki, które używam do podłoża storczykowego <jeszcze dochodzi keramzyt, drobna skała wulkaniczna i suszone liście bukowe>.
Mala_Mi- nawet nie wiedziałam, że OG je ma

Dziś troszku wiedzy praktycznej. Zatem moja kora drobna < kawalki ok. 2cmx1cm>, zawsze mogę ją jeszcze bardziej pokruszyć. Sparzona, jeszcze musi odrobinę doschnąć na słońcu, bo boję się pleśni, ze wzgl. na zalaną powodzią piwnicę:

Gruba kora, kawałki mają nawet 6cmx2cm, czasami większe, może z któregoś kawałka zrobię sobie podkładkę. Myślałam o keiki katlejki, żeby wsadzić właśnie na taką korę, ale to dopiero na wiosnę:

A teraz "przepis" na małe, przezroczyste doniczki. Najpierw należy kupić pyszny deser w przezroczystym kubeczku, zjeść go <mniam, mnia

- justus27
Dziś wielkie moczenie. Choć, o dziwo, od ostatniego podlewania minęło dwa tygodnie i połowa falków nadal ma zielone korzonki. Najszybciej przesychają cambrie i miltonie, zatem one najdłużej będą się moczyć. Katlejki <przed moczeniem, dlatego suche spagnum jest>, wygrzewają się w słońcu:

Po przeczytaniu "przepisu" na cymbidium w moim kajeciku storczykowym. Wyniosłam go z powrotem na zewnątrz. W "przepisie" jest napisane, aby we wrześniu zaprzestać całkowicie podlewania< na ok. 6 tygodni>. Równocześnie cymbidium należy zapewnić jasne i zimne środowisko o bardzo wysokiej wilgotności. A że są mgły, albo pada deszcz, niech stoi na dworze. Jedynie będę mu bryłę korzeniową pryskać wodą od czasu do czasu. Postoi na zewnątrz, do października. Jedynie, jeśli zapowiedzą przymrozki, na noc będę go wnosić do budynku. Na fotce widać, jaki mech mam na cegłach. Ciekawe, czy by się nadał do storczyków?

Oraz kolejne fotki Eqetrisowego, otwierającego się pączuszka:

Zapraszam też do mojego ooftopicu, zaraz wkleję tam fotki kolejnego bukieciku ;)
A wiersz może w weekend uda mi się wstawić

Po przeczytaniu "przepisu" na cymbidium w moim kajeciku storczykowym. Wyniosłam go z powrotem na zewnątrz. W "przepisie" jest napisane, aby we wrześniu zaprzestać całkowicie podlewania< na ok. 6 tygodni>. Równocześnie cymbidium należy zapewnić jasne i zimne środowisko o bardzo wysokiej wilgotności. A że są mgły, albo pada deszcz, niech stoi na dworze. Jedynie będę mu bryłę korzeniową pryskać wodą od czasu do czasu. Postoi na zewnątrz, do października. Jedynie, jeśli zapowiedzą przymrozki, na noc będę go wnosić do budynku. Na fotce widać, jaki mech mam na cegłach. Ciekawe, czy by się nadał do storczyków?

Oraz kolejne fotki Eqetrisowego, otwierającego się pączuszka:

Zapraszam też do mojego ooftopicu, zaraz wkleję tam fotki kolejnego bukieciku ;)
A wiersz może w weekend uda mi się wstawić

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Justynko a zdradź mi jeszcze jaki deser
bo ja ostatnio w sklepach patrzę za takimi małymi deserkami aby mieć do miniaturki jednej bo jest tylko w jakiejś dziwnej folii zamiast doniczki i nigdzie nie wpadł mi w oko taki deser 

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko ale u Ciebie ruch - pędzik u oncidium, własnoręcznie robiona kora i kubeczki rewelacyjne
tylko zdradż gdzie taki pyszny deser można kupić
Jak chodze po sklepach to wszystkie białe albo inne kolory a przezroczystych ani jednego. A cattleyki pięknie się wygrzewają na 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- justus27
Arlet- deserki są takie mleczne, coś, jakby budyń o różnych smakach<kawowy, waniliowy,czekoladowy>. W Biedronce bywają, tylko są wyższe. U mnie jest ich kilka rodzajów i firm, Wybieram akurat takie, które mi najbardziej są potrzebne. Chyba takich więcej dokupię, jeden deserek ok.1zł kosztuje 
Aniu- już nie ściągam na noc katlejek. Stoją na stałe na parapecie. A pędziki na oncidium już dwa wypatrzyłam, jak będzie okolo 7,8, to przestanę je liczyć

