Roślinki Ani cz. 7

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Roślinki Ani cz. 7

Post »

Ja z koleusków zrobię sadzonki i wszystkie wrzucę do jednej doniczki dopiero na wiosnę porozsadzam te które przeżyją :wink:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję Kochani za ciepłe słowa i za odwiedzinki ;:180 ;:196
Ja jak zwykle nie mam czasu na forum - mało co już zaglądam :oops:
Teraz jeszcze co drugi dzień jeździmy na grzyby i przywozimy dość sporo....wszystkie idą na suszenie lub do słoików. Jeszcze trochę i całą rodzinkę zaopatrzę w grzyby ;:224
Doti pisze: To teraz musisz trochę na nogę uważac.Moj M już 2 lata po złamaniu i pieści się z nią jak z jajkiem :;230
Dorotko
ja już zapomniałam że coś z moją nogą było nie tak....jedynie jak chodzę po kamieniach to daje się ją odczuć :roll:
anetta pisze:Ja z koleusków zrobię sadzonki i wszystkie wrzucę do jednej doniczki dopiero na wiosnę porozsadzam te które przeżyją :wink:
Anetko
upatrzyłam sobie już miejsce na koleuski ale nie wiem czy tam będzie do nich docierać tyle światła ile powinno fakt okno jest ale małe :roll: Zobaczymy może uda mi się je przezimować :roll:
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Trzymam kciuki aby się udało.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

a ja planuję przetrzymać koleuski tak jak są i dodatkowo zebrać nasionka jak przekwitną. To pierwszy rok i pierwsze próby z tymi wdzięcznymi kwiatkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

powiedzcie mi kochani, co to są eszki. Aż mi głupio pytać, ale ciągle się z tym spotykam i nie wiem, co to :?:
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Wandziu tak potocznie nazywamy aeschynantusy, widzisz nazwa taka sobie więc łatwiej pisać _aeschynantus_ ;:113
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nuta23 pisze:Trzymam kciuki aby się udało.
Renatko dziękuję ślicznie za kciuki ;:180
agaM pisze:Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
Agnieszko
myślę że potrzebują, to działa na takiej samej zasadzie co i u innych kwiatów a do tego są potrzebne pszczółki....możesz też sama zapylić - przenieś pyłek z jednego kwiatuszka na drugi chociaż ja tego na koleuskach nie próbowałam więc nie daję 100% pewności że się uda :roll:
wanda7 pisze:powiedzcie mi kochani, co to są eszki. Aż mi głupio pytać, ale ciągle się z tym spotykam i nie wiem, co to :?:
anetta pisze:Wandziu tak potocznie nazywamy aeschynantusy, widzisz nazwa taka sobie więc łatwiej pisać _aeschynantus_ ;:113
Wando jak już Anetka wspomniała to taka skrócona/uproszczona nazwa Aeschynanthus'a :wink:
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Andziax007 pisze: Teraz jeszcze co drugi dzień jeździmy na grzyby i przywozimy dość sporo....wszystkie idą na suszenie lub do słoików. Jeszcze trochę i całą rodzinkę zaopatrzę w grzyby ;:224
Przed nami weekend i dużo więcej czasu to pewnie tez się wybierasz na grzyby, udanych zbiorów :tan :tan , jak braknie rodzinki do obdzielania to zamiast kwiatuszków zaczną krążyć na forum słoiczki z kurkami ;:136
Aniu udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziax007 pisze:
agaM pisze:Czy aby kwiatki koleusów zawiązały potrzebują jakiś motylków owadów do zapylenia czy same się zawiązują?
Agnieszko
myślę że potrzebują, to działa na takiej samej zasadzie co i u innych kwiatów a do tego są potrzebne pszczółki....możesz też sama zapylić - przenieś pyłek z jednego kwiatuszka na drugi chociaż ja tego na koleuskach nie próbowałam więc nie daję 100% pewności że się uda :roll:
no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.
A koleusy w domu już trzymam, bo na dworze za zimo dla nich. Zresztą i o owada zapylającego na zewnątrz wydaje mi się że też jest trudniej gdy tak zimno. ;)
:wit
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Aniu, nie nadążam z czytaniem Twojego wątku, a trzeba chociaż parę słów napisać. ;:108 Nie zawsze się to udaje.
Fajne Begonie, szczególnie Tamaya. ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To super, że już hasasz jak sarna po lesie.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Aniu gdzie się podziewasz :arrow:
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

sari pisze:Przed nami weekend i dużo więcej czasu to pewnie też się wybierasz na grzyby, udanych zbiorów :tan :tan , jak braknie rodzinki do obdzielania to zamiast kwiatuszków zaczną krążyć na forum słoiczki z kurkami ;:136
Aniu udanego weekendu ;:196
Beatko
co prawda weekend już mamy za sobą ale mimo to dziękuję ;:196 Muszę powiedzieć był udany i troszkę grzybków się uzbierało :P
agaM pisze:no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.
A koleusy w domu już trzymam, bo na dworze za zimo dla nich. Zresztą i o owada zapylającego na zewnątrz wydaje mi się że też jest trudniej gdy tak zimno. ;)
Agnieszko
może jednak nic straconego - myśl pozytywnie jak nie teraz to następnym razem na pewno się uda :wink:
Ja koleusy już trzymam w domu zresztą zniosłam wszystkie kwiaty które były na zewnątrz bo jednak te noce są już zimne :?
aguka pisze:To super, że już hasasz jak sarna po lesie.
Agnieszko ja też się z tego bardzo cieszę :D
AGA Z pisze:Aniu gdzie się podziewasz :arrow:
Agnieszko
jestem, jestem choć teraz już tak często nie bywam na forum niestety obowiązki które ograniczyły mi wylegiwanie przed kompem :?
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu. Wpadłam z rewizytą. Pozdrawiam. :D :wit :wit
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziax007 pisze:
agaM pisze:no to dupka blada pewnie z nasionek będzie, bo kwiatki już opadają.
Agnieszko
może jednak nic straconego - myśl pozytywnie jak nie teraz to następnym razem na pewno się uda :wink:
Ja koleusy już trzymam w domu zresztą zniosłam wszystkie kwiaty które były na zewnątrz bo jednak te noce są już zimne :?
no to mam problemik z głowy, młodszy dziś wywinął mi orła centralnie na moje kwitnące koleuski, dziś pełnia (albo prawie) więc moze byc ciężko z ukorzenieniem. W każdym razie o nasionkach zapominam, ;) do następnego razu :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”