Rośliny Moniki-narodziny wielkiej miłości
Re: Rośliny Moniki-narodziny wielkiej miłości
Moniko,ja też nigdy nie przestrzegałam tego ,że przesadza się wiosną i moje kwiatuchy jakoś żyją.Predzej opryskami spaliłam albo M poprzez otwarte okno zmroził niż przesadzaniem
A sansewierra nieźle sobie radzi,puszcza zdrowe liście,kiedyś jej foto zamieszcze.

- monika r
- 100p
- Od: 6 sie 2010, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm,zdaje się,że czeka mnie pierwsza porażka
.Jeszcze walczę,ale przeciwnik-niska temperatura-nie daje mi większych szans.
W moim mieszkaniu zrobiło się na tyle chłodno(17-18 stopni),że ratowana przeze mnie szeflera zaczęła wyraźnie marnieć.Zarówno sadzonki w wodzie,jak i pinek w doniczce,nie wyglądają dobrze.Wszystkie pociemniały i pojawiło się kilka czerniejących plam:

Uploaded with ImageShack.us

Obcięłam to,co czarne i raz jeszcze włożyłam do wody(eksperymentalnie do destylowanej),ale zdaję sobie sprawę,że ukorzenianiu nie służy tak niska temperatura.Niestety,dopóki nie zacznie się u mnie sezon grzewczy,na poprawę nie ma szans,a do tego czasu pewnie będzie już za późno dla szeflerki
W zaistniałej sytuacji jestem zmuszona wstrzymać się z odmładzaniem zaniedbanej juki,która stoi w wejściu w mojej pracy i czubkiem już niemal przebija sufit.Zabiorę ją do domu-ja mam sufit na wysokości ponad 3 metrów-i ograniczę się jedynie do porządnego jej umycia (przez kurz nie widać już koloru liści) i przesadzeniu do nowej ziemi.Z przycinaniem poczekam chyba już do wiosny,bo nie chciałabym powtórzyć historii z szeflerą
.

W moim mieszkaniu zrobiło się na tyle chłodno(17-18 stopni),że ratowana przeze mnie szeflera zaczęła wyraźnie marnieć.Zarówno sadzonki w wodzie,jak i pinek w doniczce,nie wyglądają dobrze.Wszystkie pociemniały i pojawiło się kilka czerniejących plam:

Obcięłam to,co czarne i raz jeszcze włożyłam do wody(eksperymentalnie do destylowanej),ale zdaję sobie sprawę,że ukorzenianiu nie służy tak niska temperatura.Niestety,dopóki nie zacznie się u mnie sezon grzewczy,na poprawę nie ma szans,a do tego czasu pewnie będzie już za późno dla szeflerki

W zaistniałej sytuacji jestem zmuszona wstrzymać się z odmładzaniem zaniedbanej juki,która stoi w wejściu w mojej pracy i czubkiem już niemal przebija sufit.Zabiorę ją do domu-ja mam sufit na wysokości ponad 3 metrów-i ograniczę się jedynie do porządnego jej umycia (przez kurz nie widać już koloru liści) i przesadzeniu do nowej ziemi.Z przycinaniem poczekam chyba już do wiosny,bo nie chciałabym powtórzyć historii z szeflerą

Pozdrawiam,
Monika R.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37610" onclick="window.open(this.href);return false;
Monika R.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37610" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 2 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniś swietna ta "fasolka"
a Sanaviera (przepraszam jak pomieszałam litery w nazwie
)
jest też ładniutka. jeśli moge Ci coś doradzic, to mogłabyś sobie ją rozsadzic tzn jedną tylko w doniczce. Bo one wtedy lepiej się hodują i rosną na większe okazy, tak to bardzo dużo małych sadzoneczek Ci powypuszcza. Oczywiscie Tobie może się podobac taka wieksza ilosc w doniczce
Ja rozsadzilam i u mnie na str. 6 możesz zobaczyc jak rosnie pojedyncza sadzonka
Sama podejmiesz jak Ci pasuje

jest też ładniutka. jeśli moge Ci coś doradzic, to mogłabyś sobie ją rozsadzic tzn jedną tylko w doniczce. Bo one wtedy lepiej się hodują i rosną na większe okazy, tak to bardzo dużo małych sadzoneczek Ci powypuszcza. Oczywiscie Tobie może się podobac taka wieksza ilosc w doniczce

Ja rozsadzilam i u mnie na str. 6 możesz zobaczyc jak rosnie pojedyncza sadzonka

Sama podejmiesz jak Ci pasuje

Trzymam kciuki za szeflerę
A skrzydłokwiatowi wielce gratuluję
Ja u swojego chyba sie nigdy nie doczekam
Reszta kwiatków jak zawsze wspaniała

A skrzydłokwiatowi wielce gratuluję

Reszta kwiatków jak zawsze wspaniała

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Monik, szkoda szeflerki
ale może jeszcze nie wszystko stracone. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko, szkoda tej szeflerki.
Masz podobnie jak ja zimno. W tym okresie pada mi dużo roślin albo pąków kwiatowych. Ale jakoś damy radę.

Masz podobnie jak ja zimno. W tym okresie pada mi dużo roślin albo pąków kwiatowych. Ale jakoś damy radę.