Aniu- już nie ściągam na noc katlejek. Stoją na stałe na parapecie. A pędziki na oncidium już dwa wypatrzyłam, jak będzie okolo 7,8, to przestanę je liczyć

- arlet3
No właśnie Justynko one wszystkie wyższe są a ja myślałam o takich co by mi do tych małych osłonek pasowały
ale właśnie zamówiłam sobie na all... 3 sztuki 

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Justynko ja pędzę do Ciebie w sprawie Massdevali. Powiedz mi : jak się Twoja nazywa?
Mówiłaś, że jest na zimnym parapecie i ładnie przyrasta. Myślę co zrobić by i moja zaczęła puszczać nowe listka... o pędach jeszcze nie marzę. Przyznam się, że zdarzyło mi się kilka razy, że zasuszyłam sphagnum
Czy to może być powodem "ciszy" mojej roślinki? 

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko, korę super sama zrobiłaś, obrotna kobietka jesteś
Doniczek po deserkach używam tych samych do małych storczyków i zdechlaczków z małą ilością korzeni.
Mam nadzieję, że Cymbidium będzie współpracować i doczekasz się pędów ;)
Arletko, takim deserkiem jest np. "Paula", pakowana po dwie sztuki.
Jest to deserek budyniowy waniliowo-czekoladowy z krówką na opakowaniu.
Kubeczki są przezroczyste, dzięki czemu idealnie nadają się na małe doniczki ;)

Doniczek po deserkach używam tych samych do małych storczyków i zdechlaczków z małą ilością korzeni.
Mam nadzieję, że Cymbidium będzie współpracować i doczekasz się pędów ;)
Arletko, takim deserkiem jest np. "Paula", pakowana po dwie sztuki.
Jest to deserek budyniowy waniliowo-czekoladowy z krówką na opakowaniu.
Kubeczki są przezroczyste, dzięki czemu idealnie nadają się na małe doniczki ;)
- justus27
Arletko- ale Poszukaj u siebie też tych deserków. Może Ci się uda trafić
Zabka_Monis- moja to: masdevallia veitchiana. Jak Joane mi Pisała, one są chłodolubami. Jak Wstawisz np: do zimnej piwnicy z oknem, to wtedy spokojie raz w tygodniu wystarczy podlać spagnum. Czasami też spryskuję wierzchnią warstwę wodą z opryskiwacza. Ale po weekendzie, w poniedziałek nie zdarzyło mi się, żeby było suche spagnum
Asiu- właśnie takie deserki kupiłam. U mnie są one też pojedyńczo sprzedawane. A cymbidium hmm, na pędziki nie liczę, ale chcę wyprobować "przepis"
Poza tym wiosną czeka go przesadzanie i już szukam optymalnego podłoża dla niego. Chyba dość grube powinno być 

Zabka_Monis- moja to: masdevallia veitchiana. Jak Joane mi Pisała, one są chłodolubami. Jak Wstawisz np: do zimnej piwnicy z oknem, to wtedy spokojie raz w tygodniu wystarczy podlać spagnum. Czasami też spryskuję wierzchnią warstwę wodą z opryskiwacza. Ale po weekendzie, w poniedziałek nie zdarzyło mi się, żeby było suche spagnum

Asiu- właśnie takie deserki kupiłam. U mnie są one też pojedyńczo sprzedawane. A cymbidium hmm, na pędziki nie liczę, ale chcę wyprobować "przepis"

- arlet3
Asiu, Justynko
w poniedziałek skoczę do biedronki 

- justus27
Arlet- hihi...smacznego i miłego wypalania lub wywiercania dziurek
A ja podzielę się z Wami super wiadomością. W tym tygodniu przyjadą do mnie dwie kolejne nowości
Pochwalę się nimi, jak paczusia przyjedzie
A dziś zaparaszam do mojego ooftopicu. Pokażę Wam, 8kg grzybków z dzisiejszego grzybobrania

A ja podzielę się z Wami super wiadomością. W tym tygodniu przyjadą do mnie dwie kolejne nowości

A dziś zaparaszam do mojego ooftopicu. Pokażę Wam, 8kg grzybków z dzisiejszego grzybobrania

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko, nie mogę się doczekać nowości
Co do grzybów, to rewelacja, ja uwielbiam je i w tym roku też byłam już dwa razy ;)
Preferuję przede wszystkim podgrzybki i prawdziwki suszone oraz w occcie, natomiast kurki zamrożone do jajecznicy i pyyysznego sosu ;)

Co do grzybów, to rewelacja, ja uwielbiam je i w tym roku też byłam już dwa razy ;)
Preferuję przede wszystkim podgrzybki i prawdziwki suszone oraz w occcie, natomiast kurki zamrożone do jajecznicy i pyyysznego sosu ;)