Leśny ogród Moni68 cz.7
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.7
Gratulacje dla P. - mchy są cudne. I ma rację, warto powalczyć o wrzosowisko. Wrzosy są takie piękne. To jedna z tych roślin, które uwielbiam i na które u mnie nie ma szans.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Moniko, mech rewelacyjny.
Masz szczęście, że ślimaki omijają Twój ogród, moje host już pogryzione. 

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniu, też podoba mi się Twój mech. Goryczkę sinoornata posadziłam w półcieniu, dałam kwaśny torf, podlewałam jak było
sucho. I już trzecią zmarnowałam.Chyba.Może ostatnio było za mokro?
sucho. I już trzecią zmarnowałam.Chyba.Może ostatnio było za mokro?

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniko , ten clematis mój to jackanii.
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
Witaj! Pooglądałam troszkę twój ogród i jestem pod wielkim wrażeniem
Przepiękne masz te Rh i azalie ale i warunki u ciebie mają doskonałe.Zachwyciły mnie też hosty-są przepiękne i nawet ślimaki ich nie gryzą....

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witaj Moniko!
Hosty przepiękne, widać, że w twoim lesie dobrze się czują.
Niestety zaobserwowałam na trzech moich azaliach mączniaka. Musze opryskać, ale niestety ciągle pada
Może ty mi powiesz co trapi moje rh. Żółkną i opadają im dolne liście. Góra wygląda na zdrową, bez objawów choroby. A wczoraj zauważyłam, że i pieris zaczyna gubić liście.
Nie wiem co się dzieje. Dziś podleje jesiennym nawozem, może to im troszkę pomoże.
Hosty przepiękne, widać, że w twoim lesie dobrze się czują.
Niestety zaobserwowałam na trzech moich azaliach mączniaka. Musze opryskać, ale niestety ciągle pada

Może ty mi powiesz co trapi moje rh. Żółkną i opadają im dolne liście. Góra wygląda na zdrową, bez objawów choroby. A wczoraj zauważyłam, że i pieris zaczyna gubić liście.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Kochani, witam Was serdecznie
Dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa
Od rana mam dobry humor- przestało padać, świeci słońce i nareszcie mogę podziałać w ogrodzie
Zaraz się za to zabieram, bo nie wiem, jak długo taka pogoda się utrzyma.
Kolorowych ostrokrzewów się pozbywam, bo niemal każdej zimy przemarzają do granicy śniegu. Chociaż bardzo je lubię, nie chcę krzewów, które nie przekroczą metra. Raczej nie wyrzucę na kompost, tylko posadzę gdzieś daleko od domu, żeby się nie denerwować
Może przestaną przemarzać?
O ile nie ma żadnych objawów chorobowych, nie należy przejmować się żółknącymi i opadającymi dolnymi liśćmi rh. To zjawisko normalne. Natomiast z moich obserwacji wynika, że starsze duże krzewy na tych "gołych" pędach w ciągu 1- 3 lat wypuszczają ze śpiących pąków nowe. Przy odpowiednich warunkach uprawy rokrocznie pojawiają się nowe pędy od korzeni. Nigdy nie stosuję nawozów jesiennych, więc nie mogę wypowiedzieć się w tej sprawie. Niemniej przygotowując rh do zimy zawsze podsypuję trochę dobrze rozłożonego kompostu i 30-centymetrową warstwę suchych liści.
Mączniaka na azaliach bezwzględnie należy zwalczać przez cały sezon. Bardzo osłabia roślinę i nawet złapany późnym latem czy jesienią może spowodować brak kwitnienia wiosną. Bardzo łatwo się go pozbyć, o ile zareaguje się od razu. Stąd moja prośba o obserwowanie krzewów. Zazwyczaj wystarcza dwukrotny oprysk Amistarem w odstępach 7- 10- dniowych.