- monika r
- 100p
Wiolciu,Kasiu,Elu i Joasiu miło mi,że że wpadłyście do mnie
Dziękuję za pocieszenie
Jeśli się nie uda,to trudno.Będę miała nauczkę,by jesienią,gdy jest tak zimno,nie brać się ukorzenianie sadzonek,choć kwiatka zawsze szkoda.
Pewnie i ja swoje rozsadzę,ale to już bliżej wiosny.Roślinka dopiero co przeżyła szok naruszenia systemu korzeniowego przy usuwaniu sklepowego torfu,więc dam jej póki co spokój.
.Aby do wiosny 

Dziękuję za pocieszenie

Tak,widziałam Twoją -faktycznie ładnie się rozrasta taka pojedyncza rozetawiolcia pisze: Sanaviera (przepraszam jak pomieszałam litery w nazwie)
jest też ładniutka. jeśli moge Ci coś doradzic, to mogłabyś sobie ją rozsadzic tzn jedną tylko w doniczce.

Kasiu ja swojego skrzydłaka trzymam na północnym parapecie i zraszam minimum dwa razy dziennie-może on potrzebuje większej wilgoci wokół siebie do szczęścia(tzn do zakwitnięcia :P ).Kasia86 pisze:A skrzydłokwiatowi wielce gratulujęJa u swojego chyba sie nigdy nie doczekam
![]()
A już myślałam Joasiu,że tylko ja mam takie kłopoty,bo gdzie nie zajrzę do wątków,to ukorzenianie sadzonek idzie pełną parą.Ale jak piszesz-jakoś sobie poradzimyJoane pisze:Masz podobnie jak ja zimno. W tym okresie pada mi dużo roślin albo pąków kwiatowych. Ale jakoś damy radę.

Pozdrawiam,
Monika R.
Monika R.
Moniko,oj nie chcę Cię straszyć ale chyba już po szeflerze.Niestety ona taka jest,raz się szybko ukorzeni a raz zmarnieje.Ja miewałam z nią różne przechery,nie lubi też zmiany miejsca.Kiedyś ją przestawiłam to zrzuciła wszystkie liście tak mi się odwdzieczyła.
- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
Jak pojadę do domu to Ci utnę i spróbuje ukorzenić szeflerkę, może się uda 

- monika r
- 100p
Dorotko,mam tego świadomość,że chyba nic już z niej nie będzie,ale dopóki całkiem nie zgnije,żal mi ją wyrzucić do kosza
.
Nie wiem co powiedzieć,bo nie spodziewałam się takiego gestu.Nie chciałabym narażać Twojej roślinki na niepotrzebny szok.Ona sobie tam rośnie nieniepokojona, w błogiej nieświadomości,a tu nagle sekator ją ciacha 

Dziękuję AniuAgnieszkoAnnaAgnieszka pisze:Jak pojadę do domu to Ci utnę i spróbuje ukorzenić szeflerkę, może się uda

Pozdrawiam,
Monika R.
Monika R.
- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twój zamio teraz będzie miał super warunki żeby rosnąć bo w tamtej doniczce to mu market krzywdę zrobił.
- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
I tak trzeba ją przyciąć, bo niedługo się wywróci, bo jedna strona jest mocno przeciążona, więc tylko ją uratuję 

- monika r
- 100p
To prawda,Sylwio.Marketowe kwiatki nie mają lekko.Czasem aż żal ściska gardło,gdy widzi się jak one są traktowane-gorzej jak ziemniaki.
A mój zamiokulkas,mimo 16 stopni w mieszkaniu,już ma się lepiej,i nawet zaobserwowałam przyrost jego dwóch młodych pędów
,bo Twoja roślinka jest już zaaklimatyzowana do warunków świetlnych,jakie ja posiadam 
A mój zamiokulkas,mimo 16 stopni w mieszkaniu,już ma się lepiej,i nawet zaobserwowałam przyrost jego dwóch młodych pędów

Jeśli tak,to w porządku,choć wciąż mam pewne obawy,bo trochę szkoda ciąć tak dorodnej szeflerki-nie wiadomo jak zareaguje na taką operację.Gdybyś jednak zdecydowała się ukorzenić dla mnie sadzonkę,to byłabym bardzo wdzięcznaAnnaAgnieszka pisze:I tak trzeba ją przyciąć, bo niedługo się wywróci, bo jedna strona jest mocno przeciążona, więc tylko ją uratuję

Pozdrawiam,
Monika R.
Monika R.
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
W końcu i ja zawitałam do Ciebie. Masz śliczne roślinki. 

pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- monika r
- 100p
Witaj Renatko
Cieszę się ,że spodobały Ci się moje zielonki
Ostatnio jestem trochę pochłonięta różnymi sprawami,ale jak trochę złapię luzu to wpadnę do Ciebie z rewizytą
Tymczasem pokażę mój zupełnie nieplanowany nabytek,tym bardziej,że nie mam dla niego odpowiednich warunków
Echinopsis multiplex

A przecież poszłam do Lidla tylko po świeże bułeczki

Cieszę się ,że spodobały Ci się moje zielonki

Ostatnio jestem trochę pochłonięta różnymi sprawami,ale jak trochę złapię luzu to wpadnę do Ciebie z rewizytą

Tymczasem pokażę mój zupełnie nieplanowany nabytek,tym bardziej,że nie mam dla niego odpowiednich warunków

Echinopsis multiplex

A przecież poszłam do Lidla tylko po świeże bułeczki

Pozdrawiam,
Monika R.
Monika R.