Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

albo dorobić słoiczków z dynią ,jak smakują i jest komu jeść , teraz z córką siedzimy w grzybach , ja zbieram tylko w swoim lesie za siatką i zajmuję się czyszczeniem a córka lato po całej okolicy i znosi mi wiadrami ,później je szykujemy na zimę ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-d-a

Post »

Olu, cieszę się, że poznałam Cię w realu! Zakupy zrobiłaś niczego sobie :P Ja kupiłam tylko dwie hosty, żurawkę i trawkę, ale miałam tylko dwie ręce, a do domu daleko...
Pokazujesz piękne dalie w swoim ogrodzie, no i wspaniała z Ciebie gospodyni - dynia wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie ;:138
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oleńko. Dopatrzyłam się wśród zakupionych roślinek jeszcze wielosił variegata i trojeść bulwiastą. Piękne dalie pokazujesz, ja tylko popatrzę, gdyż już nie bawię się w sadzenie roślin, które na zimę trzeba wykopywać i próbować przechować w piwnicy w bloku. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Olu :wit cieszę się, że poznałem kolejną sympatyczną osobę z forum w realu :D ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Janeczko, dorobię jeszcze troszkę słoiczków. Następne dynie niebawem będą gotowe do przerobu.
Wiosną dałam się nabrać na żywą grzybnię ?grzybów leśnych? i ?dzisiaj zobaczyłam co wyrosło ? jak na moje rozeznanie to olszówka. A tam gdzie nie dałam grzybni (pod brzozą) wyrosły kozaki i chyba podgrzybek

Na pierwszej fotce efekt stosowania zakupionej grzybni :evil:

Obrazek

A to bez mojej ingerencji. Trwa wyścig ze ślimakami, kto będzie szybszy. Chyba się poddam i zakupiętrochę grzybków na targu :D
Obrazek Obrazek

Dalu, i ja jestem ogromnie zadowolona z naszego poznania w realu .
Zastanawiałam się , dlaczego nie przyjechałam autobusem. Wtedy nie byłoby pokus targania doniczek. A tak człowiek już się zrobił wygodny i nie ma sił oprzeć się pokusie roślinnych zakupów.
Dynia z przepisu Ani Zielonej. Zrobiłam pierwszy raz i zdecydowanie polecam. Mało pracy a efekt końcowy wspaniały. Dwa lata temu z dyni zrobiłam dżem i jeszcze stoi na półce :cry: Pewnie skończy w kuble.

Aduś, dziękuję za podpowiedź. Zaraz pokażę część zakupionych roślinek w zbliżeniu.
To prawda, że z daliami jest trochę kłopotu, ale mogę sobie na to pozwolić, bo jesienią wrzucam z bryłą ziemi do kartonów i przetrzymuję ?. na poddaszu. Jak się nie ma piwnicy to trzeba jakoś sobie radzić. W blokach mieszkalnych to raczej nie da rady. A jeszcze trzeba to jakoś przetransportować z działki. Chyba, że jakaś mała piwniczka lub ziemianka Ado na nowej działeczce ?

A oto zakupy :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze parę zdjęć z dzisiejszego dnia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/745 ... 2c3bd.html][img]http:/
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu, dziękuję. I ja pozostaję ciągle pod urokiem wrocławskiego spotkania i cieszę się ogromnie także ze spotkania z Tobą. Mam nadzieję, że takich spotkań będzie coraz więcej.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Sloneczko22
100p
100p
Od: 22 sie 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit ale śmieszne te "uszy teściowej", to będzie miało kwiatuszki?? I śliczna różowa ostróżka. Jednym słowem udane zakupy:)
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Olu :shock: piękne zdjęcia, biała kobea wspaniałe, jeżówka niesamowita, po jakim czasie ta grzybnia się uaktywniła?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

nie tylko piękne kwiaty w twoim ogrodzie ale i owoce dekorują jesienny ogród .. a kotki to chyba wszystkie lubią poleżeć w promieniach słonecznych .. a tak mało teraz takich dni ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

_oleander_ cieszę się, że samopoczucie u Ciebie lepsze :D ,
spotkanie forumkowe udane to bardzo dobrze :D :D inaczej się pisze, znając osobę :D
widzę przetwory część porobiona, część w trakcie , ja też lubię robić i później tylko przynosić gotowe słoiczki , a w ogrodzie u Ciebie pięknie i dalej kolorowo :D
pozdrawiam serdecznie papa ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczko dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie. Każdy promyk a co dopiero Słoneczko jest mile widziane :D
Raczej nie wydaje mi się aby uszy teściowej miały kwitnąć. One same w sobie i tak są dekoracyjne. To jest roślinka z rodziny rozchodników (tak mnie poinformował sprzedawca).

