Działka już nie tylko z widokiem :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka już nie tylko z widokiem :)

Post »

Gosiu, a lubisz zbierać grzybki? Jak nie przy głównych trasach tylu sprzedających, że można coś wybrać. Wysyp w tym roku mamy wyjątkowy, uwierz ;:108
Daguś, niech pomyślę .... grzyby we mchu, w trawie, w zagajniku świerkowym, czy brzózkowym, w piachu nawet, ale w kukurydzy nie słyszałam :;230
A grzybków słoiczek wysłać, czy wpadniesz z wizytą ;:136
Tajeczko wyjście jest jedno, brać M. i do lasu :uszy
Andrzejku, na szczęście do zmroku udało nam sie oczyścić cały zbiór i podzielić na części składowe, znaczy: do martnaty, do suszenia, mrożenia i na sosik, i jeszcze prezenty dla znajomych i przyjaciół :;230 no i część odgotować.
Jutro M znów się wybiera, bo ja nie mogę, szkółking, rozumiecie.
Steasi dziękuję :wit
Marta, szkoda, że Ciebie nie było, ale może za tydzień. Ale, ale Ty też odbyłaś przecież grzybobranie w tajemnicy.
artam pisze: Oj, wspomnienia wróciły z tych grzybobrań naszych...
Wróciły, wróciły i mój kleszcz na czole też :;230 I nasze przebieranie setek grzybków przed kominkiem, a potem suszenie w jego ciepełku. Fajnie będzie powtórzyć ;:196
Do szkółkingu jestem gotowa, możemy wyruszać choćby zaraz, tylkoooo szkółki jeszcze/już zamknięte :;230
Celinko ;:196 , bierz małża i na grzybki ruszajcie. Taki wysyp pewnie nieprędko się powtórzy.
Izka, kurki to u Ani :;230 u mnie dzisiaj grzybki były.
Gorztako, nieuczona jestem i nie pojęłam ;:14 Sorry. Ale nie bądź też szara, dzisiaj piękny słoneczny dzionek się zdażył.
Myślałaś, że śnieg z zimy jeszcze u mnie zalega :;230 Wschód, wschodem, ale to przecież nie Syberia jeszcze.
Aniu masz rację z tym hurtem, dzieci się śmiały, że może by umowę z Biedronką podpisać :;230 a mama dodała, że grzybów z Azji nie będą musieli importować.
Propozycja M była zgoła odmienna, chciał zostawić mnie przy drodze, z nadzieją na zarobek, a sam do lasu po dalsze zbiory :lol:
Na koniec dodam tylko, że dzisiejsze zbiory grzybków są efektem trzygodzinnej wyprawy do lasu trzech osób (znaczy mnie, mojego M i mojej mamy) ;:224
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy tej drodze... z grzybkami... czy samą? :;230
Bo to drugie pod czerpanie korzyści z nierządu już podpada :;230
Jak z grzybkami... to tylko szara strefa...
Tfu... a ja znów o szarościach ;:14
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzatko z grzybkami oczywiście :;230
A strefa nie szara, nawet ostatnio w TV zastanawiali się czy nie opodatkować dochodów ze zbieractwa grzybków ;:14 bo dotychczas nie jest.
A który program TV koleżanka ogląda, że z nierządem się skojarzyło :;230
No i o to chodzi z szarości różowy kolorek nam się zrobił lub jak kto woli czerwony raczej :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aleście nazbierali! I choć jest przysłowie, że od przybytku głowa nie boli, ja jestem trochę odmiennego zdania, bo po grzybobraniu i obieraniu, i suszeniu jestem wykończona. Na koniec zbierałam tylko takie małe do słoiczków, a tu jak na złość przede mną rosły duże! :;230
A jakikolwiek przydrożny zarobek to ciężki chleb - nie daj sie namówić!!! :;230
W twoim ogródku wszystko tak ładnie wygląda. Ja planuję mój gąszcz poprzesadzać, ale nie wiem, czy zdołam zapanować :-)
A na hosty Pola zrobiła sobie taki cień z siatki maskującej! (to jak nie będziesz mogła się doczekać własnego cienia)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu Ślicznie wygląda rabata z kamyczkami ale co zrobisz jak wiatr czy ptaki naniosą kory w kamyczki. Zrobiłem coś podobnego jesienią parę lat temu. Było ładnie do wiosny. Jesienią trochę przysypało liśćmi to odkurzacz wyciągnął ale jak wiosną szpaki i kosy zaczęły szukać pożywienia w korze to już nie nadążałem sprzątać. Przerzuciłem się na duże szyszki z czarnej sosny zamiast kory. Raniutko obserwowałem jak te szyszki fruwają z pod dziobów szpaków. Teraz nie ma szyszek nie ma kory nie ma kamyczków - jest ziemia i są chwasty i"motyka" :(
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Myślałam, że będzie zdjęcie słoiczków... sosiku... zupy grzybowiej.... wianuszków do suszenia....
Albo chociaż Mopika :wink:
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, podsumowanie grzybobrania wygląda niesamowicie. Tyle grzybów to ja przez całe życie nie uzbierałem.

