Szmaragd - sadzenie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szmaragd - sadzenie

Post »

Witam
Mam pytanie do znawców i miłośników tuji Szmaragdowych :)
Kupiłam podłoże do tuji, chcę je przesadzić w miejsce docelowe, obecnie są w doniczkach zadołowane w gruncie.
Wracając do podłoża, pani w ogrodniczym poleciła mi ziemie z Substrala z osmocote 3w1, dziś byłam w innym ogrodniczym i z ciekawości jaką ona mi da odpowiedź ,zapytałam panią o tą samą ziemie. Ta mi kategorycznie odradziła, mówiąc,że ta ziemia nadaje się do wiosennych nasadzeń.
Moje tujki zaczynają brązowieć, nie wiem dlaczego, być może dlatego,że mają mało miejsca w doniczce. Miałam nadzieję,że wysadzenie z doniczek do gruntu zatrzyma brązowienie.
W castoramie pytałam o preparat p/brązowieniu igieł, ale powiedziano mi,że już za poźno na stosowanie jakiegokolwiek środka, jedynie nawóz jesienny.
Proszę poradźcie mi co dalej robić, to są małe tujki.
Nasunęło mi się kolejne pytanie, żółknięcie i brązowienie iglaków to zupełnie co innego?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Szmaragd,sadzenie

Post »

Po co te kombinacje z ziemią do iglaków w workach :roll: .Żywotnik sadzi się w grunt jaki się ma, można dać kompostu, podlewa, ściółkuje ewentualnie i to wszystko.To jak będą rosły i tak zależy od miejscowego gruntu, jak przepuszczalny, z grubą warstwą próchniczą to b. dobrze, jak gliniasty i zwięzły to gorzej, a nawet źle i dodawana ziemia z worka nic nie zmieni, bo to przecież duże drzewko i korzeniami będzie sięgało głęboko.Te podłoża stosuje się do pojemników gdzie sadzi się karłowe, wolnorosnące iglaki.
Trzeba niezwłocznie wysadzić te iglaki do gruntu.W doniczce nigdy nie będzie idealnych warunków, stąd te przyschnięcia.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Szkoda czasu i pieniędzy na przygotowywanie odpowiedniego podłoża pod thuje no chyba,że ktoś podobnie jak ja ma bardzo piaszczystą i ubogą glebę. Thuje rosną w każdej przeciętnej klasy ziemi ogrodowej i w bardzo szerokim zakresie pH - od kwaśnego do zasadowego. Optymalne podłoże dla żywotników zachodnich to według mnie średnio zwięzła piaszczysto-gliniasta gleba z pH
obojętnym do lekko zasadowego. W naturze często występują na bardzo ciężkich i wapiennych glebach.
nopi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2010, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Ja też zasadziłem żywotnik zachodni szmaragd na wiosnę.
Przez całe lato było ok drzewka ładnie się przyjęły, ale teraz zaczęły coś brązowieć gałązki.
Może dlatego że idzie jesień i roślina pozbywa się niepotrzebnych igieł przygotowując się do okresu zimowego.
Wczoraj zakupiłem nowe tuje 1,20m mam nadzieję że się przyjmą.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szmaragd - sadzenie

Post »

Nikt się więcej nie wypowiedział?
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Też zamierzam teraz posadzić rządek 'Smargad'ów; czy nie będzie błędem podsypanie kompostu?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Czemu miałoby to być błędem ? Podsypanie kompostem przed wysadzeniem do gruntu jest zawsze bardzo wskazane o ile kompost jest już dojrzały i nie stwarza zagrożenia przenawożenia.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bartosz pisze:(...) o ile kompost jest już dojrzały i nie stwarza zagrożenia przenawożenia.
Dwie sprawy:
- kompost jest o tyle dobrym nawozem, że właśnie nie stwarza zagrożenia przenawożenia. Tzn. o ile nie sypiesz do kompostu ogromnych ilości nawozów sztucznych, dajesz doń różne składniki, pozwalasz na spokojne rozłożenie się, nie przeszkadzasz dżdżownicom i innym mikroorganizmom, po dojrzeniu i przerobieniu - kompost jest doskonałym podłożem albo chociaż składnikiem podłoża :)
- o ile wiem nie ma związku między stopniem dojrzałości kompostu, a jego składem / zawartością związków przydatnych roślinom. Z biegiem czasu skład kompostu się aż tak bardzo nie zmienia, trochę owszem tak, ale to już dłuższa historia i pewnie miał to być skrót myślowy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodzi mi o to, że kompost jest nawozem silnie azotowym, a mamy jesień. Czy zanadto nie pobudzi jeszcze moich milusińskich? Już i tak gleby mam bardzo żyzne.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ogrodnik jak i szkółkarz orzekli, że obawy przed azotem dotyczą nawozó sztucznych; naturalne nie są obciążone tą wadą.
I tak posadziłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”