W.o...Grzybach

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o...Grzybach

Post »

Grażynko
masz rację ,obieranie ich to tragedia,tym większa jak są mokre.Ja też uwielbiam zbierać grzyby,maślaki można było kosić kosą ,taki był wysyp.Jutro jadę znów ,ale na podgrzybki.Ja maślaki suszę,bo ze wszystkich grzybów suszonych one mają najpiękniejszy zapach :lol: Później zupa grzybowa i podłoże z grzybkami suszonymi jest pyszny.Na wigilię robimy grzyby smażone na oleju rzepakowym z cebulką -pycha ;:108.Podgrzybki robię w sosie słodko-kwaśnym i też mrożę ,żeby w zimę zrobić ze śmietaną.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Zastanawiam się nad suszeniem maślaków ;:14 One takie obślizgłe i ususzą się :?: :?:bo ja ich nie suszyłam nigdy, ale skoro twierdzisz, że są pyszne to czemu ja do tej pory nie suszyłam ich ;:223
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu
rzeczywiście one są chyba najbardziej wilgotne ze wszystkich grzybów ,ale suszą się idealnie.Ja suszę je na kaloryferach rozłożone w woreczkach z firany ;:224 Specjalnie włączyliśmy centralne ogrzewanie,więc w domu mam przez parę dni upał :roll:
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko a mogła byś coś bliżej napisać na temat podgrzybków w sosie słodko-kwaśnym a najlepiej podać przepis?
Ja ze swoich grzybów zrobiłam przed chwilą maślaki w pomidorach jeszcze się pasteryzują przepis znalazłam w tym dziale kilka stron wcześniej.
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

Ja napiszę tylko ,że jest mi wstyd za większość"grzybiarzy".Lasy wyglądają już jak śmietnisko a tam gdzie parkują autka może i gorzej.Butelki,torebki foliowe po kanapkach itd. Syf i mogiła dla lasów.Smutne to.
Bogdan
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BOGDANIE, nie myśl, że jak Ty tak zostawiasz las po swoim grzybobraniu, to i robią tak też inni grzybiarze. Jeżeli już poruszasz ten temat to pisz bardziej precyzyjniej, bo tym tekstem obrażasz większość grzybiarzy.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Popieram Tadeusza...są ludzie i ludziska Bogdanie....nie pakuj wszystkich "grzybiarzy" do jednego worka....owszem napisałeś "większość" ale wydaje mi się, że tu na forum jest akurat odwrotnie :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja wczoraj byłam na maślakach. Godzina zbierania, dwa wiadra grzybów i 4 godziny obierania.
Wszystkie już zamarynowane.
Nigdy bym nie przypuszczała, że one dobre do suszenia.... :roll:

Dziś skoro świt też wyruszyliśmy do lasu. Grzybiarzy mnóstwo, ale mimo tego udało nam się trochę nazbierać

Obrazek
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Graszka pisze:Marzenko a mogła byś coś bliżej napisać na temat podgrzybków w sosie słodko-kwaśnym a najlepiej podać przepis?
Ja ze swoich grzybów zrobiłam przed chwilą maślaki w pomidorach jeszcze się pasteryzują przepis znalazłam w tym dziale kilka stron wcześniej.
Grzyby w sosie słodko-kwaśnym
1 durszlak grzybków obgotowanych
2 cebule
1/2 szkl wody
1/2 szkl octu
1/2 szkl cukru
przecier pomidorowy 200g
Cebulę kroimy i posmażamy na oleju ,dodajemy grzyby i jeszcze smażymy aż odparuje woda.Dodajemy wodę ,ocet , cukier i przecier pomidorowy.Smażymy 5-10 min i gorące nakładamy do słoiczków.Ja nie pateryzuję ,więc wstawiam do lodówki i 2-3 miesiące mogą postać ,chociaż nigdy się nie zdażyło ,żeby tak długo postały :roll: Jak zużyję zrobiony zapas ,to rozmrażam kolejne i znów robię w sosie .

Idę poszukać przepisu na grzyby w pomidorach ;:65
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Widzę że grzyby w pomidorach i grzyby w sosie słodko-kwaśnym są prawie identyczne. Dzięki
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja wrócę do tematu śmieci.
Owszem, wstyd czasem wejść do lasu, bo tyle w nim śmieci.
Nadal świadczy to bardzo niskim poziomie świadomości i bezmózgowiu.
Ale nie tylko grzybiarze ponoszą winę.
Często tak się zdarza, że miejscowi wywalają wszystko co im przeszkadza do lasu, bo.....to nie moje.
Tak się utarło, że co do nas nie należy to obce i niczyje....a o to niech się inni martwią.
Jakoś nie potrafimy przestawić świadomości, że to nie jest niczyje a nasze, wspólne dobro, które też należy uszanować dla dobra nas samych i przyszłości naszych wnuków.
Są tacy co myślą - po nas choćby popiół i są tacy co myślą - po nas to co najlepsze.
Cóż......samo życie.

Zbiory widzę super i bardzo bogate w różnorodność.
Chyba wszędzie grzyby się w końcu ruszyły i aż radość patrzeć na te koszyki pełne smakowitości. :uszy
Muszę wypróbować ten przepis z pomidorami - nigdy jeszcze tak nie robiłam grzybów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Grażynko-te w cebuli i pomidorach są pyszne....ja robiłam 3 lata temu ale z opieńkami....bo podgrzybków jak na lekarstwo ...i takoż je traktowałam.... :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Post »

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Nawet dzisiaj jadąc jak zwykle rowerem na co dzienną wycieczkę mijałem zaparkowane auta przy wlotach do duktów leśnych i prawie koło każdego jakieś śmieci a jak już aut nie było ,to śmieci na bank.Powiedzmy ,że na brzegu lasu nie śmiecą grzybiarze ale głębiej w środku to na pewno nie spacerowicze. O padających słowach z prowadzonych rozmów nawet nie ośmielę się wspomnieć żeby znowu nożyczki nie podskoczyły. Nie twierdziłem i nie napisałem nic obraźliwego w stosunku do grzybiarzy piszących na tym forum. Dotkniętych przepraszam.
Bogdan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bogdanie, ale to prawda co napisałeś.
Takie same sterty śmieci są wzdłuż brzegów rzek po weekendach.
Niestety świadomość ludzi jest daleka od zachowania po sobie czystego środowiska.
Śmiecą zarówno grzybiarze, jak i spacerowicze czy weekendowicze.
Śmiecą też tubylcy i oczywiście nie wszyscy.
Jednak trudno iść lasem i zachwycać się przyrodą, kiedy pod nogami pozostałości ludzkiej cywilizacji i głupoty.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Ja jak tylko zobaczę grzyby od razu mi rozum odejmuje i uganiam się za nimi z szaleństwem w oku :;230
ja tez oprzytomnienie dopiero przyszło wieczorem jak doglądałam łupów ;)

;:224
No to udało mi się do lasku też wpaść i takie mam efekty. 83 prawdziwki podgrzybków nie dało rady zliczyć ihihih
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”