A, mam nowinę. Odpisał sekretarz PTMK i okazało się, że w zeszłą niedziele było spotkanie tylko *%#$* babka z portierni, która na marginesie jest nowa - nie wiedziała co i jak. Jeszcze się upierała, że 'nic dzisiaj nie ma'. Na szczęście dzięki potędze internetu skontaktowałem się odziałem wrocławskiego PTMK i okazało się, że prawdopodobnie znajdzie sie jeszcze jedno wolne miejsce. Bliższe informacje dostane tuż przed wyjazdem
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
Swoje kaktusy planuje jeszcze trzymać na balkonie do końca września. Później wybywam z Legnicy i nie będę mógł już ich tak często doglądać.
A, mam nowinę. Odpisał sekretarz PTMK i okazało się, że w zeszłą niedziele było spotkanie tylko *%#$* babka z portierni, która na marginesie jest nowa - nie wiedziała co i jak. Jeszcze się upierała, że 'nic dzisiaj nie ma'. Na szczęście dzięki potędze internetu skontaktowałem się odziałem wrocławskiego PTMK i okazało się, że prawdopodobnie znajdzie sie jeszcze jedno wolne miejsce. Bliższe informacje dostane tuż przed wyjazdem
. Jestem dobrej myśli...
- Artur89

Dzisiaj jako, że pogoda kiepska miałem wolne od praktyk. Postanowiłem wiec poukładać wszystkie doniczki w jednym miejscu, żeby zorientować się ile mam jeszcze wolnego miejsca i doniczek. Będzie mi to potrzebne przy zaplanowaniu zakupów w Czechach i skonstruowaniu zimowiska dla roślin. Jak widać kompletnie zwinąłem folię - deszcz nawet jak zacina to nie zalewa mi kaktusów a słońce już tak nie pali. Poza tym tak go mało, że folia jest tym bardziej nie wskazana

- gnet
- 500p

- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Wszystko fajne tylko ten żwirek mnie lekko niepokoi
Czy on jest białego koloru?
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To dobrze.Artur89 pisze: Jako, że istnieje od dawna wątek identyfikacyjny to poprosiłem moderatora o przeniesienie tego postu do właściwego wątku. Na przyszłość proszę korzystać z udogodnień forum/działu![]()
Są żwirki kwarcowe białego koloru. No może nie takiego całkiem czystego, ale takie lekko prześwitujące. Artur by nie użył z wapienia.gnet pisze:Wszystko fajne tylko ten żwirek mnie lekko niepokoiCzy on jest białego koloru?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89

To zwykły żwir akwariowy, promienie słońca odbite od powierzchni dały taki poblask. Nie używam tego białego żwirku, który się sypie na cmentarzugnet pisze:Wszystko fajne tylko ten żwirek mnie lekko niepokoiCzy on jest białego koloru?
Arturze.. przetłumacz mi tą fotkę Parodii z góry strony.. jej kwiat jest bardziej pomarańczowy, czy bardziej czerwony :P Jak by nie patrzeć- piękny
Kolekcja spora, ciekawią mnie te z najwyższej półeczki
Kolekcja spora, ciekawią mnie te z najwyższej półeczki
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Parodia ma śliczny kolor
A takiego porządku w kolekcji, tylko mogę pozazdrościć (oczywiście całkiem pozytywnie). Żebym chociaż w połowie miała swoje kaktusy tak uporządkowane

A takiego porządku w kolekcji, tylko mogę pozazdrościć (oczywiście całkiem pozytywnie). Żebym chociaż w połowie miała swoje kaktusy tak uporządkowane
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Artur89

Kwiat jest bardziej czerwony gdy jeszcze jest zwinięty - to zasługa tych pierwszych płatków. Kwiat w pełni rozwinięty jest żóły z domieszką pomarańczowego. Tak jak w pierwszym poście tego wątku
Te z górnej półki tj. parapetu to odpowiednio:
Echinopsis multiplex
Opuntia (ficus indica?)
Crassula ovata
Dionea muscipula
Selenicereus testudo
Opuntia monachantha variegata monstruosa
Epiphyllum ackermannii
Crassula ovata minima
Epiphyllum sp.
Epiphyllum sp. 2
Epiphyllum 'Yellow'
Hylocereus undatus x2
Cryptocereus anthonyanus
Te z górnej półki tj. parapetu to odpowiednio:
Echinopsis multiplex
Opuntia (ficus indica?)
Crassula ovata
Dionea muscipula
Selenicereus testudo
Opuntia monachantha variegata monstruosa
Epiphyllum ackermannii
Crassula ovata minima
Epiphyllum sp.
Epiphyllum sp. 2
Epiphyllum 'Yellow'
Hylocereus undatus x2
Cryptocereus anthonyanus
O, chodziło mi o selenicereus testudo, chyba świetnie przyrasta.
Natomiast Hylocereus undatus i Cryptocereus anthonyanusteż ciekawe okazy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Artur89

Najdłuższe przyrosty mają po ok 20cm. A propos przyrostów, wyczytałem, że przyrosty roczne Selenicereus granidflorus liczy się w metrachmaribat pisze:O, chodziło mi o selenicereus testudo, chyba świetnie przyrasta.
- gnet
- 500p

- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Ten poblask troszkę mnie zmylił.Artur89 pisze:promienie słońca odbite od powierzchni dały taki poblask. Nie używam tego białego żwirku, który się sypie na cmentarzu
To ja cierpliwie poczekam na takie u CiebieArtur89 pisze: przyrosty roczne Selenicereus granidflorus liczy się w metrach
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aż można sobie humor poprawić patrząc na takie kwiaty 
- Artur89

Hehe,a jakżeby inaczej. Mi od razu poprawiły humor gdy zobaczyłem jaki barłóg zrobiła luźna folia szamotana wiatrem - efekt - Chamaelobivia łysa z jednej strony (poodpadały areole), siewki powyciągane z doniczek i porozrzucane, naruszone stożki wzrostu u Epiphyllum, połamane cierniedaga01010 pisze:Aż można sobie humor poprawić patrząc na takie kwiaty