Roślinki Ani cz. 7
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Roślinki Ani cz. 7
Ja z koleusków zrobię sadzonki i wszystkie wrzucę do jednej doniczki dopiero na wiosnę porozsadzam te które przeżyją 

- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję Kochani za ciepłe słowa i za odwiedzinki
Ja jak zwykle nie mam czasu na forum - mało co już zaglądam
Teraz jeszcze co drugi dzień jeździmy na grzyby i przywozimy dość sporo....wszystkie idą na suszenie lub do słoików. Jeszcze trochę i całą rodzinkę zaopatrzę w grzyby
ja już zapomniałam że coś z moją nogą było nie tak....jedynie jak chodzę po kamieniach to daje się ją odczuć
upatrzyłam sobie już miejsce na koleuski ale nie wiem czy tam będzie do nich docierać tyle światła ile powinno fakt okno jest ale małe
Zobaczymy może uda mi się je przezimować 

Ja jak zwykle nie mam czasu na forum - mało co już zaglądam

Teraz jeszcze co drugi dzień jeździmy na grzyby i przywozimy dość sporo....wszystkie idą na suszenie lub do słoików. Jeszcze trochę i całą rodzinkę zaopatrzę w grzyby

DorotkoDoti pisze: To teraz musisz trochę na nogę uważac.Moj M już 2 lata po złamaniu i pieści się z nią jak z jajkiem
ja już zapomniałam że coś z moją nogą było nie tak....jedynie jak chodzę po kamieniach to daje się ją odczuć

Anetkoanetta pisze:Ja z koleusków zrobię sadzonki i wszystkie wrzucę do jednej doniczki dopiero na wiosnę porozsadzam te które przeżyją
upatrzyłam sobie już miejsce na koleuski ale nie wiem czy tam będzie do nich docierać tyle światła ile powinno fakt okno jest ale małe

- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Trzymam kciuki aby się udało.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
a ja planuję przetrzymać koleuski tak jak są i dodatkowo zebrać nasionka jak przekwitną. To pierwszy rok i pierwsze próby z tymi wdzięcznymi kwiatkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
powiedzcie mi kochani, co to są eszki. Aż mi głupio pytać, ale ciągle się z tym spotykam i nie wiem, co to 

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Wandziu tak potocznie nazywamy aeschynantusy, widzisz nazwa taka sobie więc łatwiej pisać _aeschynantus_ 

- Andziax007
- Kontakt:
Renatko dziękuję ślicznie za kciukinuta23 pisze:Trzymam kciuki aby się udało.

AgnieszkoagaM pisze:Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
myślę że potrzebują, to działa na takiej samej zasadzie co i u innych kwiatów a do tego są potrzebne pszczółki....możesz też sama zapylić - przenieś pyłek z jednego kwiatuszka na drugi chociaż ja tego na koleuskach nie próbowałam więc nie daję 100% pewności że się uda

wanda7 pisze:powiedzcie mi kochani, co to są eszki. Aż mi głupio pytać, ale ciągle się z tym spotykam i nie wiem, co to
Wando jak już Anetka wspomniała to taka skrócona/uproszczona nazwa Aeschynanthus'aanetta pisze:Wandziu tak potocznie nazywamy aeschynantusy, widzisz nazwa taka sobie więc łatwiej pisać _aeschynantus_

- sari
- 1000p
- Od: 18 maja 2010, o 19:46
Przed nami weekend i dużo więcej czasu to pewnie tez się wybierasz na grzyby, udanych zbiorówAndziax007 pisze: Teraz jeszcze co drugi dzień jeździmy na grzyby i przywozimy dość sporo....wszystkie idą na suszenie lub do słoików. Jeszcze trochę i całą rodzinkę zaopatrzę w grzyby![]()

Aniu udanego weekendu

- agaM
no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.Andziax007 pisze:AgnieszkoagaM pisze:Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
myślę że potrzebują, to działa na takiej samej zasadzie co i u innych kwiatów a do tego są potrzebne pszczółki....możesz też sama zapylić - przenieś pyłek z jednego kwiatuszka na drugi chociaż ja tego na koleuskach nie próbowałam więc nie daję 100% pewności że się uda![]()
A koleusy w domu już trzymam, bo na dworze za zimo dla nich. Zresztą i o owada zapylającego na zewnątrz wydaje mi się że też jest trudniej gdy tak zimno. ;)

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Aniu, nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, a trzeba chociaż parę słów napisać.
Nie zawsze się to udaje.
Fajne Begonie, szczególnie Tamaya.

Fajne Begonie, szczególnie Tamaya.

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Andziax007
- Kontakt:
Beatkosari pisze:Przed nami weekend i dużo więcej czasu to pewnie też się wybierasz na grzyby, udanych zbiorów![]()
, jak braknie rodzinki do obdzielania to zamiast kwiatuszków zaczną krążyć na forum słoiczki z kurkami
![]()
Aniu udanego weekendu
co prawda weekend już mamy za sobą ale mimo to dziękuję

AgnieszkoagaM pisze:no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.
A koleusy w domu już trzymam, bo na dworze za zimo dla nich. Zresztą i o owada zapylającego na zewnątrz wydaje mi się że też jest trudniej gdy tak zimno. ;)
może jednak nic straconego - myśl pozytywnie jak nie teraz to następnym razem na pewno się uda

Ja koleusy już trzymam w domu zresztą zniosłam wszystkie kwiaty które były na zewnątrz bo jednak te noce są już zimne

Agnieszko ja też się z tego bardzo cieszęaguka pisze:To super, że już hasasz jak sarna po lesie.

AgnieszkoAGA Z pisze:Aniu gdzie się podziewasz
jestem, jestem choć teraz już tak często nie bywam na forum niestety obowiązki które ograniczyły mi wylegiwanie przed kompem

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu. Wpadłam z rewizytą. Pozdrawiam.

- agaM
no to mam problemik z głowy, młodszy dziś wywinął mi orła centralnie na moje kwitnące koleuski, dziś pełnia (albo prawie) więc moze byc ciężko z ukorzenieniem. W każdym razie o nasionkach zapominam, ;) do następnego razuAndziax007 pisze:AgnieszkoagaM pisze:no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.
może jednak nic straconego - myśl pozytywnie jak nie teraz to następnym razem na pewno się uda
Ja koleusy już trzymam w domu zresztą zniosłam wszystkie kwiaty które były na zewnątrz bo jednak te noce są już zimne![]()