Mini, mini kolekcyjka Beaty

ODPOWIEDZ
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini, mini kolekcyjka Beaty

Post »

Hej, hej, kopiuję Ci odpowiedź z mojego wątku, bo nie wiem, czy czytałaś, a ostatnio bardzo mnie interesują storczykowe opowieści i fajnie, że tyle ciekawego można u Ciebie się o nich dowiedzieć:

Beatrice - masz piękne storczyki, ja moją przygodę z tymi pięknościami zaczęłam zeszłej jesieni i muszę przyznać, że podoba mi się współpraca ze storczykami, trochę nawozu dostają, raz w tygodniu wstawiam je do miski i robię "tropikalną ulewę" konewką, potem się mocza czasem i 3 godziny i ładnie się odwdzięczają:

Obrazek

Obrazek

Wraz z Konradem dostał mi się okaz cymbidium, niestety, nie wiem, jak kwitło, przez ostatnie 7 lat, jak już pisałam, wcale kwiatów nie pokazało, ale.... jest jeden kwiatowy pęd. Zauważyłam go w zeszły weekend i jestem... no cóż, dumna No i się na coś przydalo to nieszczelne okno w kuchni, gdzie cymbidium wprowadziłam, bo ma na noc obniżoną temperaturę, co jest podobno warunkiem jego kwitnienia.
Obrazek
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mambo, pewnie, że czytałam, ale ja nie zawsze odpisuję:) Twoje kwitnienia są rewelacyjne ;:138 ;:138 , a jak doprowadzisz do kwitnienia cymbidium to będziesz na naszym forum KRÓLOWĄ CYMBIDIOWĄ, bo jak czytam u forumków, bardzo ciężko ten okaz doprowadzić do kwitnienia, masz niby małą kolekcję ależ jaką piękną, numer dwa mój faworyt :wit
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Hej, dziewczyny, chętnie bym odpowiedziała, ale nie wiem, co to PSB, czytałam w necie mnóstwo o cymbidium i pomyślałam, że nie będę nic robiła, by zakwitło, bo to zbyt skomplikowane. Według moich porównań ze zdjęciami w necie, to jest pęd kwiatowy. Cymbidium miało od zeszłego listopada do tegorocznego lipca mnóstwo światła, od wiosny wręcz gorąco, mieszkanie było od południa. Dużo ucierpiało w trakcie przeprowadzki i z tego też powodu zostało przesuszone trochę. Teraz ma bardzo jasno, ale bez bezpośredniego słońca. Podobno 7 lat temu, jak było kupione, miało bardzo dużo kwiatów, ale potem już nigdy nie zakwitło. Kiedyś wyczytałam, że lepiej nawet co tydzień dawać storczykom nawóz, ale o połowę mniej, niż piszą.Poczekamy, zobaczymy :D Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Zmobilizowałam Mojego i wykopał zdjęcie cymbidium, jak wyglądało 7 lat temu, jak je kupił, no o takim efekcie to można pomarzyć..... Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

No co oni im dają w tych kwiaciarniach?????????? red bulla?????????? :D
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
poccoyo
200p
200p
Od: 18 lip 2010, o 15:47
Kontakt:

Post »

Beatko przperaszam że na Twoim terytorium sobie pogawędke urządzamy,
no ale temacik przedni.... :tan ;:180

wiesz, kiedyś widziałam program naukowy o plesniach... i podobno orchidee, żyją z niekórymi w symbiozie...
przy odpowiednich "proporcjach =peśń+wilgoć+światło+ciepło" one rosną na potęge...
i film był kręcony w szklarni ... kamera im parowała... więc taka wykarmiona sztuka, potem trafia na paprapecik, i czerpie dobro z własnych soków zmagazynowanych za dobrych czasów...
no i chyba nam nie dane ...te kwitnienia...

trzeba kupić kwitnącą... :oops:
pozdrawiam Edyta
"Każdy jest tyle wart ile daje siebie innym."

=orchidee poccoyo=
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, storczyki żyjące w naturze też mają jakiś "lokatorów", u siebie zauważyłam przerost glonów w kilku doniczkach i mimo, że zmieniałam podłoże one nadal się pojawiają i co ? storczyki nadal pięknie rosną a wg niektórych reguł już powinny zamierać bo glony to zabójstwo dla storczyków. Przyroda ma swoje słodkie tajemnice, gdzie nam takim maluczkim je rozgryść i niech może tak zostanie?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

CZeść Beatko, ja z kolei czyutałam, że glony absolutnie storczykom nie przeszkadzają, tyle że w szklanych osłonkach niezbyt ładnie to wygląda. Moje niektóre storczyki, stojące właśnie w szkle i oprócz tego blisko światła, też mają glony i nic sobie z tego nie robią. Najważniejsze to nie przelewać.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie dendrobium rośnie chyba w symbiozie z ziemórkami i wygląda zdrowo, bulwa idzie wzwyż... i bądź tu człowieku mądry..
x -C - m

Post »

mamba9991 pisze:Zmobilizowałam Mojego i wykopał zdjęcie cymbidium, jak wyglądało 7 lat temu, jak je kupił, no o takim efekcie to można pomarzyć..... Obrazek

Taki efekt można mieć tylko cymbidium od maja do października do ogrodu lub na balkon, do tego nawożenie i 1-2 numery większa doniczka.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Oj może, a potem ma korzenie grubości 0,5 cm, ale na szczęście białe, to je widać przy kopaniu. A weżcie tak zdziczałe czosnki wykopujcie, klęczałam z widełkami całą wiosnę, ale - głupia baba - część poszła na kompost zamiast do spalenia (bo już był zakaz ognisk), leżały przykryte matą całe lato i świetnie się mają, nawet cebulek im przyrosło :evil: :evil: :evil:

Beatrice, dziś to padłam, zobaczyłam w kwiaciarni storczyki, całkiem zwykłe, takie białe z purpurowym, tylko że..... z 5 razy większe, łodygi ok 120 cm, kwiaty o średnicy z 15 cm, szok, pani kwiaciarka była zajęta i tylko cenę mi podała, 119 zł, hm, co to takiego, odmiana naturalna, czy hodowlana, nie wiem, ale będę zgłębiać temat.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To pewnie jakieś Phalaenopsis, na pewno hybryda, bo gatunkowych to po kwiaciarniach nie ma i większość jest maleńka.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, tak jak napisała Dusia, pewnie mocno "podpędzona hybryda", ale jeśli chcesz kupić "niesterydowca" to podjedz kiedyś do kwiaciarni na rogu Rapackiego i Sosnowej. Punkt ten prowadzi mama i córka, one niesprzedane a przekwitnięte storczyki zabierają do domu i tam je pielęgnują w taki "nasz" a więc domowy sposób.

Moja przygoda storczykowa zaczęła się właśnie od kwiatów u nich zakupionych, sprzedają naprawdę zdrowe i piękne hybrydy, które w domku u mnie zawsze bardzo długo kwitną i chętnie powtarzają kwitnienia bez jakiś specjalnych starań z mojej strony.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w końcu coś u mnie zakwitło, fotka byle jaka bo robiona już wieczorem, wczoraj jeszcze miał stulone płatki a dziś proszę bardzo jak się pokazał:

Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Pięknie się otwiera. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”