Mateuszu, jeżeli ta olszówka jest z grzybni, a raczej na 99 % jest, to grzybnia została zaaplikowana wiosną. Faktycznie jest to grzyb leśny, ale nie takich się spodziewałam :evil:

Janeczko, to prawda, że jesień już tuż tuż. I czasem czuje się ją mocniej w powietrzu. Dlatego trzeba łapać każdy cieplejszy powiew wiatru i promień słońca. Kotki właśnie ładują akumulatory . Trzeba brać z nich przykład, bo niebawem zostaną nam tylko letnie wspomnienia i kolorowe fotki. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Będzie więcej czasu na łazikowanie po wirtualnych ogrodach :D

Bożenko, czasem taka niemoc dopada. Ja bardzo mocno reaguję na zmiany pogody.Teraz są słoneczne i ciepłe dni, to i chęci do działania powróciły. A spotkanie wrocławskie jeszcze mnie podbudowało :heja
Przetworów za dużo nie robię.Nie mogę tylko pozwolićaby zmarnowało się to czym natura obdarowała mój ogród. Choć przyznam, że jak moje produkty znikają wbrzuchach domowników, to jestem podbudowana i dosadzam coraz to nowe drzewka i krzewy owocowe :D
Dziękujęza odwiedzinki , pa ;:196
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OLU fajnie mieć w pod ręką swoje grzybki . Uszy teściowej to fajna roślinka . Te jeżówkę też sobie kupiłam bardzo mi się podoba a marynowana dynia na pewno pychotka . Ja robię tylko kompot z dyni również pyszny . Yuka fajna ,ale ja już się wyleczyłam z juk u Ciebie już nawet jesienne astry kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Oleńko zaszalałaś na spotkaniu ale się nie dziwię dobrze że nie byłam
bo też bym szalała piękne ostróżki masz takich kolorów nie widziałam.
Pigwę widzę u ciebie mam ochotkę na to drzewo i jak spotkam to kupię ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, niestety grzyby z zakupionej grzybni , to niewypał :evil: A te pojedyncze kozaczki i podgrzybki zostały pożarte przez ślimaki :twisted:
Czytałam, że pogniewałaś się na yuki, ale ja moje ogałacam od dołu i wyglądają cały czas pięknie i młodo . Na pasiastą miałam ochotę a teraz trafiła się za połowę ceny niż tą którą miałabym zapłacić w sklepie nieopodal domu. Nie mogłam przepuścić okazji :tan
Marcinki zaczęły już kwitnąć ale to dopiero jedna z odmian.
Kompocik z dynii :shock: Jeszcze nigdy nie piłam. To znaczy, że trzeba zrobić ;:108

Stasiu, jak widzę roślinki na stoisku, to nie mogę się jakoś oprzeć . Jestem wzrokowcem :D
Wiem , że ostróżki można z nasionek, ale one tak pięknie się do mnie uśmiechały :D
Na zakup pigwy namawiam szczerze. Jest to drzewko bezproblemowe. Wiosną pięknie kwitnie, a jesienią ma niezawodnie owoce. Szarlotka z dodatkiem pigwy pychotka. Można także robić mieszane dżemy lub samą duszoną do słoiczków. A w tym roku mój debiut : nalewka z pigwy. Podobno także dobra. Jak pokosztuję, zdam relację . Na razie jeszcze pigwy na drzewie.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pasiasta juka :shock:
Dlaczego ja jej nie zauważyłam ;:223
Trudno, poczekam do wiosny....

Co do ślimaków to w tym roku po raz pierwszy pojawiły się u mnie golasy i rozmnażają się w zawrotnym tempie - jadę po trutkę :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”