A nowa rabata z kamyczkami i korą wije się niczym rzeczka z plażą wzdłuż brzegu. Śliczności na niej posadzone.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłeczko, ale przyjemność zbierania i wyszukiwania wśród mchów jest jedyna w swoim rodzaju. Po takim grzybobraniu, choć tysiac razy przykucniesz, jesteś wypoczęta, nie zmęczona. Do oczyszczania grupka osób się zebrała, nawet dzieci pomagały i do zmroku skończyliśmy.
Dzisiaj M z dziećmi się wybierał, ale stwierdził, że poczeka, aż uporamy się z poprzednimi. Nastęna sobota na grzybki zarezerwowana :uszy i jeszcze mili goście się zapowiedzieli wstępnie :tan
Janusz, jakoś u mnie nie widuję szpaków ;:224 a może kiepsko obserwuję ;:14 Kamyczki mam już jakiś czas i jest ok. Pewnie masz rację we wszystkim, o czym mówisz, ale wiesz ..... trzeba przeżyć, żeby zrozumieć ;:14
Izka i byłoby gdyby .... nie dzisiejszy wyjazd na szkółking. Mopiki takie bez pieńka dzisiaj widziałam i tez urocze :uszy
Romku, zapraszam więc do nas z gwarancja na ładny zbiór. Taki wysyp jak w tym roku, ostatnio był kilka lat temu.
Myślisz, że ładnie bedą wygladać rabatki, jak iglaki podrosną ;:224
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No... to czekamy na szkółkingowe znaleziska :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka późno bardzo wróciłam, o 19 30 to jeszcze nigdy nam się nie zdażyło zjeżdżać ze szkółkingu. Już się nawet śmiałam, że całe szczęście, że teraz zmrok wcześniej zapada, bo chyba byśmy się nie wyrwały z rożanych pól :;230
Może tylko Munstead Wood, która zachwyciła nas od pierwsgo wejrzenia. Mam jeden wymiętolony kwiatek :? bo różyczka przycięta. Zdjęcie nie oddaje jej koloru i zapachu oczywiście :roll:
Obrazek

Obrazek

Pisałam, że dosyć już iglaków w tym roku ;:14 żartowałam :;230
oprócz tej, na którą nikt nie zwrócił oczywiście uwagi, dlaczego :(
Obrazek

dokupiłam dzisiaj
Obrazek

Obrazek

i jeszcze te drobiazgi
caerx jakiś (Marta zna oczywiści nazwę, bo w szkółce były pomylone)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
cała reszta w autku została, jutro się wytacha i sfoci w świetle dziennym :uszy

No imkolejne iglaste chciejstwa sie objawiły ;:14
Pinus jeffreyi 'Joppi', Pinus koraiensis 'Variegata'., Pinus densiflora 'Golden Ghost', a co tam będę pisała ;:14
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

uf... wiedziałam, że warto czekać... choćby na ten jeden kwiat tej róży :D
Mogę teraz spokojnie pomaszerować spać.
A to, na co nikt nie zwrócił uwagi.... to dla mnie wyglądało na sitowie :;230 Ech... zupełna znieczulica na szpileczki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka, ale to takie marne zdjęcie, wyobraź sobie, jaka ona zjawiskowa w naturze i ten zapach :uszy
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mogę znieść wbity w serce sztylet... ale czy musisz go przekręcać :?: :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu padłam na widok Twoich zbiorów :shock: rekordowe ilości :shock: wyjazdu już nie zazdroszczę, bo i mi w końcu udało się pojechać, ale to już wiesz 8-) :lol:
Zakupy rewelacyjne, a piszesz, że jeszcze autko pełne :shock: o raju..... ;:224 :;230
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Jolu ale grzybowo ( jak chyba wszędzie ) , grzyby sypnęły w ilościach hurtowych .Ja w tym tygodniu nie wiedziałam jak się nazywam , a M wpadł na chwilę do lasu i zwalił się z majdanem grzybowym ( a potem jojczał , że nie tylko musi nazbierać ale jeszcze obrac i przerobić :;230 :;230 )Ale odpowiednio motywowany przez żonę dał radę , zuch chłopak :;230 :;230

A zakupy u Lublinianek jak zawsze rewelacyjne . Pokazuj resztę i oczywiście podpisuj , co pokazujesz. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”