Do zobaczenia

Dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa

Kolorowych ostrokrzewów się pozbywam, bo niemal każdej zimy przemarzają do granicy śniegu. Chociaż bardzo je lubię, nie chcę krzewów, które nie przekroczą metra. Raczej nie wyrzucę na kompost, tylko posadzę gdzieś daleko od domu, żeby się nie denerwować

O ile nie ma żadnych objawów chorobowych, nie należy przejmować się żółknącymi i opadającymi dolnymi liśćmi rh. To zjawisko normalne. Natomiast z moich obserwacji wynika, że starsze duże krzewy na tych "gołych" pędach w ciągu 1- 3 lat wypuszczają ze śpiących pąków nowe. Przy odpowiednich warunkach uprawy rokrocznie pojawiają się nowe pędy od korzeni. Nigdy nie stosuję nawozów jesiennych, więc nie mogę wypowiedzieć się w tej sprawie. Niemniej przygotowując rh do zimy zawsze podsypuję trochę dobrze rozłożonego kompostu i 30-centymetrową warstwę suchych liści.
Mączniaka na azaliach bezwzględnie należy zwalczać przez cały sezon. Bardzo osłabia roślinę i nawet złapany późnym latem czy jesienią może spowodować brak kwitnienia wiosną. Bardzo łatwo się go pozbyć, o ile zareaguje się od razu. Stąd moja prośba o obserwowanie krzewów. Zazwyczaj wystarcza dwukrotny oprysk Amistarem w odstępach 7- 10- dniowych.

Do zobaczenia

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, dziękuję za pożyteczne informacje o roślinach lubiących kwaśne podłoże. To zawsze gdzieś mi umyka, choć kiedyś robiłem specjalną listę. Teraz sadziłem litodorę i mazusa, i w ostatniej chwili doczytałem, że one też lubią lekko kwaśny odczyn. A goryczkę spróbuję podzielić i drugą eksperymentalnie posadzić jak u Ciebie 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Choć pogoda już raczej jesienna po Twoich roślinach nie bardzo ją widać. Hosty wciąż rosną w najlepsze. Poduchy z mchu wyglądają super. W zeszłym roku przywiozłam kilka takich na wrzosowisko, ale nie przyjęły się
Z tymi wymaganiami roślin to jest troszkę tak, że teoria sobie a praktyka sobie. Chociaż są takie rośliny, które nie rosną bez wymaganych warunków. Goryczki jakoś słabo mi rosną na skalniaku...może powinny trafić na rabatę...

Z tymi wymaganiami roślin to jest troszkę tak, że teoria sobie a praktyka sobie. Chociaż są takie rośliny, które nie rosną bez wymaganych warunków. Goryczki jakoś słabo mi rosną na skalniaku...może powinny trafić na rabatę...
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Moniu trochę mnie nie było a tu prawie znowu 100
pospacerowałam i po oglądałam piękne fotki, naładowałam akumulatory i do pracy
u nas też dzisiaj słonko ależ inaczej człowiek się czuje jak świeci
miłego dnia 

Moniko, hosty rzeczywiście w bardzo dobrej kondycji, nie widać po nich zbliżającej się jesieni. Teraz będzie kilka bezdeszczowych dni więc idealna pogoda na opryski.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Moniu masz sporo rh,wiec poradź mi co mam podać swoim,bo żółkną im liście te od spodu,
są czysto żółte bez plamek,czy oznak chorób,myślę,że mają czegoś brak,ale czy o tej porze dawać jakiś nawóz
są czysto żółte bez plamek,czy oznak chorób,myślę,że mają czegoś brak,ale czy o tej porze dawać jakiś nawóz

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
MONIKO
U Ciebie chyba nie ma ślimaków bo hosty takie zdrowe , że piękne to nie trzeba pisać - widać.

U Ciebie chyba nie ma ślimaków bo hosty takie zdrowe , że piękne to nie trzeba pisać - widać.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
No popatrz, a jak w zeszłym roku miałam mączniaka na azaliach ale uznałam że już późno i nie ma co pryskać skoro i tak zaraz stracą liście.
Teraz już wiem dlaczego słabo mi kwitły.
Teraz już wiem dlaczego słabo mi kwitły.
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Moniu.
Hosty jak zazwyczaj piękne, mam kilka młodych i tyle mi powinno wystarczyć, bo ile chorób można łapać na forum?
Już i Hortensjowa choroba dopadła, i trawki chodzą po głowie....storczyki jeszcze wcześniej,ale nie bardzo mi wychodzi...mam kilka szt. i obserwuję,może cos z tego wyjdzie.
A ten fajny mech w kulkach to tak sam Ci wyrósł w Twoim lesie,czy można go kupić?
Anna

Hosty jak zazwyczaj piękne, mam kilka młodych i tyle mi powinno wystarczyć, bo ile chorób można łapać na forum?

A ten fajny mech w kulkach to tak sam Ci wyrósł w Twoim lesie,czy można go kupić?
Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...