Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prosze o pomoc...co to za roslinki?
chyba guzmanie i kroton
- Hellann
- 10p - Początkujący
- Od: 14 wrz 2010, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Identyfikacja + diagnoza
Dostałam od mamy roślinkę. Nie mam pojęcia co to za gatunek.
W dodatku zaczęła przysychać na końcach liści. Dodam na marginesie, że obejrzałam dokładnie liście, oznak przędziorka jako takiego brak (z tego co przeczytałam tu na forum) i taki stan rzeczy jak na zdjęciach utrzymuje się już kilka tygodni. Nie zaobserwowałam, żeby usychanie liści posuwało się dalej.
Rodzicielka trzymała kwiaty w kuchni i w dodatku paliła papierosy, zatem roślina była narażona na działanie tragicznego powietrza. Obecnie trzymam ją na parapecie, wytarłam listki (chusteczka była brązowa od nalotu tłuszczu i kurzu z kuchni) no i właściwie nie wiem co dalej, jak ją ratować.
Proszę o pomoc w diagnozie i identyfikację roślinki.

tutaj widać na końcu listka to zeschnięcie:

W dodatku zaczęła przysychać na końcach liści. Dodam na marginesie, że obejrzałam dokładnie liście, oznak przędziorka jako takiego brak (z tego co przeczytałam tu na forum) i taki stan rzeczy jak na zdjęciach utrzymuje się już kilka tygodni. Nie zaobserwowałam, żeby usychanie liści posuwało się dalej.
Rodzicielka trzymała kwiaty w kuchni i w dodatku paliła papierosy, zatem roślina była narażona na działanie tragicznego powietrza. Obecnie trzymam ją na parapecie, wytarłam listki (chusteczka była brązowa od nalotu tłuszczu i kurzu z kuchni) no i właściwie nie wiem co dalej, jak ją ratować.
Proszę o pomoc w diagnozie i identyfikację roślinki.

tutaj widać na końcu listka to zeschnięcie:

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja + diagnoza
To chyba Calatea.
Ona lubi mieć wokoło wilgotno i dlatego zasychają listki na brzegach. Postaw ją na podstawku z wodą, ale tak aby ziemia nie nasiąkała.
Ona lubi mieć wokoło wilgotno i dlatego zasychają listki na brzegach. Postaw ją na podstawku z wodą, ale tak aby ziemia nie nasiąkała.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja + diagnoza
Mam tez kalateę i raz na jakiś czas robię jej kąpiel, wstawiam do wiaderka i zalewam całą doniczkę az powyzej powierzchni, jak ma za sucho to powietrze aż bąbelkuje:)
Re: Proszę pilnie o identyfikacje
Sansevieria 

- Angeluss
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 wrz 2010, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za roślina??
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać."
Antoine de Saint-Exupéry
Mały Książę
Antoine de Saint-Exupéry
Mały Książę
Re: Co to za roślina??
To " castanospermum australe"
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o identyfikację.
Sit spiralny (Juncus effusus f.spiralis). 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce